Меню Вход

Младите звезди на България – Николай Неделчев

Младите звезди на България – Николай Неделчев
27-01-2020 10:20
Николай Неделчев започна по превъзходен начин новата година. Неделчев (ТК "Разград", гр.Разград) успя да спечели първата си титла на турнир за юноши от ITF. Нашето момче триумфира с трофея на турнира от четвърта категория на ITF в Дубай с пет победи и при само два загубени сета. Предната седмица Николай стигна и до полуфинал на друг турнир в ОАЕ.

 

През миналата година Неделчев игра финали на турнири от ITF в Австрия и Италия.

Успехите на Николай не са нещо ново за него. В турнири от Тенис Европа той има 4 титли на сингъл и 4 по двойки.

През 2019-а година беше част от националния отбор на България за (юноши) до 16 г., който завърши на седмо място в Европа. Преди финалите българчетата спечелиха първото място на турнира от Европейската купа в Констанца (Румъния). Там родните таланти детронираха Русия и записаха победи над Гърция и Швеция. Сътборници на Неделчев бяха Пьотр Нестеров (ТК "Черно море Елит", гр.Варна), Иван Пенев (ТК "Локо 98", гр.Пловдив) с треньор Кристиян Илиев.

Има две титли от Държавни първенства на България по тенис. През 2015 г. е шампион в зала до 12 г. а през 2017 г. печели титлата на открито до 14 г.


Днес в рубриката "Младите звезди на България" ще представим Николай Неделечев.


- Разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- Нямам точен спомен от кога почнах да играя понеже съм бил много малък. Даже родителите ми подариха тенис ракета за втория ми рожден ден, но мисля че започнах да тренирам по-сериозно на около 6-7 години в местния ми клуб в Разград. Баща ми играеше тенис като аматьор и той започна да ме води на тренировки.

- Кои са треньорите с които си работил и работиш в момента?

- Първия ми треньор беше Георги Карагеоргиев в Разград. След това се преместих да тренирам във Варна. Там тренирах първо при Даниел Ангелов, а след това с Кристиян Илиев. От 12-годишен тренирам в Барселона (Испания).

- Започна тази година по блестящ начин. Спечели първата си титла от турнир за юноши от ITF в Дубай. Колко трудно стигна до този триумф и къде слагаш това отличие в кариерата си?

- Беше много трудна седмица с тежки мачове още от втория кръг. Това е едно от най-добрите ми отличия, но целите са по-високи.

- Доволен ли си постигнатото през изминалата година?

- Миналата година беше доста трудна за мен. Беше пълна с контузии и поради тях изпуснах почти половината година. Но успях да се възстановя и да играя отново на турнири.

- Къде беше най-силното ти представяне?

- Най-силното ми представяне през миналата година беше в Италия. Там играх на финал на турнир от пета категория на ITF, а също така две седмици по-късно стигнах финал на друг турнир от пета категория в Австрия.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през годината?

- Може би съжалявам за това, че не можах да се възстановя по-бързо от контузиите ми, но пък не всичко зависеше от мен.

- Харесва ли ти да играеш по двойки и какво ти дава това?

- Да, харесвам да играя по двойки, но не ги взимам толкова на сериозно колкото сингъла. Разбира се когато излезна на корта давам всички от себе си, но двойките ги приемам повече като тренировка понеже може да научиш много неща.

- Чувстваш ли подкрепа за това, което правиш?

- Да, разбира се. Чувствам подкрепа от родителите ми, роднините и разбира се от хората с които работя тук в Барселона, тяхната подкрепа също е много важна.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- Тази година ще наблегна на турнири от ITF от по-високи категории. Може би ще се опитам да изиграя и няколко Фючърси за мъже.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Трябва да се опитам за играя по агресивен тенис и да подобря играта си на мрежата. Трябва за подобря физиката ми, а също така психиката ми.

- През миналата година с националния отбор на България до 16 г. спечелихте първо място на турнир от Европейската лятна купа в Румъния. Трудно ли стигнахте до този успех?

- Разбира се беше много трудно, но с отбора показахме високо ниво на тенис. Така успяхме да се класираме сред осемте най-добри отбора в Европа и детронирахме шампионите от зимата – Русия. Мисля, че сме много добър отбор с Иван и Пьотр понеже се познаваме от много малки и се разбираме много добре.

- Имаш ли любима настилка?

- Като бях по-малък повече ми харесваше да играя на хард корт. През последните години обаче предпочитам да играя повече на клей, а също така мисля, че моята игра е по-ефективна на тази настилка.

- Какъв стил на игра практикуваш?

- Моят стил на игра е да съм постоянен, да доминирам от основната линия и когато имам възможност за излезна на мрежата и завърша топката.

- На какво те научи спорта и тениса?

- Тенисът ме научи на уважение, когато играеш трябва да уважаваш противника ти и хората около теб. Също така ме научи на упоритост и борба, защото един тенис мач никога не е приключил докато не се изиграе последната точка.

- Имаш ли идол в тениса?

- Моят идол е Новак Джокович. Разбира се харесвам и Григор, но Новак ми е любимия играч още от когато започнах да гледам тенис. Много ми харесва стилът му на игра и това че е голям борец и никога не се предава.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- През свободното време обичам да играя на видеоигри и да излизам с приятели. Също така обичам да играя баскетбол и падел.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- След като се прибера от тренировки към 5 часа следобяд, започвам да уча за около 3 часа преди да си легна.

- Каква е мечтата ти свързана с тениса?

- Мечтата ми е да бъда номер 1!

- Какво е тениса за теб ?

- В последните 10 години това е моят начин на живот. В момента не мога да си представя живота ми без да играя тенис.

- Какво си пожелаваш за тази година?

- Пожелавам си да нямам контузии и да продължа да работя здраво. Ако това стане другите неща ще се получат от само себе си.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaУниверситетска болница
Официални партньориMelliGel
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+