Меню Вход

Виктория Томова: Разликата до топ 100 не е голяма

Виктория Томова: Разликата до топ 100 не е голяма
25-12-2017 12:17

Виктория Томова завършва 2017 година като №139 в световната ранглиста и първа ракета на България при жените. През годината тя спечели титлите от два турнира - в Истанбул и София с награден фонд от по 25 хиляди долара. Точно на Коледа Томова заминава за Австралия, където ще участва на турнир в Бризбън, а след това на квалификациите на „Australian Open“. Ето какво заяви Виктория Томова специално за сайта на БФТенис.

- Вики, намираме се в края на 2017 година. В момента си №139 в световната ранглиста. Доволна ли си от постигнатото от през тази година?

- Мисля, че това беше доста добър сезон за мен. Можеше да бъде и по-добър, ако не беше съпътстван от контузиите, които получих. Пропуснах няколко турнира, на които можех да се представя доста добре. След травмата в адуктора ми се наложи да пропусна три турнира, а това стана точно, след като спечелих надпреварата в Истанбул с награден фонд от 25 хиляди долара, където победих Магдалена Рибарикова и Лора Робсън. Опитвам се да не поглеждам назад с лоши спомени. Искам да съм позитивна и се надявам следващата година да се представя още по-добре.

- Предполагам, че голямата ти цел вече е влизане в основната схема на турнирите от Големия Шлем.

- Малко не ми достигна вече на три пъти (два пъти на US OPEN и веднъж на Australian Open), но съм доста близко до това. Мисля, че направих много сериозна подготовка в последните четири-пет седмици. Здраво се потрудих във фитнеса и се надявам това да ми се отплати в следващите месеци. 

viki tomova us open

- Постигна добри резултати в Дубай, където стигна до четвъртфинал и изпусна да победиш Сара Ерани. Как се чувстваш физически?

- Много добре. Имам самочувствие, че мога да се представя още по-добре на следващите турнири. В последните мачове играх може би един от най-добрия си тенис и се надявам да продължавам на все по-позитивно ниво.

- В момента подготовката ти е насочена към Австралия. По принцип на какви турнири ще наблегнеш през следващата година?

- Започвам в Бризбън, където ще започна участие от квалификациите. Следва „Australian Open“ . След това съм планирала да играя 250- хиляден турнир в Санкт Петербург. Надавам се на силно представяне с отбора на България на "Фед къп" в началото на февруари. Всичко зависи от представянето ми и от моята ранглиста. След това вероятно ще играя 250- хиляден турнир в Будапеща или на още по-голям в Дубай.

- В момента си почти на ръба на първите 100. Голяма ли е разликата според теб?

- Не, разликата не е голяма. Съвсем малки детайли не ми достигат. Мисля, че подготовката, която направих в последните седмици ще ми помогне и ще допринесе, за да стигна до първите 100.

viki tomova fitnes

 

- През тази година получи International Player Grand Slam стипендия, финансирана от Фондацията за развитие на Големия шлем в рамките на 50 хиляди долара. До колко тази стипендия ти помогна ?

- Стипендията беше едно от най-хубавите неща, които ми се случиха през годината. Накара ме да се чувствам много по спокойна и да не мисля за финансовата част, която е сериозна. Доста средства се изискват да бъдеш тенисист на топ ниво. Помогна ми също да защитя точките си и да запазя позициите си в ранглистата. Изключително много се радвам, че ми се гласува такова доверие.

- Какво си пожелаваш за 2018 година?

-Пожелавам си най-вече да бъда здрава, да нямам контузиите, които имах през 2015 и през тази година. Още по-успешен сезон за мен и да влезна в първите 100.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяFPI
Официални партньориHEADAsicsSoCourt
Медийни партньориTennis 24
ПартньориММСБОКITFTennis EuropeKinder+