Меню Вход

Младите звезди на България – Елизара Янева

Младите звезди на България – Елизара Янева
04-02-2020 11:00
Елизара Янева спечели второ място на сингъл на Държавното лично първенство по тенис за девойки на закрито до 14 г. През миналата година е втора на Мастърса до 13 г. за наградите на „SPORT DEPOT" в Свиленград. Заедно с Йоана Константинова и Росица Денчева спечелиха второ място в Европа на зимната купа през 2019г.

 

Янева ще бъде част от националния отбор на България за предстоящите мачове от Европейската отборна зимна купа до 14 години от 7-ми до 9-ти февруари в Пловдив. Съотборнички на Елизара ще бъдат Йоана Константинова (ТК "Плевен-ПСК", гр.Плевен) и Мария Рогачева (ТК "Пловдив 1981", гр.Пловдив).

През 2017-а печели титлата на двойки на най-силния турнир в света за момичета и момчета до 10 г. "Смриква Боул" в Хърватия. Шампионка е на двойки в зала до 12 години и печели трето място на сингъл. На открито до 12 г. триумфира с титлата на двойки и трето място на сингъл.

Янева е шампион на сингъл на международния турнир ,,Сливен къп′′. На двойки печели титлите на други международни надпревари ,,Изида къп" и ,,Редута къп′′.

В началото на тази година Елизара участва на тренировъчен лагер във Франция. Освен мачовете и тренировките нашите таланти се потопиха в световноизвестната база на Френския национален тенис център.


Днес в рубриката "Младите звезди на България" ще представим Елизара Янева

- Елизара, разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- Хванах ракета когато бях на 4, a може би и преди това. Брат ми, който е 6 години по-голям от мен, ходеше на тенис и покрай него се запалих. Много ми харесваше играта, но най-забавно ми беше на стената вкъщи, където можех да играя часове наред, без да ми омръзне (добре, че тогава нямахме съседи, които да се сърдят). На 4 получих и първата си ракета - подарък от един приятел на баба и дядо - Стефан Кацаров. Когато станах на 5 нямах търпение да ме запишат и мен на тренировки на кортовете.

- Кои са треньорите с които си работила и работиш в момента?

- Първо започнах да тренирам в група при Снежана Плачкова, но там децата бяха много, а аз исках да играя повече. Тогава Атанаска Рашкова предложи да се занимава с мен веднъж седмично индивидуално, а другите дни с още 2-3 деца на кортовете на „Академик" (Пловдив). Това продължи 5-6 месеца. Там срещнах и моя сегашен треньор Веселин Петков, с когото тренирам вече близо 6 години.

Елизара Янева и Веселин Петков 

Харесва ми неговия по-различен стил на игра и много бързо възприемам всичко, което той ми казва и показва. Мога да кажа, че от него съм научила и продължавам да уча всички основни неща в тениса, който играя. На него дължа и срещата си с другите треньори, от които съм взела по нещо. Никога не е възразявал на покани за игра с други деца, дори напротив - винаги е подкрепял подобни инициативи. През изминалите 6 години съм участвала в множество групови и индивидуални тренировки с много треньори - Димитър Константинов, Алекс Михайловски, Христо Боянов, Петър Рангелов, Георги Чочев, Илия Кушев и други, с които съм се срещала в различни моменти. За общофизическата ми подготовка съм изключително благодарна на моя треньор Йордан Йовчев, с който работя вече трета година. Часовете с него са много забавни и в същото време натоварващи и полезни. Преди това съм ходила при Димитър Гушев, където за първи път разбрах какво е ОФП.

Йордан Йовчев и Елизара Янева

- Спечели второ място на сингъл на Държавното първенство до 14 годишна възраст. Доволна ли си от представянето си?

- Да, като цяло съм доволна от представянето ми. Направих добри мачове. Можеше да съм по-постоянна на финала. Имам щастието да играя с много добри деца в България, особено на държавните лични първенства, където участват всички най-добри във възрастовата група.

- Къде според теб беше най-силното ти представяне през миналата година?

- Според мен най-силно играх на Държавното лично в зала до 14 год. и на Държавния турнир до 14 год. през м. май в Бургас. Добре се представих и на турнира от Тенис Европа Elia Cup в София през м. юли.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през 2019-а година?

- Не, не съжалявам за нищо. Доволна съм от играта си, а загубените мачове ми дадоха уроци, които се надявам да науча през тази година.

- Отново си част от националния отбор на България. Да те върна към зимата на миналата година и второто място в Европа. Какво ти остава от този турнир?

- Много хубави спомени имам от зимните купи миналата година – както от квалификациите, така от финалите. Горда съм че бях част от отбора, заедно с Йоана Константинова и Роси Денчева. Въпреки че не играх много мачове на сингъл, ми хареса атмосферата, отборния дух, това че всички играхме за общата победа на България.

- По различно ли е когато играеш за националния отбор?

- Да, доста по-различно е когато играеш за националния отбор. Тенисът е индивидуална игра и когато участвам в друго състезание успехът и неуспехът са си само за мен. Но когато играя за националния отбор чувството за отговорност е много по-голямо. Нямам право да играя слабо и да проваля отбора. И емоциите са по-различни - радвам се на победата на съотборниците ми като на моя победа. А отборната радост е една незабравима емоция.

Елизара Янева като част от "Новите шампиони"

- Какви са очакванията ти от предстоящата зимна купа до 14 г. в Пловдив?

- Мисля, че ще се справим добре, защото смятам, че и трите сме на добро тенис ниво. Важното е да се сме здрави, спокойни и уверени, да се подкрепяме и вярвам, че всяка от нас ще да даде всичко от себе си за една цел - да се борим за купата!

- Имаш доста успехи и в мачовете по двойки. Какво ти дават мачовете по двойки?

- Обичам да играя двойки и на тези мачове се забавлявам. Играта на мрежата ми харесва, а и двойките дават екипен дух.

- В началото на тази година беше на лагер във Френския национален тенис център. Какви са вчечатленията ти от лагера и престоя там?

- Тренировъчният лагер във Франция беше много добро начало за годината ми. Играхме доста срещи на сингъл и на двойки срещу момичета на моята възраст от Франция, Канада и Италия и смятам, че ми беше много полезно.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- През 2020 ще се концентрирам върху турнири от календара на Тенис Европа и БФТ до 14 год. Ще се целя да имам по-добро класиране в Тенис Европа, за да мога да играя и в турнири от Супер категория.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Имах и все още имам нужда да подобря някои удари и основни елементи от играта. Трябва да работя и върху емоциите си по време на мач.

- Имаш ли любима настилка?

- Предпочитам да играя на твърда настилка.

- Какъв е твоя стил на игра?

- Искам и се стремя да играя агресивно и разнообразно.

- На какво те научи спорта и тениса?

- Тенисът ме учи на упоритост и да не се отказвам при трудности, а обратно – да се мотивирам повече и повече. Освен това спортът ме прави дисциплинирана, целеустремена, дава ми състезателен дух и желание да бъда първа и в други област.

- Имаш ли идол в тениса?

- От мъжете харесвам Роджър Федерер, докато при жените харесвам и Коко Гаф, и София Кенин, и Гарбине Мугуруса, и Наоми Осака ......

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Да се забавлявам с приятели.

- Имаш ли хоби?

- Конкретно хоби нямам, защото нямам много свободно време, но имам доста любими занимания - през зимата обичам да карам кънки на лед и ски, а през лятото – да ходя на басейн.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- За момента ги съчетавам, но времето става все по-малко за нещата, които искам да правя. Засега успявам да балансирам между училището, курса по английски, тренировките по тенис и ОФП. До обяд съм на училище, следобед на тренировки, а вечер уча. В моето училището „Екзарх Антим I" – гр. Пловдив проявяват много добро отношение към активния спорт и нямам проблеми. Аз се стремя да съм на ниво и в училище и се справям отлично с материала!

- Каква е мечтата ти свързана с тениса?

- Бих искала да стана първа в световната ранглиста и да спечеля Australia Open.

- Какво за теб е тениса?

- Почти всичко – ежедневие, празник, емоция, приятели, успехи, уроци, усмивки, а понякога и сълзи.

- Какво си пожелаваш за тази година?

- Пожелавам си да съм здрава и да имам още повече успехи.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaУниверситетска болница
Официални партньориMelliGel
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+