Меню Вход

Младите звезди на България – Михаил Иванов

Младите звезди на България – Михаил Иванов
06-02-2020 12:09
Михаил Иванов (ТК "Локомотив 1929", София) в тандем с Драгомир Драганов спечели титлата по двойки на Държавното лично първенство по тенис на закрито до 16 годишна възраст. В края на миналата година Иванов триумфира на сингъл на Държавен турнир за юноши до 16 г. на кортовете на ТК "Дема". Михаил е втори от Мастърса до 15 г. за наградите на „SPORT DEPOT". През 2019 г. е и сребърен медалист от Държавното отборно първенство до 16 г. През 2018 г. печели Държавен турнир до 14 г. в София.

На международната сцена Иванов има две титли на сингъл през 2019 г. от турнири на Тенис Европа. Той триумфира с титлата на турнира до 16 г. от трета категория в Аридеа (Гърция) и турнира от същата категория в Сливен. През 2018 г. е втори на турнира в Сливен.

На двойки печели второ място на турнира от втора категория на ТК „Дема".


Днес в рубриката "Младите звезди на България" ще представим Михаил Иванов.

- Разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

- Баща ми искаше да тренирам някакъв спорт през лятото. На много места ни отказаха, защото съм бил много малък ,но накрая започнах да играя тенис в летен лагер в ТК „15-40". Бях на четири и половина и всичко беше просто забавление, но с времето започнах да печеля местни турнири и така се запалих по спорта.

- Кои са треньорите с които си работил и работиш в момента?

- Започнах при Алескандрина Колева, но след като тя замина за Америка се преместих Александър Пенев. При него вече започнах да тренирам състезателно и се учех на най-основните неща в тениса. Когато навърших 12 години започнах да тренирам със Силвия Стоянова, при която започнах да усъвършенствам научените неща от преди. Тогава започнаха и по-значимите ми резултати в турнирите. От лятото на 2019 г. ме тренира Бранко Аврамовски, с когото се готвя за навлизане в мъжкия тенис след 2-3 години.

- Спечели титлата по двойки на Държавното първенство до 16 годишна възраст. Доволен ли си от представянето си на турнира?

- Въпреки титлата на двойки на Държавното първенство, не съм доволен напълно заради слабото ми представяне на сингъл. Играта на сингъл винаги е била основната ми цел, но хубавият обрат на финала и духът който показахме с партньора ми, успяха да вдигнат самочувствието ми.

- Харесва ли ти да играеш по двойки и какво ти дава това?

- Двойките са малко странни за мен. Когато трябва да играя тренировъчни двойки или подобни на двойки игри не изпитвам удоволствие и нямам голямо желание, но пък на турнири обичам да играя и даже изпитвам повече напрежение от колкото на сингъл в някои мачове. Хубаво е на тази възраст да участваш в турнирите по двойки, защото те много подобряват тактическото мислене на един състезател както и играта му на мрежа, която ако знаеш как да използваш си с едно ниво по-нагоре от другите сингъл играчи.

- През миналата година спечели първите си две титли от Тенис Европа. Къде според беше най-силното ти представяне?

- Смятям, че между турнира в Сливен и този в Гърция не може да се определи в кой съм играл по-силно. В Сливен бях много постоянен и не изгубих нито един сет, а в Гърция направих най-големите си обрати някога и показах невероятен хъс.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през 2019-а година?

- През 2019 постигнах всичко което съм искал, но имаше един международен турнир в Сърбия, където все още бях в топ форма, но загубих на полуфинал. Смятам че можех да спечеля и това международно състезания и сега да имам три. Но това е минало и трябва да гледам бъдещите турнири.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- Тази година ще играя повече на международни турнири от първа и втора категория на Тенис Европа и ITF турнири.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Смятам, че заради моето предимство с ръста ми, трябва да тренирам върху един постоянен и силен сервис. Също така върху моята психика, която винаги съм смятал, че ми е слабо място

- Имаш ли любима настилка?

- Предпочитам хард пред клей, защото използвам сервиза си в пълния му потенциал и атакуващият ми стил на игра си пасва повече с тази настилка.

- Какъв е твоя стил на игра?

- Винаги съм бил атакуващ играч, който излиза на мрежата и предприема рискове. Трудно е да играеш така без да правиш грешки, но пък е по-ефективно.

- На какво те научи спорта и тениса?

- Лично мен спортът ме научи на самостоятелност и подреден начин на живот. Всичко е предварително обмислено и разпределено.

- Имаш ли идол в тениса?

- Винаги Новак Джокович е бил любимият ми тенисист, не само защото е наш съсед, но заради неговата психическа издръжливост, гъвкавост и характер. Той винаги дава всичко от себе си и дори да избухва понякога това го прави по-силен.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Обичам да играя на игри с приятели или да излизам навън. Понякога ходя някъде с баща ми и или брат ми, но нямам много време за големи занимания.

- Имаш ли хоби?

- Понякога рисувам, когато не съм в настроение за игри или излизане навън. Баща ми казва, че за човек който не е учил как да рисува съм добър, но рядко имам мотивацията да седна и нарисувам нещо.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- Доста трудно. От 8 до 12:30 съм зает с тренировки, ядене и пътуване. След това съм на училище до 19:15 и се прибирам в около 20:10ч.

- После се къпя, вечерям и пиша домашни. Доста се уморявам от училището и не ми стига много време след това за нищо, така че трябва или едното или другото когато стигнеш определена възраст.

- Каква е мечтата ти свързана с тениса?

- Винаги съм искал да съм номер едно във всичко което върша. Същото се отнася и за тениса. Ще дам всичко от себе си да бъда най-малкото запомнен като един успял тенисист.

- Какво за теб е тениса?

- Този спорт е всичко за мен. Всичко което съм преживял и още преживявам не може да бъде забравено. Почти цял живот се занимавам с този спорт и той винаги ще е част от мен, независимо и от лошите спомени, които не са за да те наранят и откажат, а за да те научат как да не ги повтаряш и използваш в позитивен вариант.

- Какво си пожелаваш за тази година?

- Пожелавам си и ще дам всичко от себе си да се подобря най-вече психически. Психиката е най-важното нещо в един мач според мен и трябва да я подобря значително.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+