Меню Вход

Държавното първенство за мъже и жени БНП Париба ще определи 83-ите шампиони на България по тенис

Държавното първенство за мъже и жени БНП Париба ще определи 83-ите шампиони на България по тенис
08-10-2009 03:00

Държавното първенство по тенис за мъже и жени БНП Париба ще определи за 83-ти път в историята на българския тенис шампионите на страната. Първенството, което ще се проведе в Пловдив на кортовете на ТК “Локомотив” от 11 до 18 октомври, е с награден фонд 15 000 лева и се организира от БФТ с финансовата подкрепа на БНП Париба - генерален спонсор на федерацията и спонсор №1 в света на тениса.

Почти всички най-добри български състезатели, особено при мъжете, са заявили участие в първенството. Сред тях са девет тенисисти с класиране в световната ранглиста на ATP - четирима от националите ни за Купа “Дейвис” за тази година Тихомир Грозданов, Валентин Димов, Ивайло Трайков и Тодор Енев, както и Цветан Михов, Динко Халачев, Серафим Грозев, Петър Трендафилов и №1 в ранглистата на европейската асоциация за юноши до 16 г. Димитър Кузманов. Двукратният шампион Илия Кушев също ще играе в Пловдив.

При жените за основни фаворитки се смятат четирите състезателки с класиране в световната ранглиста на WTA - Таня Германлиева, Хюлия Велиева, Никол Христова, както и Десислава Младенова, която също потвърди участието си. Финалът за жени, който е насрочен за събота (17 октомври) от 11.00 ч., както и мъжкият финал в неделя (18 октомври) от 10.30 ч. ще бъдат излъчвани директно по БНТ Сат.

За общо пет комплекта медали ще се борят над 80-те участника от 27 клуба според предварителните заявки от цялата страна - единично за мъже и за жени, двойки за мъже и за жени и смесени двойки. Ще се играе по традиционната система на директно елиминиране със схеми за 32 състезатели поединично, за 16 на двойки и открити квалификации. При мъжете на сингъл полуфиналите и финалът ще са отново до 3 от 5 сета.

Държавното първенство БНП Париба започва в неделя (11 октомври) с квалификациите при мъжете, а от следващия ден стартира борбата и при жените и в основните схеми. Общият награден фонд е 15 000 лева, като първият при мъжете ще получи 2600 лева, а за победителката при жените са предвидени 1600 лева.

Шампиони на България по тенис за мъже и жени се определят от 1925 г. с прекъсвания в само две години (1944 и 1951). Най-титулованите в историята на първенствата са Николай Чупаров с 10 титли, Любен Генов с 9 и Александър Димитров-Герман с 8 при мъжете и Вера Петрунова с 11 титли и Мария Чакърова и Юлия Берберян с по 9 при жените.

БНП Париба подкрепя развитието на тениса в България и в света на всички нива: национални, регионални и местни турнири, включително и реализацията на училищни, семейни и обществени аспекти на тениса. В рамките на генералното спонсорство на Българската федерация по тенис, държавното първенство за ветерани, държавните лични първенства за мъже и жени, както и Мастърс турнир за юноши и девойки се наричат „БНП Париба”. БНП Париба развива и своята социално-образователна програма “Тенис за всеки”, осигурявайки възможност за младежи в неравностойно социално положение да играят тенис.Държавно първенство за мъже и жени БНП Париба

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+