Меню Вход

Треньор на шампиони : Велислав Венински

Треньор на шампиони : Велислав Венински
02-02-2018 12:36

Днешният материал от поредицата „Треньор на шампиони“ е посветен на Велислав Венински от ТК "Локо 98" Пловдив, който е треньор на Иван Пенев, шампион до 16 и 18 години от Държавните лични първенствана закрито.

- Разкажете малко повече за себе си - как се запалихте по тениса?

- Започнах да се занимавам с треньорската професия преди 12-13 години. Като състезател не съм имал големи успехи, а започнах и твърде късно. Милко Милев ми предложи работа и така стартира всичко. Постепенно се учих от него, от колегите в клуба и от другите треньори от турнирите, на които ходих. В началото започнах да се занимавам предимно с групи с малки деца, а продължавам и в момента да имам такива. Доста е различно да бъдеш треньор или състезател. Явно по някакъв начин това ми се отдава, защото има и доста психология. С течение на времето направих една хубава група, която имаше успехи до 12 и 14 години. 

- Съжалявали ли сте някога, че тръгнахте по този път?

- Абсолютно никога. Смятам, че си намерих средата, защото в нашия клуб винаги е имало доста добра сплав между колегите и децата. Имам пълното доверие от страна на Милко Милев и на родителите. Много хора ми казват, че имам добър подход към хората и по специално към децата. Това нещо ми доставя удоволствие, защото гледаш как едно дете израства пред теб не само като спортист, но и като човек.

- Какво е основното нещо, на което искате да научите вашите състезатели?

- Искам да науча децата, че трябва да изпитват удоволствие на корта, а не нещата да стават на сила. Опитвам се да ги науча да първо да играят тенис. Резултатите трябва да дойдат спрямо това как играят, а не първо да се мисли за резултатите. Опитвам и се по всякакъв начин да ги науча да бъдат хора, защото това е просто игра.

ivan pemev 1

 

- От кога работите с Иван Пенев?

- От времето, когато хвана за първи път ракетата. Мисля, че беше на 6-7 години. Той е един пример как пред очите ми се изгради и като човек и като състезател в абсолютно всички аспекти.

- Иван стана държавен шампион до 16 и до 18 години. Има ли голяма разлика между него и останалите състезатели в България?

- Не мисля, че има голяма разлика. Повечето момчета на неговата възраст, а и по-големите, ги познавам лично и знам, че всеки един от тях работи много и има потенциал.

- Кои са най-силните качества на Иван на тенис корта?

- Едно от най-силните му качества е, че изключително много мисли. Това дете обмисля всяка една топка в разиграването. Имал съм и други много добри състезатели, но такова нещо виждам за първи път. Това е изключително хубаво за Иван и го отличава от другите.

- Върху какво трябва да работи за в бъдеще ?

- С успехите идва и по-голяма отговорност на корта и извън него. Трябва показва постоянство и дисциплина, въпреки че той е доста дисциплиниран. Технически е много добре подготвен, но винаги има какво да се подобрява в тактиката. Той работи и ме слуша много и се опитва да направи правилно нещата естествено и по негов начин, защото има пълната свобода да го прави.

ivan penev2

- Иван е в такава възраст, на която предстоят нови предизвикателства. Готов ли е за следващата стъпка и как го съветвате?

- Дали е готов ще покаже времето. И след победа, и след загуба се тренира така, че няма огромна разлика. Аз винаги съм казвал и него, а и на другите деца, че е важно да се забавляват. Трябва да поддържа тялото си и да не смята, че всичко вече му е наредено, а напротив трябва да работи и да се старае още повече.

ivan penev 3

 

- Освен с Иван с кои деца работите и отличава ли се някои от тях ?

- Смятам, че децата в нашия клуб са на едно доста добро ниво. Не мога да кажа, че някои се отличава, защото всеки се труди и опитва да играе по-добре и да печели призови места по турнирите.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsics
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+