Меню Вход

Българият отбор спечели първенството в Пловдив, класира се за финалите на ЕОП за девойки до 18 г.

Българият отбор спечели първенството в Пловдив, класира се за финалите на ЕОП за девойки до 18 г.
01-08-2008 03:00

България спечели група “А” на европейското отборно първенство по тенис за девойки до 18 години, която се проведе в Пловдив. С победите над Израел с 2/1 вчера и над Гърция с 3/0 на финала днес българският отбор се класира за финалния турнир.

Елица Костова спечели в три сета и двете си срещи поединично, по една победа на сингъл записаха и Мартина Гледачева и Изабелла Шиникова. Капитан на отбора ни е Христо Груев, а за финалния турнир Елица Костова ще бъде заменена от Жаклин Алауи.

Решаващ за класирането бе успехът над поставения под №1 отбор на Израел в полуфиналите, когато в двата мача на сингъл българките обърнаха своите съпернички. Мартина Гледачева се наложи над Анжелика Алиев с 4/6 6/1 6/3, а Елица Костова надигра Чен Аструго с 3/6 6/4 6/3.

На финала България започна по-убедително с победа на Изабелла Шиникова над Афродити Латинопулу с 6/4 6/1. След това в мача между първите ракети Елица Костова отново постигна обрат над №630 в ранглистата на WTA Ирини Йоргату с 5/7 6/3 6/2. На двойки Гледачева и Шиникова победиха Латинопулу и Сюлеуини със 7/6(5) 7/6(3).

Отборът на Украйна зае трето място след загуба от Гърция с 1/2 и победа над Словения с 2/1. Словенките са четвърти, а предварително соченият за фаворит тим на Израел остана на последната пета позиция.

Финалният турнир на европейското отборно първенство за девойки до 18 г. ще се проведе от 4 до 6 август в Гранвил, Франция. Съперници на България ще бъдат съставите на Гърция, Италия, Русия, Словакия, Сърбия, Франция и Чехия.

Пловдив бе домакин за трета поредна година на кръг от първенството за девойки до 18 г. Това бе и третото европейско отборно първенство, което БФТ организира през тази година - миналата седмица в Сливен играха момичета до 12 г., а преди месец София бе домакин на турнира на девойките до 14 г.

Схема (.pdf)

Резултати - ден 1 (.pdf)Резултати - ден 2 (.pdf)Резултати - ден 3 (.pdf)

Състави (.pdf)

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център СпортмедБУЛИНС
Медийни партньори
ПартньориММСБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+