Меню Вход

Легендарният треньор Тони Надал: В София ще гледаме страхотен тенис

Легендарният треньор Тони Надал: В София ще гледаме страхотен тенис
18-01-2019 19:14
Определяният като най-успешен треньор в историята на тениса – Тони Надал, пристигна в България като посланик на Sofia Open. Именитият специалист, чичо на Рафаел Надал и човекът, който запалва Рафа по тениса и го изгражда до един от най-големите в историята, даде открит урок на над 100 родни таланта в зала "София" в Борисовата градина. Преди да покаже тънкостите на тениса на малчуганите, Тони Надал говори пред медиите.


- Сеньор Надал, всички си спомняме мача на Григор Димитров и Рафаел Надал на полуфинала на Australian Open през 2017 г. Ако всичко върви по план, сега те би трябвало да се срещнат на 1/4-финал. Има ли Григор някакви шансове?

- Никакви (смее се)! Всеки мач, който Надал е играл с Григор, е бил много труден. Григор е прекрасен тенисист. Има всички елемети – сервис, форхенд, бекхенд. Движи се добре по корта. Няма необходимото постоянство, но владее всичко в тениса. Когато Димитров играе добре, е много трудно. Но да не забравяме, че Рафа първо трябва да победи Бердих, а Григор да мине през Тиафо. Така че трябва да почакаме.

- Ако вие бяхте треньор на Григор, какво щяхте да промените в играта му?

- Това не е много хубаво да го казвам. Когато за първи път видях Григор Димитров, си помислих, че това е бъдещият номер 1 в света. Спомням си, че за първи път игра с Рафа през 2009 г. в Ротердам. След това му отне малко време, за да стане наистина тенисист от световна класа. Мисля, че му трябва малко повече устойчивост и постоянство.

- Мислите, че му трябва по-добра психика?

- Не. Вижте, аз не вярвам в сложните неща. В тениса трябва да вкарваш топката вътре в полето повече, отколкото съперника ти. Трябва да бягаш. И не трябва да се притесняваш, когато опонентът ти започне да играе по-добре от теб. Защото каква е разликата между Новак Джокович и Димитров? И двамата играят прекрасно. Джокович обаче знае, че да спечелиш първия сет, не е достатъчно. Трябва малко повече. Същото е с Надал и Федерер. И понякога точно това си мисля. Че на Григор му трябва това още малко. Чисто технически съм забелязал, че понякога той спира с краката си малко по-рано от необходимото. Оттам идват и грешки. Освен това оставя краката си малко повече в разкрач. Когато това се случва, е много трудно да направиш хубав удар. Това е моето мнение.

- На каква възраст децата трябва да започват да играят на тенис турнири, за да не се чувстват психически обременени?

- Това е различно при всеки. Има деца на 8 години, които са по-силни от 10 или 11-годишните. Най-важното нещо е децата да разберат, че победата и загубата в тениса са неща, които се случват. И не е трагедия, ако загубиш. Това е игра и ти трябва да бъдеш професионалист. И винаги трябва да търсиш подобрения в играта си. Защото тенисът не е само да победиш в един мач. Ставаш добър, когато всеки ден работиш усилено.

- Какви са очакванията ви от Sofia Open и кой според вас ще спечели турнира?

- В София ще дойдат много добри тенисисти. Хачанов в момента е номер 11 в света. Имате Баутиста Агут, който спечели в Доха и победи Новак Джокович. Вавринка не е на същото ниво, на което беше преди години, но мисля, че скоро ще започне да играе най-добрия си тенис. Имаше много завързан мач срещу Раонич на Australian Open. Тук ще дойде и Циципас, който показва страхотен напредък. Сигурното е, че ще гледаме страхотен тенис, но не мога да кажа кой ще победи.

- Каква е вашата дефиниция за талант?

- Всеки се ражда с някакви качества. Да имаш талант е важно, но не е определящо. Важното е запазиш този талант е да работиш много. В тениса, за да го развиеш, не е необходимо да играеш красиво като Димитров или Федерер, а възможността да имаш капацитета да се развиваш. Защото не можете да сравните Федерер на 13 години и Федерер сега. Това са два различни таланта.
Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+