Меню Вход

Целта е да запазим мястото си в групата на Фед Къп, каза капитанът на българския отбор Дора Рангелова; общо 11 тенисистки от топ 100 ще играят в Будапеща

Целта е да запазим мястото си в групата на Фед Къп, каза капитанът на българския отбор Дора Рангелова; общо 11 тенисистки от топ 100 ще играят в Будапеща
27-01-2008 03:00

България ще се стреми да запази мястото си в група 1 на зона Европа/Африка за “Фед Къп”, каза капитанът Дора Рангелова на пресконференция преди заминаването на отбора за Унгария. “Надявам се да се представим достойно. Най-реалистично е да играем за оставане в групата. Естествено ще се борим и за нещо повече, ако ни се открие възможност”, заяви Дора Рангелова.

Тя води в Будапеща само три състезателки - Цветана Пиронкова, Диа Евтимова и Елица Костова - след отказа на Сесил Каратанчева да играе за националния отбор. “Смятам, че отиваме с най-доброто, с което разполагаме в момента. Отказът на Сесил дойде в четвъртък късно вечерта. Трудно е за толкова кратко време да организираме пътуването на още един състезател. Вярно е, че шансовете ни с нея щяха да бъдат по-големи, но това вече е минало”, каза още Дора Рангелова.

Капитанът на отбора ни за “Фед Къп” добави, че все още не е решила с коя двойка ще играем. “Ще изкачаме жребия и тогава ще преценя. Тази година няма да сме поставени като водачи на група и това допълнително утежнява задачата ни. Диа и Елица ще се нуждаят от още малко време за адаптация, тъй като се върнаха от други континенти. Хубаво е, че ще имаме два дни за тренировка в Будапеща”, добави Рангелова.

Трите състезателки заявиха, че ще дадат всичко от себе си за достойно представяне на националния отбор.Цветана Пиронкова: “Отиваме да играем за отбора. Добре сме подготвени и ще дадем най-доброто от себе си. Надяваме се на добро представяне, може би и на хубав жребий.”Диа Евтимова: “Тенисът е такъв спорт, че винаги има шансове независимо от ранглистите. Аз също отивам с максимална амбиция да покажа най-доброто. Ще се борим за всеки шанс.”Елица Костова: “За мен това е дебют за “Фед Къп”. Отивам да покажа най-доброто. Подготовката мина добре. Ако трябва да играя, ще изляза максимално концентрирана и ще се боря докрай.”

Отборът на България за Фед Къп

Общо 11 тенисисти от топ 100 на световната ранглиста на WTA са заявени за участие в турнира на “Фед Къп” в Будапеща през другата седмица. Турнирът, който в последните две години се проведе в Пловдив, е на група 1 на зона Европа/Африка. Първите два отбора в крайното подреждане ще се класират за плейофите за Световна група 2, а последните два ще изпаднат в група 2 на зоната.

Най-силен изглежда тимът на Сърбия, в който са включени финалистката от Откритото първенство на Австралия Ана Иванович (№3 в света) и полуфиналистката Йелена Янкович (№4). С две тенисистки от топ 100 е Беларус - Олга Говорцова (№47) и Татяна Пучек (№96).

Други седем отбора, сред които и България, имат по една тенисистика от първите 100 в ранглистата на WTA - Швейцария (№15 Пати Шнидер), домакините от Унгария (№19 Агнеш Савай), Полша (№28 Агнешка Радванска), Румъния (№57 Йоана Ралуца Олару), Дания (№64 Каролин Вознячки), Швеция (№80 София Арвидсон), Люксембург (№84 Ан Кремер) и България (№94 Цветана Пиронкова).

На турнира в Будапеща ще участват 15 отбора, които ще бъдат разделени в четири групи. Победителите в групите ще играят плейофи за определяне на първите два в крайното класиране, а последните в четирите групи ще играят плейофи за оставане. Жребият е във вторник (29 януари), а срещите са от сряда до събота на четирите корта с настилка “Тарафлекс” в зала “Шима”. Главен съдия е германецът Зьорен Фридел.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център СпортмедФИДУЕБ
Медийни партньори
ПартньориММСБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+