Меню Вход

Младите звезди на България – Елена Кралева

Младите звезди на България – Елена Кралева
30-01-2020 10:07
Елена Кралева (ТК "Авеню", гр.Бургас) започна годината с титла по двойки в тандем със Стела Пеева и второ място на сингъл на Държавното лично първенство по тенис на закрито до 18 годишна възраст.

През 2018 г. Кралева е втора на сингъл и шампионка по двойки на Държавното на открито до 18 г. През същата година е вицешампионка на сингъл на Държавното до 16 г. Елена е отборна шампионка на България през 2017 г. с отбора на ТК"Авеню".

През 2019 г. Кралева спечели първата си титла от турнир на ITF за жени. В тандем със Стела Пеева спечелиха трофея по двойки от международния турнир по тенис за жени „Созопол Санта Марина Къп" с награден фонд 15 000 долара.

Елена има вече седем титли по двойки от турнири на ITF. През 2019 г. Кралева (с Михаела Цонева) спечелиха турнирите на ТК „Барокко спорт" и в Истанбул. Със Стела Пеева триумфираха на турнир в Созопол, а с Даря Шаламанова на турнир в Стара Загора.

През 2018 г. има още три титли по двойки от турнири на ITF.


Днес в рубриката „Младите звезди на България" ви представяме Елена Кралева.


- Разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- Майка ми и баща ми са ми разказвали, че сме минавали покрай градския тенис корт, от който всичко започна, гледала съм децата как играят и съм изявила желание и аз да пробвам. Била съм само на 3 години и половина. Спомням си, че всичко започна като просто хоби, в последствие се запалих от едно друго момиче, което се състезаваше.

- Кои са треньорите с които си работила и работиш в момента?

- Започнах при Борис Ганев, а след това продължих при Андрей Костов, който за жалост вече не е сред нас. Той ме научи не само как да играя, но и първи повярва в мен. Допринесе много за характера, който успях да изградя с годините. След това работих със Славена Цветанова, която споделяше своя опит като състезател с мен и смятам, че постигнахме страхотни резултати. Есента на 2015-а година започнах да работя с Иван Велев и Стефан Пантов. И до ден днешен продължавам да работя със Стефан Пантов, с който смятам, че съм постигнала най-добрите си резултати. Работя и с Пресиян Коев в момента.

- Спечели титлата по двойки и второ място на сингъл на Държавното първенство до 18 годишна възраст. Доволна ли си от представянето си?

- Бях си поставила абсолютно ясна цел-титлата на сингъл. Не успях да изпълня целта си, затова не мога да се задоволя изцяло, но се радвам, че отново показах характер и се борих докрай на финала, независимо от това, какво се случваше по време на мача. Да загубиш толкова оспорван мач, никога не е лесно, но с времето се научих да преживявам по-бързо такива мачове.

- Къде според беше най-силното ти представяне през миналата година?

- Започнах много трудно годината, все още се възстановявах от тежка контузия. През втората половина на годината играх силно на турнирите, в които взех участие. Играх 3 четвъртфинала и 3 полуфинала на сингъл и спечелих 4 турнира по двойки. Не мога да определя кое е най-силното ми представяне, но определено се чувствах добре на корта.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през 2019-а година?

- Много странна и емоционална година беше. Имах постижения, но и много падения. Не мисля, че има място за съжаление, приемам всичко като опит и винаги се старая максимално да си извлека поука от това, което се е случило, за да не допускам същите грешки.

- Имаш изключително добри резултати по двойки. Харесва ли ти да играеш по двойки и какво ти дава това?

- Чувствам се изключително спокойна и изцяло в свои води, когато играя двойки. Трябва задължително обаче да има хармония между мен и партньора ми, за да успея да се насладя на играта. Научих се, че трябва да си готов да пренебрегваш себе си понякога, в името на успеха, защото това е отборна игра.

- Била си няколко пъти част от националните отбори на България. По различно ли беше чувството да играеш за страната си?

- На всяко едно международно състезание в което участваш, ти представяш страната си по някакъв начин. Чувството е страхотно, подготвителните лагери, самите състезания, това са спомени за цял живот! Но когато си част от националния отбор, знаеш че има хора, които разчитат на теб и споделят твоята съдба. Затова винаги има напрежение, а отговорността е много голяма.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- Тази година ще играя предимно турнири от женския календар на ITF.

- Върху какво трябва да работиш най-много? Трябва да работя много върху физическата си подготовка, но има и доста неща в технически план, които искам да подобря.

- Имаш ли любима настилка?

- Определено любимата ми настилка е хард корт, на нея се чувствам най-добре.

- Какъв е твоя стил на игра?

- Обичам агресивния тенис. Харесва ми да контролирам аз играта.

- На какво те научи спорта и тениса?

- Научи ме да се боря за нещата, които искам в живота си, научи ме, че трябва първо аз да давам, за да мога да взимам и ме научи на търпение. С годините се научих да бъда и по-позитивна.

- Имаш ли идол в тениса?

- Нямам. Има определени хора които ми допадат как играят. Като малка много симпатизирах на Виктория Азаренка, Серина Уилямс и Новак Джокович, а лекотата, с която играе Федерер винаги ме е впечатлявала.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Рядко имам такова, но по принцип обичам да прекарвам време с любимите ми хора, обичам да гледам филми или пък просто да си мързелувам хаха.

- Имаш ли хоби? Имам, да. Много обичам да танцувам, да рисувам както и да творя най-различни неща.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- Само аз и най- близките ми знаят какви усилия полагам, тъй като съм редовна ученичка в природоматематическа гимназия, където образованието е на доста високо ниво, а учителите много изискващи. Аз съм максималист и съм много изискваща от себе си. Много ми е трудно определено, но успявам да ги съчетавам успешно.

- Каква е мечтата ти свързана с тениса?

- Мечти съм имала много през годините, някои от тях са вече изпълнени, други все още не. Предпочитам да ги запазя за себе си.

- Какво за теб е тениса?

- Начин на живот.

- Какво си пожелаваш за тази година? Пожелавам си да съм здрава, както и хората около мен. Всичко останало е постижимо.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaУниверситетска болница
Официални партньориMelliGel
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+