Меню Вход

Майк Барел: Треньорът трябва да разбира децата

Майк Барел: Треньорът трябва да разбира децата Майк Барел
09-05-2018 11:43
През миналата седмица методиката "Evolve9", определяна от редица специалисти като „най-добрата в тениса за обучение на деца", бе представена в България. Програмата стартира официално у нас на 1 и 2 май в Националния тенис център в София. По този повод семинар пред българските треньори изнесе основателят на методиката Майк Барел. Над 50 родни специалисти получиха ценни напътствия и участваха в различни занимания по програмата.

Майк Барел е треньор по тенис от 34 години, като повече от 15 от тях прекарва в работа с деца до 10-годишна възраст. Барел има многобройни презентации на национални и международни конференции и е автор на статии и наръчници (един от които е по програмата на ITF Тенис10). Работил е по програми към USTA, Tennis Australia, LTA (GB), Chinese Tennis Association и много други нации, включително Холандия, Норвегия, Естония, Кипър и Унгария. Г-н Барел даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

- Г-н Барел разкажете малко повече за посещението си в България и за програмата "Evolve9"?

- Ние стартирахме в България новата национална програма за всички клубове. В рамките на два дни направихме обучение на треньорите, за да могат да тренират децата по новата програма и да могат да я приложат в своите клубове. Повечето програми за деца са свързани с уроци по тенис. Тази програма дава на децата повече от това, което те искат от тениса. Повечето треньори започват да преподават тенис, защото го харесват. Ние искаме да покажем на треньорите как децата мислят да играят тенис и какво ги мотивира.

- Къде другаде се провежда тази програма?

- Това е националната програма на Сърбия. Също така тази програма работи с някои от най-добрите клубове в света. Имаме две федерации и около 20 клуба.

- Какво е по специалното в тази програма, която се води най-добрата в тениса за обучение на деца?

- Това, което е различно в тази програма, е идеята, че искаме да разберем какво искат децата. Затова гледаме как живеят децата и какви компютърни игри играят. Гледаме другите спортове и начина, по който те учат в училище. Така помагаме на треньорите да разберат децата и да ги учат по-добре.

- Значи програмата е съобразена с модерното ежедневие на младите хора?

- Да, базирана е на модерния живот на младите хора и това, което ги мотивира. Училището се промени и образованието се промени. То не е това, което беше преди 20 години. Така че и ние не можем да преподаваме тенис, както преди 20 години.

- Как реагират българските треньори на вашата методика?

- Треньорите бяха много добри, много ентусиазирани. Първоначално им отне малко време, за да разберат за какво става въпрос. След като разбраха, те видяха, че това е добра програма, която да използват в обучението в клубовете си.

- Ще помогне ли това на България да намери новия Григор Димитров?

- Не мисля, че някоя страна намира Григор. Той просто се появява. Това, което се надявам да направим, е да има повече деца, които играят повече и са от различни възрастови групи. Така ще имаме по-голям шанс да намерим следващия Григор.

- Бяхте на световната конференция в България. Какви са ви спомените от този форум?

- Аз бях тук само за три дни и видях само треньорската конференция. Сега сме настанени в центъра на София и видяхме колко красив град е. Прекарахме време с много българи, и то не само треньори. Така че това посещение ми харесва повече, въпреки че имаше страхотни треньори на световната конференция.

- Разкажете малко повече за вас?

- Аз съм треньор от 34 години. Пътувам по целия свят, като помагам на различни федерации и организации да направят детските си програми. Моята специалност е да работя с деца и да им помогна да разберат – как учат, как растат и как се развиват. Били сме в повече от 80 страни. Създадохме програмата за австралийската федерация, въведохме програма във Великобритания и в много други страни. Сега работим с България и Сърбия с програмата "Evolve9", която мисля, че е най-добрата.

- Обичат ли българите тениса?

- Не съм видял още децата. Това ще стане на следващия модул. Треньорите са наистина много добри на това обучение. Те са много образовани и много знаещи. Знаят много за децата и затова ни беше много лесно да работим с тях. Това прави нашата работа по-лесна и стигаме до по-високо ниво.

- Какво ще пожелаете на българските треньори и какво е най-важното, което трябва да запомнят от тези два дни?

- Най-важното нещо за един треньор е да разбира децата. Треньорите мислят, че тяхната работа е да преподават, но можеш да преподаваш добре, само ако знаеш какво искат децата. Ако знаеш какво ги мотивира и какво ги кара да работят.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+