Меню Вход

„Треньор на шампиони“ Христо Боянов: Първенствата за подрастващи стават все по-силни

„Треньор на шампиони“ Христо Боянов: Първенствата за подрастващи стават все по-силни
19-12-2018 14:58
Йоанна Радулова стана шампионка на Държавното лично първенство до 14 години, а зад успеха й стои треньорът Христо Боянов. 37-годишният специалист от ТК Тракия е следващият ни гост в рубриката „Треньор на шампиони". Ето какво каза Боянов за триумфа на възпитаничката си пред сайта на БФТенис.

- С какво Йоанна превъзхождаше опонентките си на последното първенство, г-н Боянов?

- Труден въпрос. Просто успя да си намери играта. Тя е агресивен тенисист. Този път й вървеше много.

- Как ще оцените нивото на шампионата?

- Много силно първенство. Отдавна не бях гледал толкова равностоен шампионат при момичетата и момчетата. Смело мога да кажа, че децата вече са равностойни и това допринесе за един качествен шампионат. Конкуренцията е много важна. Първенствата за подрастващи стават все по-силни.

- От колко време работите с Йоанна?

- Йоанна, както и брат й Илиян, са ми племенници. Те са близнаци и аз работя и с двамата вече шеста година.

- Как виждате развитието им и докъде могат да стигнат?

- Надявам се тази титла да им вдъхне самочувствие. Силно се надявах и двамата да станат шампиони, защото това може би щеше да се случи за първи път в историята. Аз ги подготвям за университетски тенис. Целта е да играят в САЩ. Ако се получи нещо по-добро... Кой бяга от хубавото? Имам амбициите да стигнат нивото на Григор Димитров, но това ме ми е самоцел. Тези неща не стават и само с желание. Има и финансова част. Хубавото е, че вече и двамата са фактори, защото до преди две години ги нямаше на картата. Аз умишлено ги забавих с тениса. За първи път започнаха да играят на турнири, когато бяха на 10 години. Така че това, което са постигнали до момента, не е никак малко.


- Увеличава ли се интересът на младите към тениса в последните години?

- О, определено! След успехите на Григор много деца започнаха да играят. Пък и Пловдив е тенис център. Говорили сме с колеги, че в града около 400 деца тренират тенис.

- Вие с колко деца се занимавате?

- В момента обръщам внимание само на Йоанна и Илиян, което не е много хубаво. Но пък от друга страна си давам сметка, че ако не им бях отдал цялото си време, нямаше как да ги докарам дотук. Сега влизат в националния отбор и работата със сигурност ще се увеличи. Сега ще трябва да се обърне по-професионално внимание. Ще се ангажират треньори по лека атлетика, кондиционни треньори, психолог... Но в клуба има други треньори – Димо Толев, Серафим Грозев, все бивши шампиони.

- Разкажете повече за себе си?

- Роден съм в Бургас през 1981 година. Баща ми ме запали по тениса на едно бетонно игрище. Така покрай мен и децата се запалиха. Общо взето целият ми живот е минал на корта.
Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsics
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+