Меню Вход

Велиан Бакалов: Йоана показа много силен характер и огромно желание

Велиан Бакалов: Йоана показа много силен характер и огромно желание
30-11-2020 09:35

Йоана Константинова (ТК "Плевен-ПСК", гр.Плевен) триумфира с титлата при девойките на турнира от пета категория на ITF. Надпреварата се проведе на кортовете ТК „Барокко" в София. 13-годишната Константинова се представи изключително убедително през цялото състезанието. Във финала Йоана направи обрат и се наложи с 1-6, 6-2, 6-3 над Виктория Велева.

Талантливата българка триумфира с титлата с пет победи при само два загубени сета. Константинова успя да елиминира втората, третата и четвъртата поставена в турнира. Изключителна пък и бе победата на полуфиналите с 6-1, 6-1 над втората поставена Жаде Псонка от Франция. Така едва 13- годишната Йоана успя да спечели първата си титла от турнир на ITF до 18 годишна възраст. Наставник на родната тенис надежда е Велиан Бакалов. Ето какво сподели той специално за сайта на БФТ. 


- Честита титла на вашата възпитаничка Йоана Константинова. Каква е цялостна оценка за представянето на Йоана?

- Благодаря много. Йоана се справи отлично през тази седмица. Въпреки контузията в двата глезена от изминалия турнир в Турция и натрупаната умора, успя да изненада дори и мен с представянето си. Показа много силен характер, показа огромно желание да се бори на корта, което е най- радостното за мен. Честно казано не очаквах, че ще издържи, но това е едно от най-силните й качества - борбеността. Спечели първа титла от турнирите на ITF , в едва третото си участие в такова състезание.

- Константинова победи втората, третата и четвъртата поставена. Коя беше най-трудната среща?

- Всички мачове в турнира бяха много тежки. Най- добре се представи в полуфинала срещу девойката от Франция , игра най- уверено. Във финала срещу Виктория Велева пък осъществи обрат, след загубен първи сет и определено изразходи последните си сили. Тук е мястото да поздравя и Виктория , която по мое мнение също изигра един отличен турнир и показа сериозни качества.

- Йоана е едва на 13 години. Тежко ли беше да играе с по-големи като възраст състезателки?
- Йоана се справя добре , когато играе с по- големи състезателки. Това я мотивира и я освобождава от напрежение. Срещу по- големите обикновено показва по-голямата част от потенциала си.


- Като треньор ще трябва да държите Йоана здраво стъпила на земята. Трудно ли е да го направите?
- Смятам, че засега успяваме да задържим Йоана здраво стъпила на земята. Тя много добре осъзнава по какъв път е избрала да върви и тук заедно с родителите й непрестанно обясняваме , че сме в самото начало на един много дълъг и труден път и че Йоана трябва да е пределно мотивирана и да гледа реално на всичко, което й се случва. Работим върху това винаги да извлича позитивите от всяка ситуация.


- Върху какво ще трябва да работите най-много през следващата година?
- За следващата година ще се концентрираме върху подобряване в някои компоненти от играта, както и ще наблегнем върху менталната подготовка. Очаквам и годината да бъде не по-малко тежка като възможности за пътуване, но ще се справим. Тук е мястото да благодаря на целия екип на БФТ и на председателя г-н Стефан Цветков за оказаната подкрепа. Важно е да изкажем и благодарност на всички клубове , които се включиха в организацията на международния календар на територията на страната . Знам, че при тези тежки условия, всички организатори положиха много усилия, за да се проведат голям брой международни турнири , които са от огромна полза за всички български играчи. Накрая , но не на последно място , искам да благодаря и на всички хора в екипа на Йоана, защото благодарение на всеки от тях, тя успява постоянно да подобрява представянето си и да върви в правилната посока.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaБанкяУниверситетска болница
Официални партньори
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+