Меню Вход

„Треньор на шампиони“ : Веселка Лазарова

„Треньор на шампиони“ : Веселка Лазарова
20-01-2018 11:52

С началото на годината и провеждането на държавните първенства по тенис за юноши и девойки на закрито подновяваме рубриката „Треньор на шампиони“, посветена на специалистите, благодарение на които новите ни шампиони постигат своите победи. Днес ще ви представим Веселка Лазарова – майка и треньор на победителя при момчетата до 12 год. Анас Маздрашки. Това не е първа голяма титла за семейството. През 2015 г. дъщерята на Веселка - Сара Маздрашка печели титлата за девойки до 16 год. на открито. 

- Може ли да ни разкажеш повече за себе си - кога за първи път хвана тенис ракета и от кога е любовта ти към тениса?

- С тенис се занимавам от 10-годишна възраст.Състезавах се за ТК"Чавдар" Бяла Слатина. Като състезател никога не съм имала призовите класирания на Сара и Анас. Приоритет за мен към онзи момент бе училището,а тенисът - моята страст. Продължих да играя и като студентка в Благоевград. Завърших две висши образования, които са в сферата на педагогиката и финансите и са съвсем различни от тениса, но това не ме отдалечи от любимата игра. Не спрях да играя, дори когато се родиха децата ми. Работих, като пиар на община Бяла Слатина, докато една сутрин, не осъзнах,че имам нужда от промяна. Не ми беше нужно да я мисля или търся, бях категорична,че ще се посветя на онова,което обичах най-много. След като преминах необходимата подготовка, започнах да работя, като треньор по тенис.

- По трудна ли е треньорската професия в сравнение с времето, когато вие бяхте от другата страна като състезателка?

-Не искам да сравнявам, защото знам какво е и от двете страни.Когато си състезател от теб изискват да се раздаваш максимално в три посоки-технически, физически и ментално. Трудно е, особено, когато си дете и от една страна са мечтите за голям тенис, а от друга-цената, която трябва да платиш-много труд, липса на време и лишения. Погледнато през тази призма, по-лесно е да си треньор. Когато,обаче промениш позицията и станеш треньор, вече със сигурност знаеш, че лесно няма. Тогава ти се иска да се върнеш в детските години и някой друг да носи отговорност за теб. Аз смятам, че треньорката професия е призвание. Тя изисква отдаденост и целенасоченост, тенис умения и познания, в съчетание с нужна доза интелект. За всяко дете трябва индивидуален подход, за да се постигне търсения резултат. Днешните деца са много креативни,можещи и едновременно с това непокорни. Ако ние искаме от тях не просто да играят тенис за удоволствие, а да стават шампиони, трябва да сме квалифицирани,взискателни, принципни и много гъвкави в ежедневната си работа. 

anas 4

- За Сара знаем, че от съвсем малка се е влюбила в тениса. Същото ли беше положението при Анас ?

- Докато Сара още на 2,5 години идваше с мен на корта и по цял ден играеше, то Анас не проявяваше интерес. Не съм правила опити да го притискам. На 5 години, гледайки кака си, сам се запали. Аз към онзи момент нямах много време за прищевки и не обръщах голямо внимание на неговия хъс, всичко беше фокусирано към Сара и към другия ми син. Това продължи до момента, в който веднъж го видях сам да си внася коша с топки, да си пуска и да ги удря. Едновременно ми беше смешно и уплашено, тежко е да имаш един запален тенисист в семейството, а какво остава за повече. Така започнахме. На 7 години, с Анас вече можеше да общувам, както със състезател, прекарал дълго време в корта. Абсолютно всички понятия в тениса, за него бяха ясни. За разлика от Сара, която влагаше много труд, при него нещата се случваха изключително бързо и с голяма лекота. Това бе една от причините в един момент той леко да стопира развитието си. Мина през период, в който стана ясно, че ако не работи, нещата няма да случват така лесно и гладко, както са в неговите представи. В последните месеци Анас израсна много точно в този аспект.

anas 3

- Кой са най-силните му страни на корта и къде му е най трудно?

- Най-силната му страна в корта е главата му. Той има много стабилна психика. В мачовете влиза с огромно желание и забравя за всичко, свързано със страх или притеснение. Винаги мачовете му са много по-добри от най-добрите му тренировки. На Анас най-трудно му е когато трябва да се отработват елементите или да правим обща физическа подготовка, но не като изпълнение, а като мотивация.

anas 1

 

- Титлата от държавното първенство може ли да го накара да се възгордее и да си помисли, че от тук ще е по-лесно?

- Това, което Анас постигна, по скоро го приземи. Смятам,че няма как да се възгордее, защото никога не е имал комлекси.Той има свой поглед  и теория за развоя на мачовете. Това, което видях след тази титла, е, че заработи повече и разбра, че нищо не е даденост, всичко се развива и за да си все по-добър, са нужни все повече усилия.

anas 2

- Как провеждате подготовката?

- От една година насам успоредно с мен и с Анас работи и сестра му Сара Маздрашка. Нейния принос е изключително голям. За него тя все още е едно по-високо ниво, към което трябва се стреми. Връзката между мен, Сара и Анас е много силна. Всичко, което касае работата ни в корта е синхронизирано, взаимно се допълваме и се стараем всеки един от нас да дава най-доброто от себе си.  Тук е мястото да благодаря на ТК "Егалите", гр. Несебър, за огромната подкрепа въввсеки етап от подготовката ни, както и да пожелая на Анас да бъде здрав, успешен и щастлив, да сбъдва мечтите си в тениса.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsics
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+