Меню Вход

„БАЛКАНСКИЯТ СКАНДИНАВЕЦ”

„БАЛКАНСКИЯТ СКАНДИНАВЕЦ”
04-02-2020 11:41
Винаги съм казвал, че това „човечище" Новак Джокович с играта и поведението си на корта не изглежда да е роден и израсъл на Балканите!

 

Как Ноле поне външно не потрепва и при най-драматичните и трудни моменти на мача?! Как лицето му добива изражението на „каменното лице" на Бъстър Кийтън? Как по челото му не избиват дори капчици пот? Та този най-добър сръбски тенисист на всички времена прилича в това отношение повече на ... скандинавец. Като че ли не е роден в Белград, а в ...норвежкия Берген?! Балканец с такава здрава и непоклатима психика, с такава концентрация, с такава желязна воля за победа досега не съм виждал! Дори шведът Бьорн Борг, наричан „Айсборг" (по алюзия с айсберг), беше по-уязвим.

Не, че Ноле не изпитва емоции като всеки нормален човек, не че не ги проявява понякога и външно. Виждали сме го да вдига ръката си свита в юмрук при спечелена точка след продължително разиграване или да направи гримаса при по-лесно сгрешена топка. Виждали сме го и как с ръкомахане подканва публиката да го аплодира по-бурно при изигран от него брилянтен ход на корта.

Това, което отличава Новак Джокович от всички други най- големи в тениса, е че той не само не унива, когато играта не му върви. Не само не се разколебава, когато го водят в резултата, а напротив заиграва още по-съсредоточено, мобилизира се още повече, изцежда всичко от себе си и накрая ...побеждава. Така беше и сега на Откритото първенство на Австралия по тенис. На полуфинала Ноле изоставаше в първия сет с 2:5 срещу не кого да е, а срещу самия Роджър Федерер. За да изравни на 6:6 и разгроми Маестрото в тай-брейка със 7:1 точки, а после и с 6:4, 6:3 в другите два сета.

Така беше и на финала срещу супер амбициозния и агресивен Доминик Тийм. 26-годишният виенчанин водеше с 2:1 сета. Играта на Новак определено не вървеше, изпитваше и някакви болки в краката, не можеше да се придвижва „котешки" по корта, както обикновено прави. И точно тогава невероятният сърбин намери сили в себе си, промени и стила си на игра. За да съкрати продължителните разигравания, които срещу сигурния Тийм не винаги му носеха успех, Ноле започна да излиза по-често на мрежата. Така той завършваше точката или с бекхенд воле или „хвърляше въдичка" на Тийм да пробва мощни минаващи удари, които често излизаха в ...аут. Резултатат е известен – 3:2 сета за Джокович и негова рекордна осма титла в Мелбърн ! Федерер има 6 победи тук. Или както сполучливо се изрази след мача Матс Виландер (също триумфирал тук три пъти през 80-те години): „Новак не знае как да загуби тук на „Род Лейвър Арена", той знае само как да победи!"

Това е магията на „балканския скандинавец"! Срещу него никой не може и не бива дори да си помисли, че е победил, преди да види и последната точка в своя полза. А това се случва толкова ....рядко!


Борислав КОСТУРКОВ

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център СпортмедБУЛИНС
Медийни партньори
ПартньориММСБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+