Меню Вход

Треньор на шампиони : Михаил Андреев

Треньор на шампиони : Михаил Андреев
02-07-2018 09:34
Tази седмица в рубриката „Треньор на шампиони" ще ви представим Михаил Андреев. Той е наставник на Васил Димитров, който спечели титлата на Държавното първенство до 16-годишна възраст. Андреев ще води националите до 16 години на Европейското лично първенство в Москва. След това Михаил ще бъде капитан и на девойките до 18 години за Европейската отборна купа в Русе.

 

- Разкажете малко повече за това от колко години се занимавате с треньорска дейност и с кои състезатели работите в момента?

- Вече 20 години се занимавам с треньорска дейност, а преди това бях състезател. В момента работя с Васил Димитров, Диан Недев и други деца в ТК "Виа Тенис Стар", гр. София. От няколко месеца работя и с Александър Лазаров. Също така тренирам и Даниела Димитрова, когато е в България.

- Вече от 20 години сте в професията, съжалявали ли сте някога, че сте поели по този път?

- Не, аз винаги съм обичал тениса и това освен работа, винаги ми е било и хоби, защото това, което правя, ми харесва. Никога не съм го чувствал като задължение.

- Какво е основното, на което искате да научите вашите състезатели и върху какво наблягате най-много?

- Най вече искам да се трудят и да обичат спорта, защото ако не харесваш нещо, няма как да се получи.

- Васил Димитров спечели титлата на Държавното първенство до 16-годишна възраст. Откога работите с него?

- Вече повече от година работим заедно. Той доста си промени стила и израсна физически. Васко е доста амбициозно момче, много сериозен и трудолюбив. Надявам се, че ще постигнем много по-сериозни успехи от титлата на Държавното първенство, която, разбира се, не е малко. Имам много по-големи амбиции за него, както и за Диан Недев.

- Върху какво трябва да работи най-много Васил?

- Трябва да бъде по-агресивен, защото имаше проблеми с това, но променихме доста неща в неговата игра. Да прави много физическа подготовка, защото ще му е нужна. За там, където се е запътил, всички момчета са много добре физически подготвени. Той има този потенциал и работим по въпроса.

- Диан Недев също постига добри резултати. Спечели второ място на Държавното първенство до 18 години.

- Да, спечели второ място на държавното и се движи добре в ранглистата на ITF. И той доста се промени в последно време. Много съм доволен и от него. Той има други неща, които трябва да променя. Трябва да има повече варианти в играта си, защото е малко еднообразен, но в общи линии и той се променя във времето.

- Когато е в България, работите и с Даниела Димитрова, която се представя страхотно през тази година.

- Да, Дани се представя много добре и да се надяваме, че ще продължи по този възходящ път. В интерес на истината до края на годината я виждам в топ 30 на ITF. Ако продължава да върви така, защо скоро да не пробие и в женския тенис. Говоря за следващите 2-3 години.

- Работите от скоро и с Александър Лазаров който имаше спад в последната година. Какво гледате да промените?

- При него проблемите бяха предимно от психологически характер. Такива етапи от развитието има при всеки един младеж, но в момента той е много добре, много мотивиран, тренира още по-добре, което се вижда и последните му резултати. Алекс има много голям потенциал и се надявам още до края на годината да го видим в първите 200-300 на световната ранглиста. Ако играе така, както може, това няма да му бъде проблем.

- Ще бъдете капитан на отбора до 16 години на личното европейско първенство в Москва. Какви надежди имате за представянето на нашите момчета?

- Най-важното е да играят добре и да покажат максимума на това, на което са способни. Ако всеки един се представи на върха на възможностите си, защо да не стигнем до полуфинали или финали? Вярвам в момчетата и мисля, че имат тази възможност и самочувствие да постигнат тези резултати.

- България е домакин на мачове от европейската лятна купа за девойки до 18 години. Надпреварата ще се проведе през в Русе. Там отново сте избран за капитан на отбора. Какви са надеждите за представянето пред родна публика?

- Отборът ни е много силен. Гергана Топалова се представя много добре през тази година. Виждам, че и Даниела върви по този път. Мисля, че имаме много добри шансове да се класираме за финалите. Това имаме като задача - да се класираме за финалите.

- Колко е важно това домакинство и доколко може да помогне?

- Изключително важно и престижно е домакинството на такъв тип първенство. По този начин можем да покажем и на по-малките, че имат шанс да пробият в тениса и да им дадем един добър пример. Мисля, че нивото в България на юношеския тенис е много добро. Това разбира се става със съдействието на федерацията, от която виждаме подкрепа във всяко едно отношение, което е изключително важно.

- Какво ще си пожелаете за в бъдеще?

- Пожелавам си да имам повече деца като Васко, Деян и Даниела с които да мога да работя и да постигна още по-големи успехи. Да има повече деца, които да са отдадени на тениса и са амбицирани да пробиват нагоре.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsics
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+