Меню Вход

Албена Цветкова: “Нашият спорт винаги има нужда от прояви като “Девин празник на тениса”

Албена Цветкова: “Нашият спорт винаги има нужда от прояви като “Девин празник на тениса”
13-10-2010 03:00

1Албена ЦветковаАлбена Цветкова е управител и главен треньор на тенис клуб "Албена Пловдив", където тренират двама от победителите на "Девин - Празник на тениса", провел се този уикенд на кортовете на ТК "Левски" в столицата.

Виктория Бърдарова и Вилиан Петров безспорно са най-успешните състезатели на тенис клуб “Албена Пд”. Разкажете ми нещо повече за подготовката им – колко често тренират, какъв специален режим спазват и т.н.?Истината е, че нямат някакъв специален режим. През лятото тренират по два пъти, когато ходят на училище – по веднъж. Не тренират повече от другите деца. И двамата обаче са много упорити и затова постигат успехи на корта. Ето сега Вилиан за да продължи да се развива толкова добре, вероятно ще отиде в някоя от големите тенис академии в чужбина. Това ще бъде много важна стъпка в спортната му кариера.

Колко струва подготовката на един млад талант като тях двамата и как се осигуряват тези средства?Определено мога да кажа, че струва много. Тенисът е един доста скъп спорт. И екипировката е скъпа, но големите пари отиват най-вече за участията в големите  турнири. Това са разходи за хотел, за път, такси за участие и т.н. Освен това е строго индивидуално, тъй като разходите зависят от ангажираността на всеки един тенисист, от това в колко състезания ще участва, колко често пътува и т.н. Това пък зависи от резултатите му в предходни турнири, и не на последно място от възможностите на родителите му да го придружават в пътуванията. Не всеки може да си позволи постоянно да е на път.

1Вилиан Петров на награждаването на "Девин - Празник на тениса"

По какъв начин БФТенис помага на вашите млади тенисисти, какъв е нейният ангажимент към тях?В последните години тенис федерацията много сериозно се ангажира с развитието на детско-юношеския тенис. Аз от 16 години съм нейн член и мога да направя съпоставка между преди и сега. Напоследък се организират все повече турнири за децата, на които те могат да премерят сили със свои връстници и да подобрят нивото си. Федерацията се зае сериозно и с подготовката на професионалните треньори, редовно се правят курсове за вдигане на тяхното ниво, а това е много ценно за развитието на тениса в една страна. Ето сега се надяваме да се получат нещата с Националния тенис център, за да могат състезателите да тренират тук, а не да ходят в чужбина по лагери и академии. Говорим за малки деца, които трудно се разделят със семейството си,  родителите им също понякога не искат да ги пращат за по няколко месеца сами навън. За нас най-важно е тези деца да бъдат здрави и щастливи, а това може да се постигне най-лесно, ако тренират тук.

Kак прояви като “Девин празник на тениса” спомагат за професионалната реализация на юношите и девойките в тениса?Страхотно е! Какво по-хубаво от това децата да отидат в чужбина да поиграят на международен турнир? Забелязала съм, че когато има материална награда, мотивацията им е много по-голяма в сравнение с двубоите, в които играят само за по-предно класиране в ранглистата. Ако могат спонсорите да си позволят по-често да организират такива състезания в партньорство с БФТ, би било много хубаво. Нашият спорт винаги има нужда от прояви като “Девин празник на спорта” и спонсори като “Девин”.

На кои турнири избраха да отидат Виктория и Вилиан като награда за победите им на “Девин празник на тениса”?Още не са решили окончателно. Най-вероятно и двамата ще изберат турнири във Франция, но има време да решим. Все пак става въпрос за следващата година.

Кои са другите състезатели от “Албена Пд”, за които имате големи надежди да се превърнат в звезди на българския тенис?Имаме много дечица, на които тенисът им се отдава. Те са предимно в групите с по-малките. Много е трудно обаче отсега да се каже, защото както вече споменах, програмата на всеки подрастващ тенисист до голяма степен зависи и от ангажиментите на родителите му.

Спонсори и партньори
Официални спонсориAES BulgariaMonbatБанкяУниверситетска болница
Официални партньориHEADAsicsМедицински Център Спортмед
Медийни партньори
ПартньориММСБългарски спортен тотализаторБОКITFTennis EuropeErasmus +Kinder+