Меню Вход

Младите звезди на България – Елена Тренчева

Младите звезди на България – Елена Тренчева
13-02-2020 10:20
Елена Тренчева (ТК "Про спорт", гр.София) започна по великолепен начин новата година. Тренчева спечели титлата на турнира за юноши и девойки от четвърта категория на ITF в Белград (Сърбия). Елена спечели титлата с пет победи при само един загубен сет. Това е първа титла за Елена на сингъл на турнир от ITF при девойките.

Българката има и четири трофея по двойки в турнири на ITF. През миналата година Тренчева триумфира на турнира от четвърта категория в Марибор (Словения) и на турнира от същата категория на ТК"Дема". През 2018 г. печели титлата по двойки в Белград, а година по-рано на турнир в Македония.

Международните успехи не са нещо ново за Елена. Тренчева има една титла на сингъл и три по двойки в турнири от Тенис Европа.

През миналата година Тренчева е част от националния отбор за девойки на България до 18 г., който завърши на четвърто място на Европейската лятна купа в Арад (Румъния).

През 2019-а година е вицешампионка на сингъл от Държавното лично първенство по тенис на закрито до 18 г. През същата година печели Държавното първенство по двойки на открито с Даниела Димитрова (ТК "Виа Тенис Стар", гр.София) и на закрито в тандем с Лилия Димова (ТК "Хасково 2015", гр.Хасково).

През 2018 г. Тренчева в тандем с Розалина Юсева печели титлата по двойки на Държавното лично първенство до 18 год. на закрито. През миналата година стигна до финала на Държавен турнир по тенис за жени на кортовете на ТК "Дема".


Днес в рубриката "Младите звезди на България" ще представим Елена Тренчева.


- Разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- Като малка много обичах да играя футбол, както и всякакви спортове с топка. Родителите ми преценили, че футболът не е много подходящ за момиче и ме записали на тенис. Започнах да тренирам на 7-годишна възраст в ТК „Малееви". Отначало ходех по 2-3 пъти седмично. След няколко месеца г-жа Берберян споделила с родителите ми, че имам потенциал да се състезавам и ще е добре да увелича броя на тренировките. Така постепенно преминах към състезателен тенис и тренирах с голямо желание. Може да се каже, че тя е човекът, който ме е запалил по тениса.

- Кои са треньорите с които си работила и работиш в момента?

- Седем години бях в ТК Малееви, където треньори ми бяха г-жа Юлия Берберян, Иван Маринков и Александър Велев. На 14-годишна възраст започнах да тренирам в ТК „Про Спорт" с Манук Хиндлиян. От два месеца отново треньор ми е Александър Велев.

- В началото на годината спечели първата си титла от турнир за девойки от ITF. Колко трудно стигна до този триумф и къде слагаш това отличие в кариерата си?

- Работих усилено и направих добра подготовка, което ми вдъхна увереност. Турнирът беше силен, победих трудни съперници и се радвам, че се справих във важните моменти. Тази титла е първата ми на сингъл в турнирите от ITF, затова е много ценна за мен.

- Доволна ли си от постигнатото през изминалата година?

- Изминалата година беше доста трудна. На няколко пъти трябваше да лекувам контузии, които не ми позволяваха да тренирам и да се състезавам пълноценно. Това повлия и на резултатите ми през годината.

- Къде според беше най-силното ти представяне?

- Турнирът, който спечелих по-рано този месец, е добро начало на новата година. Това ме мотивира да се трудя усилено и да развивам играта си.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през годината?

- Няма за какво да съжалявам. Резултатите ми не бяха добри, но трудностите и лошите моменти са част от живота и трябва да се научим да ги преодоляваме.

- Имаш вече четири титли по двойки от турнири на ITF, също така имаш и спечелени Държавни първенства по двойки. Харесва ли ти да играеш по двойки и какво ти дава това?

- Определено ми харесва двойковата игра. С партньор на корта е много по-забавно и напрежението не е толкова голямо. Използвам двойките, за да тренирам сервиса си и играта на мрежата. В отборните турнири мачовете на двойки често се оказват решаващи, затова смятам, че е важно да развивам и двойковата си игра.

- Чувстваш ли подкрепа за това, което правиш?

- Подкрепата е важна за всеки спортист, особено в индивидуален спорт като тениса. Без подкрепата на родителите и треньорите ми нямаше да мога да тренирам и да се състезавам.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- Ще играя турнири от ITF U18 от по-висока категория, ако ранкингът ми позволи. Ще наблегна и на международните турнири за жени от календара на ITF.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Всички елементи от играта ми трябва да са на ниво, затова е важно да работя над цялостното си развитие. Ще обърна специално внимание на физическата подготовка, превенцията от травми и психологическата стабилност.

- Била си част от националните отбори на България. Какво е чувството от това да играеш за България?

- Била съм част от националните отбори на България във всички възрасти. Голяма чест и отговорност е да бъдеш избран да представляваш страната си. Усещането е несравнимо. Състезанията с националния отбор са много специални за мен и винаги се стремя да давам всичко от себе си.

- Имаш ли любима настилка?

- Харесва ми твърдата настилка. Мисля, че тя приляга най-добре на стила ми на игра.

- Какъв е твоя стил на игра?

- Стилът ми е агресивен. Обичам атакуващата и разнообразна игра. Не харесвам дългите разигравания от дъното на корта.

- На какво те научи спорта и тениса?

- Спортът ме научи да се трудя усилено, да бъда постоянна и дисциплинирана. Тенисът ме учи на борбеност, упоритост, търпение и концентрация.

- Имаш ли идол в тениса?

- Нямам идол, но се възхищавам на успехите на Джокович и Григор Димитров. Допада ми и Ашли Барти, заради близкия ни стил на игра.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Почти нямам свободно време. Старая се да се срещам с приятели, защото се виждаме рядко.

- Имаш ли хоби?
• Хобито ми е да свиря на китара. Научих се сама и вече се справям добре. Така си отпочивам и се забавлявам.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- Аз съм на самостоятелна форма на обучение и се явявам само на изпити. Много по-трудно е, отколкото ако ходиш на редовно училище. Учителите много ми помагат с консултации. Случвало се е и докато съм на турнири да ме консултират дистанционно.

- Каква е мечтата ти свързана с тениса?

- Мечтая да пробия в женския тенис и да играя в турнирите от Големия шлем.

- Какво е тениса за теб?

- Почти всичко, което правя, е свързано с тениса. Мога да кажа, че това работя.

- Какво си пожелаваш за тази година?
• Пожелавам си здраве. Всичко останало се постига с желание и много труд.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+