Меню Вход

Младите звезди на България – Денислав Проданов

Младите звезди на България – Денислав Проданов
17-03-2020 12:03
Денислав Проданов (ТК "15:40", гр.София) спечели две титли на сингъл от турнири на ITF през 2019 г. Той триумфира на турнирите от пета категория в Тимишоара и Стара Загора. През миналата година има и една титла по двойки от ITF (Румъния).

 

Преди това Денислав печели четири титли по двойки от турнири на Тенис Европа.

В началото на тази година е бронзов медалист от Държавното първенство в зала до 18 г.

През миналата година Проданов има трети места на сингъл от Държавните първенства на открито и закрито до 18 г.


Днес в рубриката „Младите звезди на България" ще ви представим Денислав Проданов.


- Разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- Започнах на седем години. Родителите ми искаха да спортувам и опитахме с различни спортове. Най-много ми допадна тенисът. Заедно с мой много добър приятел тренирахме в група и беше много забавно да играем по цял ден.

- Кои са треньорите с които си работил и работиш в момента?

- В началото работих със сестрите Добромира и Елена Цингови, а по-късно и с Марин Атанасов. След 8 години в Свиленград заминах за Бургас, където започнах да тренирам в тенис клуб „Авеню" заедно със Стефан Пантов и Иван Велев. Там се състезавах в продължение на година и половина, след което се преместих в тенис клуб „15:40" при Александър Пенев, с когото тренирам в момента. За физическата ми подготовка работя и с Никола Чолаков. Всички те изиграха важна роля в изграждането ми като състезател и като човек, за което съм им изключително благодарен.

- През миналата година спечели първите си две титли от турнири за юноши на ITF. Трудно ли стигна до тези успехи?

- Да, не беше никак лесно. И на двата турнира трябваше да се справя с доста добри противници в тежки мачове. Подготвях се много усилено, за да успея да се боря за титлите.

- Спечели и титла по двойки от турнир на ITF. Харесва ли ти играта по двойки и какво ти дава?

- По принцип не си падам толкова по играта по двойки, харесва ми да играя повече на сингъл. Но знам, че двойките могат да развият много аспекти от играта ми като : волета, сервис, ретур и игра в бързо темпо. Затова на почти всички турнири се записвам да участвам и на двойки.

- Има ли нещо, за което да съжаляваш, че не постигна през 2019-а година?

- Не, не съжалявам. Разбира се, имах въможности, които не можах да оползотворя през годината, но благодарение на тези моменти, разбрах върху какво трябва да работя, за да продължавам да се развивам.Точно тези моменти ми помагат да бъда по-добър тенисист.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- Ще наблегна на ITF турнирите за юноши и ще се боря за класиране на голям шлем, също така ще участвам и на ITF турнирите за мъже, смятам, че това е следващата крачка, която ще трябва да направя.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Винаги има какво още да се развива и ще има нови неща, върху които трябва да работя, за да мога да се съревновавам в мъжкия тенис. За момента приоритет ми е физическата подготовка и постоянството в играта.

- Имаш ли любима настилка?

- Любимата ми настилка е клей. Израстнал съм, играейки на клей и разбира се се чувствам най-комфортно на нея, но се стремя да развивам играта си, за да мога да играя успешно и на твърда настилка.

- Какъв е твоят стил на игра?

- Търся агресивната игра. Да атакувам мрежата, да печеля лесни точки от сервис, да правя разиграванията по-къси. Всички тези неща, от които се нуждая, за да бъда конкурентноспособен в мъжкия тенис.

- На какво те научи спортът и тенисът?

- Тенисът ме научи на много неща. Дисциплина, последователност, адаптивност, отдаденост. Да бъда самокритичен и да търся винаги по-доброто. Да бъда честен със себе си, за да мога да се справям с проблемите, които ме дърпат назад. От друга страна, тенисът ми помага да открия в себе си качества, които не съм предполагал, че имам. Качества като упоритост, смелост, решителност и борбеност. Тази игра ме учи на неща, които ще ми помогнат не само в корта, но и в живота.

- Имаш ли идол в тениса?

- Да, това е Рафа Надал. Винаги съм се възхищавал на силния му дух, на борбеността и на непримирмостта му. На това, как успява да адаптира стила си на игра, за да продължава да бъде един от водещите в този все по-бърз и динамичен тенис. Винаги е бил пример за подръжание във и извън корта. Много харесвам неговото изказване : „Искам хората да ме запомнят не като добър играч, а като добър човек." И бих искал точно като него да остана в съзнанието на хората не с това какво съм и какво не съм постигнал, а какъв съм като човек. Да остана в съзнанието им като човек с добро отношение и възпитание.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Обичам да бъда с близките си. Семейството и приятелите ми. Обичам да играя футбол, видео игри от време на време или просто да изляза на разходка с приятели.

- Имаш ли хоби?

- От година и половина уча испански с помощта на интернет. Започнах като на шега в началото, защото ми харесва този език, но с времето ми стана интересно и продължавам да го уча и то доста сериозно.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- Уча в родния си град в ПГССИ „Христо Ботев" Свиленград на самостоятелна форма на обучение, когато има дати за изпити се подготвям и се явявам на тях. Останалото време прекарвам в София, тренирайки или по турнири.

- Каква е мечтата ти свързана с тениса?

- Голямата ми мечта е да стигна колкото се може по-далеч в професионалния мъжки тенис. Знам, че това е доста трудно, затова трябва да работя много здраво. Ако това не стане обаче, много бих се радвал да се занимавам с треньорство.

- Какво за теб е тенисът?

- За мен тенисът беше просто забавление, но вече е начин на живот.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+