Меню Вход

Три турнира от сериите Фючърс ще бъдат организирани през август в София, Бургас и Добрич

Три турнира от сериите Фючърс ще бъдат организирани през август в София, Бургас и Добрич
12-08-2010 03:00

Три турнира от сериите фючърс, всеки един от тях с награден фонд $10,000, ще се проведат през август месец в България. Първият от тази поредица започва на 16-ти август на кортовете на ТК "15-40" в София, а на него участие са заявили тенисисти от  Испания, Аржентина, Канада, САЩ, Италия, Сирия, Румъния, Сърбия и още десет държави.

В надпреварата ще участват почти всички най-добри български тенисисти с изключение на първата ни ракета Григор Димитров. Директно в основната схема на първия турнир - “София Къп” - влизат Тихомир Грозданов, Тодор Енев, Валентин Димов, Ивайло Трайков и Борис Бакалов, почти сигурно директно ще попадне и Динко Халачев. Младата ни надежда Димитър Кузманов ще получи “уайлд кард” от БФТ, а останалите WC ще бъдат определени в последния момент преди началото на турнира, когато е ясен окончателният списък на участниците.

Трите фючърса са част от общо шестте състезания, валидни за АТР ранглистата, които се организират през тази година от Българската федерация по тенис, а целта е да се даде възможност на нашите тенисисти да играят пред родна публика и да участват на колкото се може повече професионални турнири без да се налага да пътуват в чужбина.

“Въпреки кризата успяхме не само да запазим фючърсите за мъже у нас, но даже увеличихме броя им в сравнение с миналата година. На всички е трудно в тази криза, но направихме всичко по силите си, защото тези турнири безспорно са от полза за българските състезатели”, каза днес на пресконференция генералният секретар на БФТ Георги Дончев.

Главният съдия на трите фючърса Веселина Донева добави, че в многото страни, в които е съдийствала на такива състезания, националните федерации никъде не оказват толкова голяма подкрепа, включително финансова, на клубовете-организатори.

Квалификациите на “София Къп” започват тази събота, а мачовете от основната схема - във вторник. Фючърсът в Бургас “Елкабел Къп” е от 21 до 29 август, а “Изида Къп” в Добрич ще се проведе от 28 август до 5 септември. Според регламента на международната федерация по тенис победителят в такъв турнир взима 1300 долара от наградния фонд и 18 точки за АТР ранглистата, финалистът - 900 долара и 10 точки и т.н.

Един от българските тенисисти, които ще се борят за титлите - Тодор Енев, заяви, че е физически подготвен и има сериозни амбиции. “Целя се в първото място. През тази година се организираха цели шест фючърса, които не са никак малко. Фактът, че се провеждат в България, намалява разходите на състезателите, а и атмосферата е съвсем различна, публиката е зад теб. Благодарни сме на Българската федерация по тенис, че подпомага българските тенисисти и че успя да организира тези фючърси", каза рекордьорът ни по брой победи за Купа “Дейвис” Тодор Енев.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaБанкяУниверситетска болница
Официални партньориMelliGel
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+