Меню Вход

Международният турнир до 18 г. в Пловдив ще бъде от трета категория догодина

Международният турнир до 18 г. в Пловдив ще бъде от трета категория догодина
18-09-2009 03:00

Международната федерация по тенис ITF повиши от четвърта на трета категорията на турнира за юноши и девойки до 18 г. в Пловдив, който ще се проведе през април 2010 г. Това решение бе взето на заседание на Комисията за юношески състезания към ITF в Ню Йорк, на което присъства и президентът на БФТ Стефан Цветков.

Турнирът “Пловдив Къп” се провежда от пет години и успя много бързо да се изкачи от най-ниската пета до трета категория. Решението на ITF е въз основа на отличната база и организация, големия интерес на състезатели, включително с добро класиране в световната ранглиста до 18 г., както и на много добрите връзки на БФТ с международната федерация.

Турнирът в Пловдив ще бъде един от едва трите турнира от трета категория в Източна Европа през пролетта. Повишаването на категорията ще привлече със сигурност още по-силни тенисисти, което най-вероятно ще се отрази благоприятно и на международния турнир до 18 г. в Хасково, който се провежда непосредствено след този в Пловдив.

Повишаването на категорията на “Пловдив Къп” ще даде възможност и на много български състезатели да печелят повече точки за световната ранглиста на ITF в тази възрастова група. Победителите в турнири трета категория например получават 60 точки срещу 40 за шампиона в четвърта и 30 за шампиона в пета категория.

През 2010 г. “Пловдив Къп” ще се проведе от 19 до 25 април, а през следващата седмица от 26 април до 2 май е “Кенана Къп” в Хасково. През тази година шампиони и в Пловдив, и в Хасково станаха Димитър Кузманов при юношите и Илинка Стойка (Румъния) при девойките. Третият международен турнир до 18 г. в България се провежда на ТК “Дема” в София през август.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaБанкяУниверситетска болница
Официални партньори
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+