Меню Вход

В спорта медалите не са всичко, особено днес

В спорта медалите не са всичко, особено днес
30-07-2020 12:22
Важно е участието, а не класирането. Вечният олимпийски принцип едва ли може да звучи по-правдоподобно в дни като днешните, когато не само спортът, но и светът е изправен пред коварния невидим враг наречен Covid-19, който преобърна с главата надолу представите ни за нормалност.

Марк Ингланд, който трябваше да ръководи делегацията на Великобритания на Олимпийските игри в Токио това лято изрази мнение, че сега е моментът манията за „победа на всяка цена", която е обсебила английския спорт от години, да бъде погребана.

Считан за един от най-опитните и способни администратори в страната, Ингланд смята, че поради пандемията с коронавирус е необходимо преосмисляне на приоритетите заради „това, което се случи в света".

„45 000 души загинаха в нашата страна, а още стотици хиляди загубиха живота си по света. Все още има места, където пандемията се разраства. Дошло ли е време за промяна? Атлетите на Великобритания да бъдат модели за подражание и да не се концентрираме само върху медалите. Колебая се да кажа: „Повече от медали", но сега имаме реална възможност да видим какво е важно и какво не. Токио 2020 следващата година ще бъде поредният голям спортен празник, но мисля, че е дошло време да помислим какво се случи в света в последните месеци", заяви Ингланд.

„Много от нас участват в Олимпийските игри, защото това е нещо, което е много повече от преследването на медали. Ние разсъждаваме по този начин. Това е част от високоефективната система, която имаме във Великобритания. За нас резултатът от таблицата с броя медали не е от значение. Нашата мисия е да подкрепяме спортистите".

На последните Олимпийски игри в Рио де Жанейро Великобритания завърши на втори място в подреждане по спечелени медали – 67.

Пандемията с коронавирус засегна не само Олимпийските игри в Токио, които бяха отложени с една година (заб. за първи път в мирно време), но и целия спортен календар. Тенис турнирите бяха отложени от началото на март, като очакванията са сезонът в АТP да бъде подновен на 22-ри август с Мастърс 1000 турнира в Синсинати, който този сезон, по изключение, ще се проведе в Ню Йорк. Битките в WTA пък трябва да бъдат подновени с надпреварата от категория International в Палермо, която започва на 3-ти август.

Откритото първенство на Великобритания – Уимбълдън, също стана жертва на коронавируса. Турнирът в Лондон беше отложен с една година и не се проведе за първи път от Втората световна война.

Откритото първенство на Франция – „Ролан Гарос" трябваше да се проведе в периода 18 май – 7 юни, но беше отложен за края на септември.
Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsВимакс Клима
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+