Меню Вход

БФТенис отбеляза Европейската седмица на спорта с двудневен лагер и турнир по тенис за хора с увреждания

БФТенис отбеляза Европейската седмица на спорта с двудневен лагер и турнир по тенис за хора с увреждания
27-09-2017 16:48

БФТенис отбеляза Европейската седмица на спорта #BeActive с двудневен лагер и турнир по тенис за хора с увреждания. Състезанието се проведе в столичната зала „София“, а купите на победителите връчи Министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия, на която Министерството на младежта и спорта е координатор. Първо място в надпреварата спечели Калин Асенов, а на втора позиция се класира Христо Босаков. На церемонията по награждаването присъстваха също изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски, председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов, генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова и най-предно класирана в световната ранглиста тенисистка в момента Виктория Томова.

Генералният секретар на БФТенис Катерина Генова отбеляза, че не случайно федерацията отбеляза седмицата на спорта с турнир по тенис за хора с увреждания, тъй като това е изключително важна социална програма, която се развива успешно благодарение на подкрепата на Министерство на младежта и спорта и е олицетворение на силния социален ефект, които спорта има за масовост и стимулиране на социалното включване.

Министър Кралев посочи, че основната цел на инициативата Европейска седмица на спорта е да се акцентира върху масовия спорт, включително и за спорта за хората с увреждания. През тази година за първи път по Програма за развитие на хора с увреждания на ММС се реализира проект по тенис за хора в инвалидни колички и интелектуални затруднения. ММС осигурява финансово изпълнението на проекта.

„Когато говорим за масов спорт, няма как да подминем хората с увреждания“, каза Красен Кралев. „Правим много в тази насока през последните години и работим добре с федерацията по тенис. По най-новата ни програма вече се провеждат занимания за хора с увреждания. Много е важно да покажем на тези хора, че има къде да спортуват. В резултат на програмата има много желаещи и разчитам на тези, които вече имат по-голям опит, да им помогнат да се адаптират, защото всяко начало е трудно. Така ще задържим всички, които искат да играят тенис“, завърши той.

Министър Кралев изрази благодарност към федерацията и клубовете по тенис, които оказват съдействие за реализирането на програмата.   

Генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова и Борис Томов, дългогодишен състезател и координатор по програмата по тенис за хора с увреждания изразиха благодарности към Министерство на младежта и спорта за подкрепата и адаптирането на зала "София" и нейната достъпност за спортни дейности на хора с увреждания.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+