Меню Вход

Мартин Илиев и Цвети Йотова спечелиха Държавния турнир до 18 г. на Тенис център „Санта Марина“

Мартин Илиев и Цвети Йотова спечелиха Държавния турнир до 18 г. на Тенис център „Санта Марина“
08-05-2018 11:45
Мартин Илиев („Барс" Велико Търново) и Цвети Йотова („Дема" София) спечелиха титлите на Държавния турнир по тенис за юноши и девойки до 18 години от календара на Българската федерация по тенис (БФТ), който се проведе на Тенис център „Санта Марина" в Созопол.

 

В много качествен финал при юношите между първите двама поставени в основната схема Мартин Илиев победи Христо Валеов („Локомотив" София) с 6:3 7:6(4) след над два часа оспорван и красив тенис. На трето място останаха Марио Радев („15:40" София) и Венци Иванов („Левски" София).

При девойките Цвети Йотова също спечели титлата без загубен сет, като най-трудно й бе във финала срещу Анита Иванова („Нова Загора"). След множество обрати и пробиви Йотова победи със 7:5 7:6(6). До полуфиналите достигнаха Далия Георгиева („Хасково 2015") и Симона Илиева („Левски" София).

Цвети Йотова стана двойна шампионка в Санта Марина, след като триумфира и на двойки заедно с партньорката си Александрина Илиева („Славия Бомел" София). Във финала двете се наложиха над Катрин Стефанова („ЦСКА Завинаги" София) и Надежда Костова („Галакси" Бургас) с 6:0 6:1.

Мартин Илиев също бе близо до двойна титла, след като заедно с 13-годишния си брат Велизар Илиев водеха със сет във финала на двойки. Те обаче загубиха с 6:2 3:6 7:10 от Владислав Каражов („Левски" София) и Александър Темов („Диана" София).

Непосредствено след турнира за юноши и девойки до 18 години, на Тенис център „Санта Марина" започва Държавен турнир за мъже с награден фонд 2000 лева. В него освен някои от най-перспективните ни тенисисти, участват и състезатели с класиране в световната ранглиста като Мартин Димитров, Александър Донски, Златан Палазов.

От 12 до 20 май комплексът ще е домакин и на третия международен турнир за мъже „Санта Марина Къп" с награден фонд 15 000 долара. За втора поредна година това е единственият турнир за мъже в България, включен в календара на ITF и валиден за световната ранглиста.

Богатият тенис календар на „Санта Марина" ще продължи и в края на май с турнир от веригата „Киндер +" за деца до 9, 10, 11 и 12 години и през септември с още два държавни турнира – отново за юноши и девойки до 18 г. и за мъже – както и с международните турнири до 18 г. „Санта Марина Джуниър Къп" и за жени „Созопол Санта Марина Къп" с награден фонд 15 000 долара.

Всички тези състезания превръщат „Санта Марина" в един от центровете с най-богат състезателен календар, който се допълва и от множество любителски, детски и други турнири. Тук в предишните години са се провеждали и Европейско първенство по плажен тенис, турнир от световното отборно първенство за мъже за Купа „Дейвис" и т.н. Календарът на Тенис център „Санта Марина" се реализира в партньорство с Община Созопол и Българска федерация по тенис.

Eдноименният тенис център в китното и зелено ваканционно селище "Санта Марина" в Созопол разполага с 8 "Грийн Сет" корта (ITF сертифицирана акрилна настилка) с фантастична гледка към морето. В последните години в тенис курорта са проведени над 30 престижни национални и международни състезания, над 500 състезатели от повече от 50 страни са взели участие в турнирите в Созопол.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяFPI
Официални партньориHEADAsicsSoCourt
Медийни партньориTennis 24
ПартньориММСБОКITFTennis EuropeKinder+