Вижте условията за кандидатстване по програмата Страхотен Григор спечели титлата в Синсинати! България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система
01 / 05

Вижте условията за кандидатстване по програмата

ПОВЕЧЕ
02 / 05

Страхотен Григор спечели титлата в Синсинати!

ПОВЕЧЕ
03 / 05

България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис

ПОВЕЧЕ
04 / 05

Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината

ПОВЕЧЕ
05 / 05

За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система

ПОВЕЧЕ

"Треньор на шампиони" Невена Шопова: Децата играят по-добре, когато не мислят за резултат

Понеделник, 16 Януари 2017 12:24

Днес в рубриката "Треньор на шампиони" ви представяме Невена Шопова. Под нейно ръководство Адрияно Дженев (ТК Хасково 2015) стана шампион на сингъл и двойки на Държавното лично първенство по тенис в зала за момичета и момчета до 12 години, което се проведе миналата седмица.

- Като за начало, бихте ли се представили?

- Казвам се Невена Шопова. Треньор съм от 11 години. В началото започнах, както повечето колеги, да работя с малки, подготвителни групи. Сега работя както с такива, така и с напреднали и по-големи деца (състезатели).

Адрияно започна да играе тенис при мен, но развитието му и успехът се дължат както на неговата упоритост, така и на работата и труда на всичките ми колеги от ТК „ Хасково 2015”. И не на последно място на подкрепата на родителите му.

- Очаквахте ли, че Адрияно ще вдигне трофея?

- След като в края на миналата година, Ади спечели Мастърс турнира на програмата „ 3Т”, той получи повече самочувствие и вяра в себе си. След това тренира наистина много упорито и мога да кажа, че той беше подготвен за този турнир. Знаехме, че няма да му е лесно, защото всички деца играят много добре, играят хубав и съвременен тенис, затова моите очаквания бяха Ади да играе хубав тенис, да покаже какво може на корта (на какво е научен) и да се бори. Радвам се, че го направи, и това му донесе трофея.

- Кой мач беше най-трудният за него - три сета на полуфинал, обрат на финала?

- Ясно е, че и двата мача си бяха трудни. Тук има нещо друго, което искам да кажа и да поздравя Адрияно за това, което направи. В дните на тези два мача, Ади беше болен – с разтройство, повръщане, температура, но въпреки това не се отказа. Влезна във корта и си изигра мачовете. Държа се мъжки и се пребори и в двата. Показа характер, което е много показателно.

- На финала Дженев, втори в схемата, навакса изоставане от 2:5 в първия сет и надделя със 7:5, 6:2 над поставения под номер 4 Виктор Марков ( ТК Диана). Колко е трудно за едно 12-годишно дете да изостава в резултата, но въпреки това да продължи да се бори и да направи обрат?

- Според мен възрастта няма значение. Всичко зависи от това дали искаш да спечелиш или не искаш. Ако наистина искаш да спечелиш и си достатъчно добре подготвен (не само технически и тактически, но и физически), тогава намираш сили да се пребориш.

Има и нещо друго - понякога децата играят под много голямо напрежение. Под напрежението задължително да спечелят. Това идва понякога от треньора, понякога от родителя, понякога и от самите тях. И в този момент те губят представа затова какво могат, как могат да играят. Спират да мислят за това, за което са влезли в корта, а именно, за да играят тенис. Според мен те могат да играят много по-добре, когато не мислят за резултат, а просто играят и се забавляват.

- Това учи ли се или е вродено?

- Аз мисля, че всяко дете носи в себе си така наречената „спортна злоба”. Всяко дете обича да се съревновава и полага усилия да постигне целта си, а именно да спечели. Просто това качество е по-изразено в някои деца и съответно те по-често са печелившите.

- Победите дават самочувствие, което е много важно в този тежък спорт тениса, но пък трябва да се търси баланса, за да няма главозамайване. Как се намира този баланс според Вас?

- За да не се фокусираме само върху победата, аз винаги правя оценка и коментираме: играта, която е показал тенисистът; начина, по който е играл; поведението, което е имал вътре в корта; борбеността, която е показал. И ако всичко е било на ниво, даже и да е загуби, той заслужава поздравления и похвала. Много е важно децата да знаят и да разберат, че влизат в корта, за да се забавляват, за да играят играта, която обичат. Тук много важна роля играят и родителите. Ако и те са на мнение, че тенисистът им има още какво да научи, има още какво да покаже, има още накъде да се развива, тогава с приказки, с поощряване на стойностните заслуги на детето ще намерят начин да не го оставят да се главозамайва от успехите си. А точно обратно, ще го накарат да иска още. За мен родителите са много важен фактор за развитието на детето като тенисист. Затова тази комуникация родител-треньор трябва да се поддържа.

- Адрияно спечели и на двойки в тандем с Велизар Илиев ( ТК Барс ). Колко е важна играта на двойки за подрастващите ?

Двойките са много различна игра от сингъл. Тук имаш партньор до себе си, с когото трябва да се разбираш. Така че те учат на комуникация, работа в отбор, подкрепа. При двойките се играе много повече до мрежата, така че има възможност за развитие на тези удари: волета, смачове. Опитването за пресичане на топката те учи да следиш играта и да имаш по-добър поглед върху нея. А и двойките са по забавната игра. Така че децата тогава играят по-освободено и се забавляват повече.

- Как бихте определили 2016-а за Вас и Вашия възпитаник?

- През 2016 определено направихме крачки напред в неговото развитие. Освен турнирите в България Ади изигра и няколко международни турнира, с които разшири кръгозора си и натрупа малко опит. В края на годината направи много силни турнири в своята възраст, което му донеси и повече самочувствие за старта на новата година.

- Допринесе ли програмата "3Т" за развитието на Дженев и важни ли са такива проекти за развитието на тенис талантите ни?

Адрияно се включи в програмата по-късно ( така се случиха просто нещата. Едно от момчетата се отказа и той влезе на негово място) в момент, в който беше подготвен. Какво искам да кажа, че националният отбор е място, където трябва да участваш, когато си подготвен технически, тактически и физически. Там не е мястото, където националните треньори ще те учат как да играеш. Тяхната задача е да те подготвят, да те настройват за мачове, да ти помагат и т.н. Това участие му се отрази добре.

Мисля, че това е добра инициатива от страна на федерацията - дава възможност на децата да участват в доста международни състезания, учи ги да бъдат малко по-самостоятелни и да се отнасят по-отговорно към това, с което са се захванали. А за мен всичко това е важно за тяхното развитие.

Тази година Адрияно ще е отначало в отбора и ще видим как ще тръгне. Миналата година децата от „А” отбора постигнаха много успехи, вдигнаха нивото на играта си и съответно натрупаха самочувствие, но както знаем, за един едно е добро, за друг - не. Всичко е много индивидуално. Нека и Адрияно да мине по този път и ще видим какво ще се получи.

- В кои аспекти Адрияно направи най-голям прогрес през 2016, кои елементи разви най-много в играта си?

- Адрияно стана доста по-дисциплиниран във и извън корта. А що се отнася до играта, работихме върху техниката на всичките му удари, където винаги има какво още да се научи и развие. И Ади стана по-стабилен в разиграванията от основната линия.

- В началото на новата година - какви цели си поставяте с Адрияно?

- Преди всичко да сме здрави и да няма контузии. За нас най-важната цел е той да се развива. Дотук сме на прав път. Ади сега е във възраст, в която трябва да се учи и да се изгражда като тенисист. За това най-важното е да поддържаме този път и той да продължи да се развива, а как ще стане това, времето ще покаже.

- Помага ли на децата да има български тенисисти сред най-добрите в света? Има ли дете в Хасково, чийто идол да не е Григор Димитров?

- Да, аз мисля, че имането на спортисти сред най-добрите в света е стимул за всяко дете да се развива и да дава най-доброто от себе си в своя спорт. А относно Григор - той е един от тенисистите, който страшно много спомогна за популяризирането на тениса в България в наши дни, а заради поведението си в корта и атрактивната си игра е станал любимец на много малки и големи тенисисти. И да - мисля, че Григор е идол на много деца, не само в Хасково. Той е доказателство, че няма невъзможни неща.

 

 

 

 

 


Календар

Галерии

WTA жени (единично)
м. име т.

138.

Виктория Томова  426
199. Сесил Каратанчева  285
203. Цветана Пиронкова  280
209. Елица Костова  265
378. Александрина Найденова  105
ATP мъже (единично)
м. име т.
4. Григор Димитров 4635
338. Димитър Кузманов   134
494. Александър Лазов  69
756. Александър Лазаров 25
1007. Габриел Донев 10
 
Официални спонсори

Logo Aes

  Bankia Frigo CMYK1

monbat group

Fibank my bank blue red

logo fpi hotels resorts

Официални партньори

Head

Asics

Медийни партньори

tennis24 final

Социални партньори

Министерство на младежта и спорта

Български олимпийски комитет

ATPdavis-cupfed-cupITFTennisEuropeWTA
TENISUT CHESTNA IGRA LOGO1 

Българска федерация по тенис

София 1113
ул. "Незабравка" №3-5, Борисова градина

тел.: 0887 500 600
факс: 02 8703078
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook