Меню Вход

Отиде си Благовеста Цветкова

Отиде си Благовеста Цветкова
08-11-2011 03:00

След достойна борба и продължителна битка с коварна болест, на 66-годишна възраст си отиде Благовеста Цветкова.

Благовеста Цветкова, „Баги”, бе един от водещите български изкуствоведи, посветил живота си на националната култура. През годините на своята работа в БАН, министерствата на кулрурата и образованието, Баги бе насочила усилията си в опазване на историческото наследство, музеите и паметниците на културата.

Баги  бе един от активните членове на ИНСЕА (Международното нюрнбергско общество за възпитание чрез изкуство към ЮНЕСКО), работеше за издигане ролята на културата за хармоничното развитие. В Кипър, където живееше от години, тя бе постоянен посланик на българската култура и изкуство, организирайки много изложби, представящи духовното богатство на страната ни.

Баги бе основател на "Нашата София" - клуб обединяващ усилията на стари столични фамилии, поставили си за цел облагородяването и разкрасяването на родния град, помощ за децата в неравностойно положение, съхраняване на паметниците и зелените площи, запазване духа на стара София.

Благовеста Цветкова вярваше, че етиката, хармонията и духовната чистота дават смисъл на човешкото битие. Разбирането й беше, че човешката личност трябва да бъде доминирана от собствен етичен код, способен да се справи с всяка агресия. Ето защо тя бе един от най-всеотдайните радетели на феърплея и етикета в тениса - в последните години тя неизменно връчваше награди за честна игра на основните прояви, организирани в България. Тенисът става част от живота й още в юношеските години – играе в школата на Владимир Романски и достига до второ място в градското първенство на София за смесени двойки (юноши и девойки) с Любен Генов.

Тенисът загуби още един голям приятел!Поклон пред светлата й памет!

БФТ изказва своите най-искрени съболезнования на цялото семейство!

Опелото ще се състои на 10 ноември (четвъртък) от 12.00 ч. в църквата "Света София".

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+