Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината Четири отбора ще включва програмата „3Т – Тенис Тийм Талант” през 2017 г. С празник бе закрито второто издание на програмата Тенисът - спорт за всички България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система
01 / 05

Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината

ПОВЕЧЕ
02 / 05

Четири отбора ще включва програмата „3Т – Тенис Тийм Талант” през 2017 г.

ПОВЕЧЕ
03 / 05

С празник бе закрито второто издание на програмата Тенисът - спорт за всички

ПОВЕЧЕ
04 / 05

България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис

ПОВЕЧЕ
05 / 05

За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система

ПОВЕЧЕ

Треньор на шампиони: Велислав Венински: Радвам се, че творя и правя нещо хубаво за децата

Петък, 10 Юни 2016 17:09

Днешният материал от поредицата „Треньор на шампиони“ е посветен на Велислав Венински от ТК "Локо 98" Пловдив, който работи с шампионката от Държавното лично първенство до 12 г. "DEVIN CUP" Катерина Димитрова (ТК "Локо 98" Пловдив).

- С треньорска дейност се занимавам вече десетина години, може и повече да са. Започнах с малки дечица и групички. Попаднах на хубави деца, имахме някои доста добри. Имаме успех и то немалък, лично мой и на клуба. Без да имаш подкрепата на роднини, родители, шефове и федерация, няма как да стане. Радвам се, че децата се занимават с нещо, което ги радва, и искат да се развиват. На мен лично работата ми носи радост, щастлив съм, че творя, че правя нещо хубаво, както за мен лично, така и за децата.

- Всеки един треньор на деца отговаря не само за развитието им като спортисти, но и като личности. Тази отговорност тежи ли?

- Не бих казал, че тежи. Опитвам се да ги науча да бъдат хора, да са културни и възпитани. Уча ги да играят тенис, който аз смятам, че е правилен - хубав и агресивен. Не мисля, че тежи, въпреки че има моменти с напрежение, но с разговори, със сърце и доброта всичко се оправя. По този начин действам аз. Важното е децата да се чувстват добре. Те доста слушат и, като им влезнеш под кожата, вече е малко по-лесно.

- На държавното лично първенство до 12 г. "DEVIN CUP" при момичетата поставената под номер 4 Катерина Димитрова надделя над лидерката в основната схема Денислава Глушкова (ТК "Дема") с 6:1, 6:2. С какво Катя заслужи титлата?

- Катето има силен характер и воля. Никога не се предава и си вярва, желае успеха и мисля, че затова нещата ѝ се получават. Също така и много се труди.

- Кое е най-трудното за нея, върху какво трябва най-много да работите?

- Опитвам да работим постоянно върху цялостното развитие на играта. Имало е моменти, в които сме работили само за техника, имало е моменти, в които сме работили само за движение, за отделни елементи - само сервис, ретур и ситуации. С времето, както и със спокойствие и тренировки се постигат резултати. В момента е в период на турнири, след тях ще анализирам върху какво трябва да работим, но работа винаги има - върху техника, ситуации, отигравания и т.н.

- Катя е част от програмата на БФТ „3Т” за развитие на млади таланти, в която влизат 8 деца до 12 г. Това не е първия ѝ успех за сезона. В коя област виждате най-голям напредък?

- Катя има добра мускулатура и е доста бърза, но голямо подобрение има в движението ѝ по корта. Също така технически е подобрила доста неща, като при сервиса има най-голям напредък. С победите идва и вярата в себе си и самочувствието.

- Каква е разликата между това да работите с момчета и с момичетата?

- Разликата е немалка, като е най-вече на психологическа основа. Всяко дете е различно като характер и като държание. Децата имат уважение към нас и ни вярват. Стараят се. Подходът ми към децата е с приказки, с различни упражнения, трябва да знаеш кога да го подкрепиш, кога може да се викне, за да им влезе информацията в главата.

Пожелавам на Катя да е жива и здрава, другото е труд. Независимо дали побеждаваш или губиш, това е развитие. Надявам се Катето да е здрава, да няма контузии, което е много важно. Смятам, че тя е доста добре подготвена и ще се развива, защото иска да се учи, за да може да постигне успехи - както лични, така и за България, на летните купи. Мисля, че имаме хубав състав.


Календар

Галерии

WTA жени (единично)
м. име т.
66 Цветана Пиронкова 919
132 Елица Костова 456
134 Изабелла Шиникова 436
150 Виктория Томова 390
209 Сесил Каратанчева 261
ATP мъже (единично)
м. име т.
13 Григор Димитров 2765
365 Александър Лазов  124
450 Димитър Кузманов 88
599 Александър Лазаров 51
912 Васко Младенов 15
 
Официални спонсори
 Logo Aes
 Logo Monbat 

Sodexo

logo fpi hotels resorts

Официални партньори

Head

Asics

Медийни партньори

tennis24 final

Социални партньори

Министерство на младежта и спорта

Български олимпийски комитет

ATPdavis-cupfed-cupITFTennisEuropeWTA
TENISUT CHESTNA IGRA LOGO1 

Българска федерация по тенис

София 1113
ул. "Незабравка" №3-5, Борисова градина

тел.: 0887 500 600
факс: 02 8703078
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook