Меню Вход

Младите звезди на България – Стела Пеева

Младите звезди на България – Стела Пеева
01-02-2020 09:58
Стела Пеева (ТК "Авеню", гр.Бургас) спечели титлата по двойки при девойките в тандем с Елена Кралева на Държавното лично първенство по тенис на закрито до 18 годишна възраст. С отбора ТК"Авеню" е бронзова медалистка от Държавното отборно първенство по тенис жени "ВСК Кентавър & Ролпласт" през 2019 г.

На Държавното първенство на открито до 18 г. през 2019 г. е шампионка на смесени двойки в тандем с Диан Недев. Вицешампионка на сингъл на Държавното на открито до 16 г. през миналото лято. Вицешампионка на сингъл и шампионка по двойки на Държавното в зала до 16 г. за 2019 г.

През миналата година Пеева триумфира с две титли по двойки на турнири за жени. Тя спечели турнира в Ираклион (Гърция) с награден фонд 15 хиляди долара и надпреварата „Созопол Санта Марина Къп" от същата категория. През септември взе и титлата по двойки на турнира от ITF за девойки в Созопол.

Стела е дългогодишна национална състезателка на България. През лятото на 2016 г., момичетата до 12 г. в състав Стела Пеева, Катерина Димитрова и Денислава Глушкова с треньор Крум Крумов станаха европейски шампионки! Заедно с Глушкова и Димитрова пък спечелиха трето място през лятото и четвърто през зимата на миналата година на турнири от Европейската зимна купа до 16 г. Има 5 титли на сингъл и 4 по двойки от турнири на Тенис Европа.


Днес в рубриката "Младите звезди на България" ще представим Стела Пеева.

- Разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- Започнах да играя тенис на 7 годишна възраст. Един ден гледах телевизия със семейството си. Докато сменяше каналите, баща ми се спря на спортен канал, по който излъчваха тенис мач и за мен това бе любов от пръв поглед. Все още помня, че играеше Каролин Возняцки. Веднага казах, че искам да се науча да играя тенис и помолих баща ми да ме запише да тренирам.

- Кои са треньорите с които си работила и работиш в момента?

- Работила съм с много треньори. Едни от тях са Андрей Костов, Борис Ганев, Стефан Пантов, Иван Велев и Денислав Гочев. В момента тренирам със Стефан Пантов и Пресиан Коев.

- Спечели титлата по двойки на Държавното първенство до 18 годишна възраст. Не успя обаче да изиграеш срещата си от четвъртфиналите на сингъл. Доволна ли си от представянето си?

- Знам, че можех да направя повече на сингъл, но здравословното ми състояние не ми позволи да продължа участието си, а за мен здравето е от най-голяма важност. Аз съм перфекционист и рядко съм напълно доволна от себе си.

- Едва 15-годишна, през миналата година спечели първите си две титли от турнири за жени по двойки. Също така имаш и други много добри резултати в срещи по двойки. Харесва ли ти да играеш по двойки и какво ти дава това?

- Изпитвам огромно удоволствие играейки двойки. Играта на двойки допринася изключително много за усъвършенстване на различни елементи от моята игра - волета, сервиз, по-голям усет към играта и др. Харесва ми комуникацията и самата отборна игра. Знам, че мога да се доверя на някого в тежък момент, докато в играта на сингъл разчитам само на себе си.

- Къде според беше най-силното ти представяне през миналата година?

- Имах няколко добри турнира, но бих казала, че най-добре се представих на 15к в Созопол.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през 2019-а година?

- Единственото, за което съжалявам са контузиите, които получих. Вярвам, че всичко се подобрява с много работа и няма място за съжаление.

- Била си много пъти част от националните отбори на България. Да те върна към лятото на 2016 г. и спечелването на европейското първенство до 12 г. Какво си спомняш от тогава?

- Това беше едно прекрасно изживяване, което никога няма да забравя. Свързвам го с прекрасни емоции и опита, който ми помага да израствам като човек и състезател.

- По различно ли е когато играеш за националния отбор?

- Да играеш за националния отбор е невероятно преживяване, което не може да се опише с думи. За мен винаги е било чест да представлявам страна си, а самата възможност да го направя ме изпълва с гордост и радост, че мога да нося и прославям българския трибагреник по света.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- Ще наблегна на женски турнири 15к и ITF турнири от по-висока категория.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Винаги има върху какво да се работи, но най-много в момента наблягам на металната си подготовка.

- Имаш ли любима настилка?

- Нямам любима настилка.

- Какъв е твоя стил на игра?

- Агресивен и разнообразен.

- На какво те научи спорта и тениса?

- Много дисциплина и упоритост.

- Имаш ли идол в тениса?

- Мария Шарапова за мен винаги е била пример както живота, така и на корта.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Обичам да ходя на кино и да излизам с приятели.

- Имаш ли хоби?

- Обожавам да чета книги.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- И двете са от значителна важност за мен и се старая да ги балансирам.

- Каква е мечтата ти свързана с тениса?

- Искам да спечеля турнир от Големия шлем и Олимпиада.

- Какво за теб е тениса?

- Начин, по който изразявам своята личност чрез спорта.

- Какво си пожелаваш за тази година?

- Най-вече здраве, но се надявам да спечеля още няколко турнира на двойки и поне един на сингъл в категория 15к.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaУниверситетска болница
Официални партньориMelliGel
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+