Меню Вход

„Хопман Къп“ се завръща през 2023 г.

„Хопман Къп“ се завръща през 2023 г.
06-12-2022 13:00
Международната федерация по тенис (ITF) обяви днес, че смесеното отборно състезание „Хопман Къп" ще се завърне през сезон 2023 г. Състезанието ще се проведе в Ница, Франция в периода 19-23 юли 2023 г. За последно тази надпревара се проведе през 2019 г.

 

„Хопман Къп" има забележителна история като уникално събитие. В него са играли легендите Роджър Федерер, Серина Уилямс, Новак Джокович, Щефи Граф, Джон Макенроу, Мартина Хингис, Борис Бекер и Анди Мъри. България дебютира в турнира през 2012 г. с участието на Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Основано през 1989 г., събитието се провежда в първите си 30 години в Пърт, Австралия. Пол Макнами е създател и директор на турнира от 1989 до 2012 г. Именно Макнами кани българската двойка Цветана Пиронкова и Григор Димитров за участие в надпреварата.


Ница ще бъде домакин на „Хопман Къп" от 2023 до 2027 г. като част от петгодишно споразумение между ITF и компанията Tennium.

Както и в предишните издания на надпреварата, всеки отбор ще се състои от по един мъж и една жена от една държава. Ще бъдат играни един мъжки мач, един женски мач и едни на смесени двойки. През 2023 и 2024 г. в турнира ще участват по шест отбора, а от 2025 г. те ще бъдат увеличени на осем. Като домакин Франция ще има правото на отбор през всяка година.


Купата на Хопман е кръстена на известния австралийски капитан за Купа Дейвис Хари Хопман. Той достига три финала на Australian Open на сингъл и печели седем титли от Големия шлем на мъже и смесени двойки.


Президентът на Българска федерация по тенис Стефан Цветков е член на Борда на директорите на „Хопман Къп".

Спонсори и партньори
Генерален спонсор
Официални спонсори
Медийни партньори
ПартньориММСITFTennis EuropeAmerican Chamber of Commerce in BulgariaБългарски национален тенис центърKinder+