Меню Вход

Матей Пампулов: С удоволствие искам да помогна на младата генерация

Матей Пампулов: С удоволствие искам да помогна на младата генерация Матей Пампулов
07-05-2018 16:03
Днес ви представяме втората част от интервюто с Матей Пампулов. В него един от най-уважаваните родни специалисти ще разкаже за ползата от кампанията "AES България Тенис Звезди" и ще изкаже своето виждане за това какво трябва да се промени в тениса у нас.

 

- През миналата година обиколихте много градове като част от програмата "AES България Тенис Звезди". Какво ви е впечатлението от развитието на тениса в България?

- Първо да припомня каква беше идеята на "AES България Тенис Звезди", която е отпреди три години. Идеята беше треньори, които са работили дълго време в чужбина, да допринесат нещо и за българския тенис, и то безвъзмездно. Започнах сам, след това спонтанно се включиха моят брат Божидар, Юлиян Стаматов и Любомира Бачева, за което съм им много благодарен. Искахме да посетим центрове, които имаха нужда от нас. Посоката беше ние да бъдем поканени от тези тенис клубове. В някои бяхме по два пъти, а на едно място и три пъти. Миналата година тази инициатива беше харесана от AES и те станаха спонсори. Това, което видях, е, че географията на тениса се е разширила толкова много. Едно от първите ми пътувания заедно с Пресиян Коев беше в Дряново. Когато отидохме там, имах чувството, че се връщам 60 години назад в моя роден клуб Локомотив Пловдив. Толкова първобитни бяха условията и се учудих как е възможно този клуб в днешно време да дава едни от най-добрите деца в България. Тогава разбрах, че причината е в добрия треньор. Когато имаш треньор с голямо сърце, тогава резултатите идват. По мое време, когато вече завършвах кариерата си, а моите деца започваха да играят, нашумя името на Борислав Стефанов от Пазарджик. И той при не някакви супер условия създаваше най-добрите играчи на България. Тогава на шега му казвах: „Засрами всичките треньори от големите клубове". Григор Димитров дойде от Хасково, Цвети Пиронкова от Пловдив, затова ние не знаем откъде ще станат следващите шампиони. Може би от малките градове, от такива клубове, които дават възможност на децата да играят малко повече. В София е много трудно децата да стигнат до кортовете, повечето ги водят с коли, докато в малките градове даже и колело не им трябва. Най-доброто момиче до 12 године е от Плевен. На този лагер видях още едно момиче от Плевен - Йоана, която също много ми хареса. Аз споделих и на Пресиян Коев, че предпочитам да ходя в малките населени места. Бях в Нова Загора и видях страхотни деца. Бях в Шумен... Не искам да изреждам всичките, за да не изпусна някои и да ми се обидят. Видях млади треньори, които работят със сърце и това е бъдещето на България. Аз с удоволствие искам да помогна на младата генерация.

- Видяхте се и с редица кметове по време на тези пътувания. Виждате ли и помощ от държавата?

- Ние трябва да се организираме така, че да сменим системата. Да ходим в някакъв център и там да идват децата от близките градов с хора от кметството, за да видим, че имат интерес. На две места видяхме, че има полза. Когато бяхме за първи път в Дряново, установихме, че нямат тоалетна. Видяхме, че има стена, която става за тенис, но трябва да се измаже. Помолихме да се срещнем с кмета и нашите препоръки бяха изпълнени, което ни радва. Имало е смисъл от тази среща. В Шумен бяхме заедно с Катерина Генова и Пресиян Коев на среща с кмета. Обясних му, че в Австрия тенис клубовете са дружества с идеална цел. Общината дава определен парцел за направата на клуба и оттам той се издържа сам или с помощ на спонсори, но този клуб се отчита само пред себе си. За пример ще ви дам този клуб, в който бях в Австрия. Той разполагаше с 10 корта, имаше президент, който не беше платен. Имаше касиер и хора, които отговарят за децата, както и за мъжките и женските отбори. Беше създадена страхотна инфраструктура и съм готов да помогна на всеки клуб в България, който иска да копира този модел. Имаше двама счетоводители и в края на годината с останалите пари първо се помагаше на децата и не на последно място се мислеше как условията да станат още по-добри. Това е пътят, по който трябва да вървим в България - клубовете да станат дружества с идеална цел.

Какви други промени според вас трябва да бъдат направени в България?

- Ние трябва да копираме развитите държави. Трябва да има публични кортове. Това са кортовете, които направиха големия бум на тениса в САЩ. Те са винаги с твърда настилка, безплатни са, имат осветление. Ако един човек реши да отиде да играе тенис, не му трябва да е член на клуб. Отива на тези кортове и ако са заети, изчаква 45 минути и кортът трябва да му бъде освободен. По този начин виждам деца, които играят по 4-5 часа на ден. Кое българско дете може да отиде в един клуб и да играе толкова време? Ако в България трябва нещо да се промени, това е първо да се направят повече публични кортове и да се премине на бърза настилка. Трябва да вървим отзад напред. Ако чакаме държавата да направи тези неща, няма да има успех. Навремето държавата можеше да вземе решение и да сложи в първа категория спортове като вдигане на тежести и борба, които носят медали. Но тези, които пишеха законите, идваха да играят тенис. Сега тенисът се наложи като социално явление. Хората го наложиха - и не само в България, а по света. Той е на челните места по популярност в целия свят. Така че ние не трябва да чакаме държавата. Самият тенис трябва да се наложи по места. Да вземем като пример училищата. Причината да играем тенис аз и брат ми Божидар е един учител. Нашият по-голям брат Емилиан отива на детски лагер през лятото и там го вижда един учител Веселин Лазаров. Той му казва: „Ти си много спортно дете, искаш ли да опиташ да играеш тенис?" Опитва, харесва му и след два месеца ни заведе на кортовете и ние да видим какво е. Откакто хванахме ракетата, не се разделихме. Училищата са много важни. Ако там се направят кортове с бърза настилка, ще се запалят много повече деца да играят тенис. Тогава идва и ролята на федерацията да намери такива хора, които да обучат учителите. За мен това е пътят - през училищата и детските градини. Моментът е много подходящ. Ако навремето Борис Бекер и Щефи Граф направиха така, че тенисът да дръпне много в Германия, Томас Мустер го направи в Австрия, ние имаме Григор Димитров и Цвети Пиронкова, които могат да издърпат тениса в България на още по-високо ниво. Този момент трябва да се използва.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+