Меню Вход

Младите звезди на България - Росица Денчева

Младите звезди на България - Росица Денчева
16-03-2020 11:04
Росица Денчева (ТК "Плевен 90", гр.Плевен) се представи изключително силно на двата турнира от Източно-Европейското първенство до 14 г. в Анталия (Турция).

 

Денчева спечели една титла на сингъл, а втората финална среща с Йоана Константинова беше отменена. Роси записа осем поредни победи при само два загубени сета по време на първенството. Заедно с Йоана Константинова спечели и двете титли по двойки без да загубят сет.

През миналата година Росица Денчева започна от квалификациите и триумфира с титлата на Държавното първенство за девойки до 12 г. Там Денчева постигна 7 победи без да загуби сет.

За постиженията си през 2018 г. е определена за победител в област „Спорт" за деца от 1-и до 4-и клас от фондация "Димитър Бербатов".

През 2017 г. Денчева печели най-силния турнир в света за момичета и момчета до 10 г. "Смриква Боул" в Хърватия (на сингъл и на двойки).

През 2018 г. триумфира с титлите на четири турнира до 12 г. от трета категория на Тенис Европа в Анталия, Лимасол, Букурещ и Добрич. През същата година печели и титлата от Държавното първенство до 12 год. в зала. Младата българска тенис надежда е първа ракета на националния отбор на България за нейната възраст, който спечели второ място на европейското зимно отборно първенство през 2019 г. и четвърто място на европейската лятна купа през същата година.

На два пъти пъти участва в лагери в академия "Муратоглу". През миналата година взе участие и в лагер в престижната BTT Academy край Барселона.Днес в рубриката „Младите звезди на България" ще ви представим Росица Денчева.


- Разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- Започнах да тренирам тенис на 4 години. Сама се запалих като гледах всеки ден как децата тренират на кортовете в парк Кайлъка.

- Кои са треньорите с които си работила и работиш в момента?

- В момента тенис треньор ми е Даниел Ангелов. Когато съм в Плевен продължавам да работя и с предишния си треньор Ангел Ангелов. В самото начало ме пое Велиан Бакалов, а след това продължих със Здравко Георгиев. Много ми помагаха в тенис подготовката и Иван Стоянов и Радослав Романов. За физическата ми подготовка тази година основно се грижи Светослав Топузов в Плевен, а в София, когато има възможност тренирам при Светлин Андонов.

- През последните две седмици се представи изключително силно на Европейското първенство до 14 г. в Анталия (Турция). Сериозна ли беше конкуренцията и трудно ли стигна до тези успехи.

- Конкуренцията беше на добро равнище. Някои бяха по-слаби, други по-силни. На първия турнир ми беше малко по-трудно докато свикна с обстановката, тъй като тази година все още не бях тренирала на клей. На втория турнир вече бях адаптирана към условията и заиграх с по-голяма лекота.

- През миналата година спечели титлата на Държавното първенство до 12 г. Доволна ли си от представянето си през 2019 г.?

- Не съм много доволна от представянето ми по турнирите през изминалата година. Може би тя беше най-слабата ми година откакто се състезавам. Имах спад в играта си най-вече в тактическо и психологическо отношение.

- Къде според беше най-силното ти представяне през миналата година?

- Според мен най-добрите ми представяния през миналата година бяха Държавното лично първенство до 12 години на открито, където спечелих първо място на сингъл, Европейските зимни купи до 12 години, където завоювахме второ място заедно със съотборничките ми Йоана Константинова и Елизара Янева. Други силни представяния имах в Суботица (Сърбия), където играх полуфинал на сингъл и финал на двойки до 14 години и участието ми заедно с националния отбор до 12 години на турнира в Редзато (Италия), спечелен за първи път в историята на събитието от българи.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през 2019-а година?

- Можеше да се представя по-добре на турнира в Градинян (Франция), където имах шансове да го спечеля, но отпаднах на полуфинал на сингъл. Но като цяло не смятам, че на този етап от развитието ми мога да говоря за нещо безвъзвратно загубено или непостигнато в тениса. По-важно е да бъдат направени съответните правилни анализи и поуки и да продължим напред.

- Беше част от нац. отбор на България до 12 г. С него завърши на второ място на европейската зимна купа и на четвърто на лятната. Как описваш преживяването си на тези турнири?

- Да играеш за националния отбор на България е както голяма чест и привилегия, така и изключително трудно и отговорно нещо. Мисля че с момичетата се справихме много добре, особено на зимните купи. На летните имахме шансове за по-добро класиране, но за съжаление не успяхме да ги оползотворим.

- По различно ли е когато играеш за националния отбор?

- Да, както вече казах там напрежението е много по-голямо, защото играеш за България, а не само за себе си. Притесняваш се, че ако не се представиш добре, ще провалиш усилията и труда на цял един отбор.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- Ако имам възможност ще наблегна на по-силните международни турнири.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- На този етап от развитието ми мисля, че трябва да работя комплексно върху всички детайли - физически, технически, тактически, психологически.

- Била си част от различни лагери и в академия "Муратоглу" и в престижната BTT Academy край Барселона. Какво научи от тренировките там?

- Това, което ми хареса в тези академии е системния и планиран тренировъчен подход към състезателите. Всеки ден работехме по зададена програма и знаехме какво гоним като крайна цел. Когато имаш тренировъчен план, ясно зададена цел, тогава и тренировките са по-ефективни и ползотворни. Когато тренираш в такива академии, оставаш с усещането, че всяка една минута е била оползотворена правилно.

- Имаш ли любима настилка?

- Най-много обичам да играя на клей и на хард. Всяка една от тези настилки има своите хубави страни. Хардът ме привлича с това, че е по-бърз от останалите настилки. А на клей можеш да приплъзваш и да импровизираш повече.

- Какъв е твоя стил на игра?

- Моя стил на игра е по-разнообразен. Стремя се да използвам различни удари в разиграванията като къси топки, слайсове, волета и други.

- На какво те научи спорта и тениса?

- Тенисът ме научи на дисциплина, борбеност, вяра и отговорност.

- Имаш ли идол в тениса?

- Моя идол в тениса е Роджър Федерер, тъй като играе много технично и интелигентно.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- В свободното си време най-много обичам да излизам навън с приятели. Също така обичам да танцувам, да карам колело и да плувам.

- Имаш ли хоби?

- Нямам точно определено хоби. Обичам да правя различни неща, когато ми остане време.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- Трудно, но засега успявам. Когато пътувам по турнири си нося учебните помагала и се информирам своевременно какви уроци са взели моите съученици. Така наред с тренировките и мачовете, успявам да усвоя и учебния материал и не си позволявам да пропускам уроци.

- Каква е мечтата ти свързана с тениса?

- Мечтая да спечеля всички турнири от Големия шлем.

- Какво за теб е тениса?

- Тенисът за мен е важна част от живота ми. Откакто се помня играя тенис и се надявам и за в бъдеще да продължа да играя още много години.

- Какво си пожелаваш за тази година?

- Пожелавам си най-вече здраве за мен и моето семейство, да работя и да се развивам правилно и разбира се да се представям успешно на турнирите, в които ще участвам.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+