Меню Вход

Националният отбор на България за хора в инвалидни колички по тенис направи демонстрация в Русе

Националният отбор на България за хора в инвалидни колички по тенис направи демонстрация в Русе
11-08-2017 09:12

Под наслов "Твоята стъпка напред" хора с физически увреждания изнесоха истински спектакъл в Русе. Мария Петрова, Зоя Чавдарова, Калин Асенов, Владимир Гюров проведоха демонстративен мач в тренировъчните зали на Булстрад Арена. Заедно с техните треньори Станимир Стойчев и Борис Томов те показаха силата на човешкия дух, показаха атрактивно посрещане на топката и не се щадяха във всеки един момент от срещата.

Демонстативната среща бе по инициатива на Българската федерация по тенис, Тенис клуб Русе и Булстрад Арена. Тя бе част и от инициативата на УМБАЛ Русе „Твоята стъпка напред“. Представители на сдружения "Регионална достъпност", "Олимп спорта е равнопоставен" и "Смело сърце" Русе също присъстваха на мача.

Четиримата състезатели и техните треньори не просто играха пред публиката, а показаха силата на човешкия дух. Социалният проект на Българската федерация по тенис провокира хората в неравностойно положение да открият друг свят, в който има и радост, и предизвикателства.

12 души от София, Пловдив, Варна и Благоевград са активните състезатели, които изцяло са подкрепени от Българската федерация по тенис.

„Идеята беше инсперирана от „УМБАЛ Русе” и тяхната инициатива „Твоята стъпка напред“. Тя има за цел да покаже, че и хората с различни увреждания и болести могат да продължат напред”, заяви  Даниел Джумалийски – член на УС на БФТенис и член на УС на ТК Русе.

„Когато разбрах за тази тяхна инициатива се свързах с тях защото една от целите на ТК „РУСЕ” е да развива една подобна програма и да можем да ангажираме хора с увреждания и да работим с тях. Борис Томов предложи да направим тази демонстрация за което аз съм страшно благодарен. Идеята е тази инициатива да продължи. Хубавото е, че мястото, където ние провеждаме зимните тренировки, залите на Булстрад Арена е може би единственото напълно достъпно място за хора в хора с физически увреждания. Важно е иницитивата да се развие защото тя може да доведе след себе си до доста хубави последствия. Веднъж като се завърти колелото ние имаме намерение да продължим. Имал съм разговори с кмета за да може общинската тенис база да я направим достъпна за хора с увреждания. Аз съм запознат с програмата на федерацията, която доста сериозно акцентира към хората с увреждания“, допълни Джумалийски. 

“Щастливи сме, че бяхме домакин на това мероприятие и се запознахме с прекрасни и смели хора“ , заяви Таня Станчева – председател на ТК“Русе“.

„Инициативи като тази са полезни не само във връзка с нашия спорт, а защото те припомнят на обществото и неговите лидери, че е крайно време да се обърнем с повече внимание към хората с увреждания, които често са затворници зад четири стени и да направим живота им по-приемлив. Всяко такова събитие обръща очи в тази посока. Надяваме се средата ,в която живеем да става все по-добра за тях, а това значи - и за нас“, заяви Станчева.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaУниверситетска болница
Официални партньориMelliGel
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+