Меню Вход

Гергана Топалова : Успях и дори надминах целите за годината

Гергана Топалова : Успях и дори надминах целите за годината
22-12-2017 14:14

Гергана Топалова изпраща една великолепна година в професионален план. 17-годишната пловдивчанка стана държавна шампионка по тенис за жени на открито и в зала. През този сезон Топалова спечели и първата си титла за жени от международен турнир на ITF в Созопол. Българката триумфира с титлите от международните турнирите на ITF за девойки в Пловдив, Уругвай, Боливия. Наскоро Гергана бе избрана от Международната федерация по тенис в отбора на младите таланти, които ще участват на Откритото първенство на Австралия. Родната ни тенис надежда даде специално интервю за сайта на БФТ.

- Поздравления за великолепната година. Ще започнем с последната страхотна новина. Заедно с Адриан Андреев бяхте одобрени да бъдете част от отбора за млади таланти на Международната тенис федерация /ITF/ за турнирите в Австралия. Как приемаш тази новина?

- Благодаря наистина изпращам една изключително успешна 2017 година. Много съм щастлива, че съм одобрена за първият ITF отбор, който се организира за турнирите в Австралия. Радвам се, че се класирах сред първите 40 в света и с това покрих критериите за участие в отбора.

- В момента си № 38 в ранглистата при девойките. Доволна ли си от това постижение?

- Да, успях и дори надминах целите за годината, а имено топ 50 при девойките.

top7

- Спечели две титли при девойките в Южна Америка. Как се чувства едно младо момиче близо месец далеч от България?

- Трудно е да си далеч от семейството и приятелите си за толкова дълго време и то в държави с толкова различни култури. Тръгнах с цел да спечеля достатъчно точки за основната схема в Австралия и това ми помогна да се справя с предизвикателствата на дългото пътуване.

- В началото на есента спечели първа титла при жените в турнир на ITF. По различно ли е чувството при един такъв успех?

- Да определено ми даде повече самочувствие и увереност за следващите турнири. Това беше един от най-добрите ми турнири през годината и се радвам, че играх освободено и показах може би най-добрия си тенис.

- Спечели и първите си точки за световната ранглиста при жените. Това до колко повишава амбициите ти?

- Спечелените ми точки ще ми дадат добър старт на 2018 и ще ми помогнат да започвам в основна схема на повечето турнири и така по-лесно ще мога да постигна поставените си цели.

- Има ли нещо за което съжаляваш, че не постигна през тази година?

- Като цяло беше една много успешна година и съм щастлива от постигнатите резутати. Мисля, че можех да се представя по-добре в турнирите от големия шлем, в които участвах. Една макар и не толкова сериозна контузия ми попречи в този период.

- Успя ли да си починеш след турнето в Южна Америка?

- Починах си доста добре и вече започнах усилена подготовка за новия сезон.

top 6

- Какви са професионалните ти планове за новата година? Ще играеш ли на повече турнири за жени?

- Да, с треньорите ми имаме план за участие в повече женски турнири, но ще продължа и активно да се състезавам при девойките.

- Вече се докосна до участие в турнири от Големия шлем. Как виждаш конкуренцията и какви амбиции имаш за „Australian Open“?

- Конкуренцията в тези турнири винаги е била изключително сериозна, но мисля, че съм добре подготвена и мога да играя успешно срещу другите състезателки. Пожелавам си добро представяне и съм мотивирана да стигна колкото се може по-напред в турнира.

- Нова година-нов късмет. Какво си пожелаваш за 2018 година?

- На първо място си пожелавам да съм здрава и да нямам контузии, за да може да се представям на високо ниво на възможно най-много турнири.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяFPI
Официални партньориHEADAsicsSoCourt
Медийни партньориTennis 24
ПартньориММСБОКITFTennis EuropeKinder+