Меню Вход

Петя Аршинкова пред сайта на БФ Тенис: Конкуренцията на Държавното беше голяма, успях да се справя с напрежението

Петя Аршинкова пред сайта на БФ Тенис: Конкуренцията на Държавното беше голяма, успях да се справя с напрежението
09-09-2020 18:33
През уикенда Петя Аршинкова спечели за трета последователна година титлата от Държавното първенство на България на открито. На финала пловдивчанката победи с 3:6, 6:2, 6:4 Габриела Михайлова. Специално за сайта на БФ Тенис Аршинкова сподели мнението си за турнира, както и трудностите, с които е трябвало да се справя през месеците на социална изолация. Ето какво каза Аршинкова:

- Спечели за трета поредна година Държавното първенство на открито. Как ти се видя първенството като конкуренция?
- Конкуренцията беше голяма. Джулия Терзийка беше водачка в схемата, като с нея спечелихме на двойки. Останалите момичета също играеха на ниво. Мисля, че се получи добър турнир след паузата заради пандемията. Особено при факта, че повечето не бяхме играли преди него. Не бяха лесни мачовете, търсех си ритъма, особено първите мачове. Всяка титла е отделна и не мога да правя сравнения.

- След дългата пауза тази ли е сред най-сладките титла?
- Да, естествено. Хубаво е да спечелиш турнир още при първото ти завръщане на корта. Шест месеца е доста голям период. До момента не съм имала тежки контузии и никога не ми се беше случвало да не играя толкова време. Бях сред основните фаворити за титлата, съответно напрежението при мен беше голямо заради високите очаквания. Радвам се, че издържах.

- Във финала срещу Михайлова загуби първия сет. Имаше ли момент, в който можеше да се пречупиш?

- През цялото време останах позитивна, знаех че мога да се върна в мача. Тя игра много добре, беше супер оспорван мач, но аз имах вяра до последно, че ще победя. Като цяло нямаше момент, в който да мисля, че ще се пречупя.

- Как ти се отрази пандемията? Как успяваше да поддържаш форма в момент на социална изолация?

- Беше много трудно. На нас, спортистите, животът ни се обърна на 180 градуса. Професионалните тенисисти сме свикнали да пътуваме постоянно, да играем в различни държави и на различни настилки. После изведнъж всичко се промени. Нямахме възможност да живеем живота, с който бяхме свикнали. В продължения на два-три месеца бяхме затворени у дома. Не беше лесно да се подготвям, но благодарение на съветите и програмата, която направихме с треньорите ми, се справих.

- Какви са близките ти планове?

- Трудно ми е да конкретизирам, защото в момента нямам голяма яснота. Календарът е много отбран от към турнири, много надпревари са отменени заради вируса. Гледам максимално много да участвам докато има турнири, защото не се знае в кой момент могат да ги спрат отново, или поне да ни ограничат пътуванията в чужбина. Знаете, че в някои държави има задължителна карантина, което допълнително ни затруднява и ограничава като избор на турнири.
Тази седмица играя във Варна, в края на месеца също ще гледам да участвам на турнир, все още не сме решили къде. Важното е да на по-близка точка, за да мога да пътувам с кола.
Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaБанкяУниверситетска болница
Официални партньори
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+