Меню Вход

БФТ почете славни тенис ветерани

БФТ почете славни тенис ветерани
29-01-2020 18:29
Президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков организира честване по случай рождените дни на Кирил Яшмаков и Коста Денчев. Двамата получиха специално изработени плакети от страна на БФТенис. На специално организирана вечеря, много от най-известните ни тенис ветерани си спомниха за страхотните мигове преживяни на тенис корта.

„Това беше много вълнуваща среща, защото благодарение на ръководството на БФТ и специално на президента Стефан Цветков се събрахме много колеги от нашето поколение. Припомнихме си миналото, което сме прекарали заедно, нашето детство, юношеските години и времето когато бяхме мъже като състезатели. Това е много вълнуващо. Много сме благодарни и аз и моите колеги за организацията на БФТенис. Това е вечер, която ми развълнува душата. Това събитие е поредното доказателство за грижата от страна на федерацията към ветераните", заяви Коста Денчев.

„ Играя на тенис от 1956 година когато бях 8-годишен. Тенисът е всичко в моя живот. Винаги използвах всяко възможно време за да бъда на тенис корта в морската градина във Варна. Целият ми живот премина в тениса. Завърших специалност тенис във ВИФ, след това имам преподавателска дейност в продължение на 31 години. Прекарах и 10 години в чужбина отново свързани с любимата ми игра", коментира Коста Денчев за сайта на БФТенис.

„Като състезател се класирах на финал през 1969 г. на откритото първенство на Югославия. Два пъти съм втори на републиканско първенство. С тези постижения станах майстор на спорта. Също така съм бил студенски шамипион на България".

Денчев заяви, че следи и новото поколение български тенисисти.

„ Много ми харесват при мъжете Григор Димитров, Мико Кузманов, Алекс Лазаров и Адриан Андреев. При жените силно впечатление ми правят Вики Томова, Изабела Шиникова и Даниела Димитрова".


Кирил Яшмаков от своя страна постига първата победа за България в историята за Купа Дейвис срещу Португалия през 1967 г. Яшмаков е шампион за деца и юноши, двукратен първенец при мъжете, най-стиловият играч, но много и тежки травми го вадят рано от корта. След приключване на състезателната си кариера става треньор по тенис.

Като треньор има основна заслуга за развитието на кипърското тенис чудо Маркос Багдатис. Той полага основите на играта на Маркос, като е негов наставник от 6-годишна възраст и го обучава на основните елементи в играта.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+