Меню Вход

Младите звезди на България - Станислав Косев

Младите звезди на България - Станислав Косев
29-03-2020 11:32
Станислав Косев ТК „Кристи", гр. Дряново е сребърен медалист от Държавното отборно първенство до 12 г. През 2018 г. Косев печели пето място до 10 г. на турнира TEN-PRO в академията на Рафаел Надал в Майорка (Испания). Станислав е победител в много регионални турнири до 10, 12 и 14 годишна възраст.

През миналата година беше избран за спортист номер 6 на Община Дряново.


Днес в рубриката „Младите звезди на България" ще ви представим Станислав Косев.


- Разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- Започнах да тренирам тенис на 6-годишна възраст. За този спорт ме запали най-вече моята майка, която го харесва много. С времето аз се увлякох и започнах с желание да посещавам тренировките.

- Кои са треньорите, с които си работил и работиш в момента?

- В началото работих предимно с треньора Ивайло Илиев, с когото продължавам да тренирам и сега. Малко по-късно започнах да провеждам и физическа подготовка с другия треньор в нашия клуб Йордан Димитров, с когото също провеждам и тренировки.

- Доволен ли си от представянето през 2019 г.?

- Мисля, че 2019 година беше най-успешна за мен до момента, затова съм най-доволен от представянето ми през нея, макар да знам, че има още много върху какво да работя.

- Къде според теб беше най-силното ти представяне през миналата година?

- Първото място в квалификационния турнир „Champions Bowl" и право на участие във финалите в Хърватия. Скъпо ми е и второто място с отбора на „Кристи" на Държавното отборно първенство до 12 години.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през 2019-а година.

- Съжалявам единствено за решителни мачове, в които съм бил на ръба да ги спечеля, но са необходими повече хъс и по-здрава психика и концентрация.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- Тази година мисля да наблегна на държавните турнири до 14 години и тези от Тенис Европа. Разбира се ще играя и в местните турнири в нашия регион.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Винаги има върху какво да работя в тренировките. Трябва да изчистя определени детайли в ударите си, както и в изпълнението на сервиса и бързината на движението ми по корта.

- Имаш ли любима настилка?

- Настилката, която ми допада повече е клей. На нея има по- голяма възможност за приплъзване.

- Какъв е твоят стил на игра?

- Играта ми по принцип е разнообразна - понякога играя атакуващо, а в други случаи се подсигурявам с повече въртене на топката, за да остана в играта. Ориентирам се в конкретната ситуация.

- На какво те научи спорта и тениса?

- Тенисът ме научи на спортсменско поведение, на търпение, на дисциплина - както в спорта, така и в училище и у дома. На корта се старая да бъда спокоен и да се съсредоточа в играта.

- Имаш ли идол в тениса?

- Разбира се, като българин първо ще спомена като мой идол Григор Димитров. Но никога няма да забравя срещата ми в Майорка с другия много харесван от мен тенисист Рафаел Надал, който беше много добросърдечен и отзивчив към всички деца. Харесвам много и играта на Роджър Федерер.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- В свободното си време обичам да се разхождам сред природата и да посещавам непознати места, да карам колело, да слушам музика.

- Имаш ли хоби?

- Тенисът е и моето хоби.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- Когато харесвам нещо, намирам време за всичко – и за тренировки, и за училище. При двуразови тренировки понякога се случва да уча и до по-късно вечерта. Но това ми харесва.

- Каква е мечтата ти свързана с тениса?

- Мечтата ми е да играя за България на световно ниво, пък по-нататък – каквото стане.

- Какво за теб е тениса?

- За мен тенисът е всичко. Дори в единствения ми ден за почивка, ми липсва. Затова съм благодарен на моето семейство, че ме подкрепя и на треньорите от клуб „Кристи", които с много търпение ме напътстват, за да продължавам напред.

- Какво си пожелаваш за тази година?

- Единственото, което си пожелавам е да съм здрав, а успехите ще дойдат - с цената на много труд и постоянство от моя страна.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център СпортмедDECATHLONБУЛИНС
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+