Вижте условията за кандидатстване по програмата Страхотен Григор спечели титлата в Синсинати! България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система
01 / 05

Вижте условията за кандидатстване по програмата

ПОВЕЧЕ
02 / 05

Страхотен Григор спечели титлата в Синсинати!

ПОВЕЧЕ
03 / 05

България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис

ПОВЕЧЕ
04 / 05

Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината

ПОВЕЧЕ
05 / 05

За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система

ПОВЕЧЕ

Специализирана кондиционна подготовка за тенисисти

Четвъртък, 01 Декември 2016 15:56

Людмил Накашев, един от националните тутори, които водят треньорския курс на ITF - Level 1, подготви специална статия.

По време на треньорската конференция в Антверпен 2016, на една от презентациите излезе млад кондиционен треньор на име Кристоф Биаджи от Швейцария, който даде отговора на въпрос, който ме тормозеше от доста време.

Той формулира тезата си така: „Смятате ли, че кондиционните тренировки на Джон Истнер и на Давид Ферер трябва да изглеждат по еднакъв начин?”

Няма много хора, които биха отговорили утвърдително на този въпрос. Нека се опитаме да отгатнем какво биха направили техните треньори с подготовката им най-вероятно. Истнер е много висок, по-тежък от повечето тенисисти и с висок център на тежестта. Стреми се да печели много точки от сервис, от удара след първи сервис или на мрежата. При игра от задна линия, би искал да печели сравнително бързи точки с много тежки удари в близост до задната линия. Тренировката му най-вероятно ще бъде насочена към упражнения, които биха му позволили да изпълнява сервис с еднаква скорост в продължение на часове, много бързо придвижване напред (бързина и бърза реакция/добро четене на топката). По отношение на ударите от задна линия или воле – упражнения за баланс (предимно статичен, защото не е реалистично да се очаква толкова огромен човек да се справя добре с удари, докато се движи), упражнения, които биха му позволили да стои в много ниска стойка продължително време, да тръгва бързо и да сменя посоката, доколкото му е възможно за ръста. Упражнения, които да го подготвят да изпълнява много агресивно разиграване в рамките на 5-10 сек. и то многократно.

Ферер от друга страна е много по-нисък, по-лек, изключително атлетичен играч, който сякаш притежава неизчерпаем запас от енергия. Не притежава толкова тежки удари и не е много добър при игра на мрежата. Той често ще има много дълги мачове, без много лесни точки. Ще му се налага често да играе точки над 10 сек., с многократна смяна на посоката, докато се опитват да му завършат топката. Може би най-силното му оръжие е усещането на противниците му, че играят срещу „стена” и ще им се наложи да се борят много дълго за всяка точка. В този случай ключово би било умението на Ферер да притежава нужната издръжливост, за да поддържа това усещане в противниците си пред целия турнир, което е много трудно, но за някои хора постижимо. Преди време играеше по-назад от задната линия, а това неминуемо беше използвано от противниците му, за да се опитват да отварят корта често, а следователно на него му се налагаше  да изпълнява удари от движение с висока точка на контакт. Умението да поддържа динамичен баланс в този случай би било решаващо за изхода на мача. Той ще се нуждае от по-голяма издръжливост от Истнер, както по отношение на придвижване по корта, така и при изпълнение на удари от задна линия. Треньорите му най-вероятно биха заложили тук на развиване на мускулатурата му на торса и бедрата, за да може да поддържа темпото на игра с достатъчно силно лифтирани удари в продължение на часове. В последните години обаче, той започна да променя игровия си стил - стои по близко до задната линия, играе повече по възходяща, по-плоско от преди, стреми се да създаде предимство при всяка удобна възможност. Това би приближило тренировките му в посока на Истнер, макар че никога няма да са същите заради разликата във фигурата им.

Въпреки всичко, всеки ден можем да видим как нашите състезатели се подготвят с абсолютно едни и същи упражнения, независимо от игровия си стил, особеностите на физиката си, тактически указания на треньорите и т.н.  Нещо повече, когато погледна тренировката на тенисисти, тя поразително прилича на тази на трениращите наблизо лекоатлети! Смятате ли, че щангистите трябва да се подотвят като плувците например, по отношение на ОФП-то си?

Горното не бива да се приема абсолютно буквално разбира се, има много упражнения, които „стават” за подготовката на повечето спортисти.Тенисът като спорт на съвкупност на множество умения, не се влияе в толкова голяма степен от абсолютните стойности при развитието на играча по отношение на бързина, сила, издръжливост. Всички са съгласни, че ловкостта и балансът също са от решаващо значение за успешна игра, но някак си остават на заден план в тренировките, без да се правят опити за интегрирането им в другите упражнения за сила, бързина, издръжливост и т.н.

И все пак...

Да кажем, че аз искам моят играч да играе максимално агресивно, в близост до задната линия, да печели много точки от сервис, да излиза на мрежата много бързо при създала се възможност, да се опитва да поддържа кратки разиграванията, тъй като е много висок и трудно би сменял посоката и т.н.

Как ще изглежда кондиционната му подготовка, ако се съобразя с всичко това? Вдигане на лежанка? Стълбичка? Обиколки на стадиона? 10 км крос в парка? Спринтове на 50, 100, 200 метра?

А бихте ли искали биомеханичните принципи, заложени в упражненията, да имат пряка връзка с това, което трябва да се прави на корта?

Преди да видите няколко клипчета с упражнения, нека хвърлим поглед върху някои статистики, които съм подбрал за Вас:

  1. Продължителност на разиграванията – между 8 и 50 секунди
  2. Среден брой удари в разиграване – от 1-4 до 15
  3. Смяна на посоките в разиграване – от 2 до 10 пъти
  4. Пробягана дистанция по време на мач – над 4000 метра
  5. Повече от 70% от придвижванията са странични
  6. По-малко от 20% са напред (тичане напред)
  7. Около 8% са назад
  8. Време за почивка - 20/90/120 секунди

Тук са изброени някои важни компоненти, според които трябва да се игражда тренировката. Помислете и върху следното: тенисът не е само тичане по корта - играчите трябва да са в състояние да изпълняват много мощни удари, които трябва да останат такива в продължение на часове. Не бива да се забравя, че в тренировката трябва да се предвидят и упражнения за превенция на контузиите, които играчите могат да получат, подложени на специфичните натоварвания, съобразени с игровия им стил и антропометричните им особености.

Давам ви някои идеи за тренировка, съобразена с тези принципи:

https://youtu.be/VwpKhehUjyk

https://www.youtube.com/watch?v=01yU9r3hT6Q

https://www.youtube.com/watch?v=8TL2RxE1LNo

https://youtu.be/Q7XqZWVb3M0

https://youtu.be/Vjrrk5z4_xE

https://youtu.be/tiUwiF4EtoE

https://youtu.be/U6ZuJ12Ix2s

https://youtu.be/FQOT4Q7fiJc

https://www.youtube.com/watch?v=Rg3A2yS-A6M

Календар

Галерии

WTA жени (единично)
м. име т.

142.

Виктория Томова  416
204. Цветана Пиронкова  269
217. Елица Костова  254
223. Сесил Каратанчева  249
396. Изабелла Шиникова  93
ATP мъже (единично)
м. име т.
4. Григор Димитров 4600
307. Димитър Кузманов   157
464. Александър Лазов  76
743. Александър Лазаров 26
1009. Габриел Донев 10
 
Официални спонсори

Logo Aes

  Bankia Frigo CMYK1

monbat group

logo fpi hotels resorts

Официални партньори

Head

Asics

Медийни партньори

tennis24 final

Социални партньори

Министерство на младежта и спорта

Български олимпийски комитет

 

logo standard

ATPdavis-cupfed-cupITFTennisEuropeWTA
TENISUT CHESTNA IGRA LOGO1 

Българска федерация по тенис

София 1113
ул. "Незабравка" №3-5, Борисова градина

тел.: 0887 500 600
факс: 02 8703078
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook