Меню Вход

Виктория Томова е новата европейска шампионка до 14 г.

Виктория Томова е новата европейска шампионка до 14 г.
26-07-2009 03:00

Виктория Томова е новата европейска шампионка по тенис за девойки до 14 г. Българската тенисистка спечели убедително титлата на първенството в Пилзен (Чехия) и ще оглави и ранглистата на Tennis Europe в тази възрастова група. На финала Томова победи поставената под №1 представителка на домакините Петра Роханова с 6/2 6/2.

14-годишната ни състезателка се представи повече от убедително на най-големия форум на европейския тенис в тази възраст. По пътя към финала тя постигна само изключително категорични победи - последователно над Виктория Лушкова (Укр) с 6/1 6/0, Карла Попович (Хър) с 6/3 6/1, Владица Бабич (ЧГр) с 6/0 6/1, Жюстин Де Сутер (Белг) с 6/1 6/2 и Сашка Гавриловска (Сър) с 6/0 6/3.

Виктория Томова е едва шестият състезател от България с титла на сингъл от европейско индивидуално първенство. Досега шампиони са ставали сестрите Мануела, Катерина и Магдалена Малееви, Любомира Бачева и Григор Димитров. Последната ни титла за девойки е от 1991 г. Сред носителките на титла от европейско първенство до 14 г. в миналото са Щефи Граф, Моника Селеш, Мартина Хингис, Жюстин Енен и т.н.

В последните месеци Виктория Томова се намира в отлична форма. Тя спечели два последователни турнира от първа категория до 14 г. в Португалия и Италия през пролетта и след успеха в Пилзен ще оглави ранглистата в тази възрастова група. В началото на юни Томова спечели един и достигна финала на друг турнир до 18 г. в Унгария, с което влезе в топ 300 и е трета от българките в ранглистата на ITF. Очаква се през септември да дебютира и при жените на турнирите у нас.Виктория Томова празнува спечелването на титлатаЦеремония по награждаването на Европейското първенство до 14 г.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+