Меню Вход

Треньор на шампиони : Михаил Петров

Треньор на шампиони : Михаил Петров
19-06-2018 10:00
Днес в рубриката "Треньор на шампиони" ви представяме Михаил Петров. Под негово ръководство Каталина Петрова спечели титлата на Държавното лично първенство до 12 г.

 

- Разкажете малко повече за себе си. Откога се занимавате с тенис?

- За първи път хванах тенис ракета, когато бях 6-годишен на кортовете на ТК "Русе". Тук искам да благодаря на Красимира Господинова, която ми показа първите движения в тениса и приключението започна. Две години по-късно вече участвах по турнири. Там играх срещу тенисисти като Васил Младенов, Александър Лазов, Григор Димитров и др. На 10-годишна възраст започнах работа с Радослав Радев който усъвършенства техниката ми, което ми помогна да печеля повече мачове съответно и турнири. На 12-годишна възраст работих с Милена Арсова, която ми помогна тактически да разбирам играта, да подбирам добре ударите си и да използвам в точния момент оръжията си. След това всичко опираше до отдаденост, труд и постоянство.

- Вие сте млад треньор, съжалявали ли сте някога, че тръгнахте по този път?

- Като състезател бях съпътстван от много контузии и беше много трудно връщането след тях, но любовта към играта остана и затова реших, че ще предавам опита и знанията, които имам като състезател, на следващите поколения, за да им помогна да се развиват като професионални тенисисти. Никога не съм съжалявал за избора си.

- Какво е основното нещо, на което искате да научите вашите състезатели?

- Като цяло искам да ги науча да играят съвременен тенис, но основното нещо, на което искам да науча всеки състезател, е труд, упоритост и дисциплина. Това са нещата, които ще им донесат успех на и извън корта.

- Откога работите с Каталина Петрова?

- Работя с Каталина от 3 години. Искам да благодаря на колежката си Александрина Колева, която е треньорка в САЩ. Тя е човекът, който постави основата на Каталина и я запали по състезателния тенис. Аз помогнах на Кати да доразвие играта си технически и тактически, а резултатите са следствие от добре свършената работа.

- Каталина спечели титлата с две много трудни победи над Росица Денчева и Йоана Константинова. Имахте ли притеснения по време на тези мачове, че ще издържи на напрежението?

- По скоро се притеснявах дали ще издържи физически понеже през последните месеци изигра много държавни и международни турнири и нямаше много време да се подготви, но успя да се справи въпреки физическия дискомфорт, който изпитваше.

- Петрова загуби на финал през зимата от Денчева на Държавното първенство. Виждате ли промяна в играта и?

- Да, има промяна. На финала през зимата Каталина беше на две точки от спечелването на мача, но в крайна сметка загуби в 3 сета. Сега Каталина спечели мача в два сета като демонстрира изключително разнообразна игра и много добра тактическа дисциплина.

- Кои са най-силните качества на Каталина на тенис корта?

- Каталина притежава невероятен състезателен характер и е много борбена, което много пъти и помага да печели трудни мачове.

- Върху какво трябва да работи най-много?

- Трябва най-много да работи върху физическата си подготовка, за да може лесно да усъвършенства техниката си и да е още по-конкуретна в бъдеще.

- Петрова е част от националния отбор по програмата 3Т. Колко е полезен такъв проект за младите състезатели ?

- Проектът 3Т е една прекрасна инициатива на БФТ която цели да помогне на младите състезатели да се развиват като професионалисти, да участват в повече международни турнири и да трупат опит на международната сцена. Това показва, че българският тенис се развива в правилна посока.

- Освен с Каталина с кои деца работите и отличава ли се някой от тях?

- Най-хубавото в нашия клуб ТК"15-40" е, че треньорите работим в екип и имам възможност да тренирам с всички деца. Всяко дете се отличава по някакъв начин и ние помагаме за тяхното развитие. Резултатите го показват.

- Какво бихте си пожелали в професионален план?

- Още много шампионски титли.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsics
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+