Вижте условията за кандидатстване по програмата Страхотен Григор спечели титлата в Синсинати! България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система
01 / 05

Вижте условията за кандидатстване по програмата

ПОВЕЧЕ
02 / 05

Страхотен Григор спечели титлата в Синсинати!

ПОВЕЧЕ
03 / 05

България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис

ПОВЕЧЕ
04 / 05

Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината

ПОВЕЧЕ
05 / 05

За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система

ПОВЕЧЕ

"Треньор на шампиони" Албена Цветкова: Всеки специалист мечтае за дете-шампион

Понеделник, 20 Юни 2016 01:42

В днешното издание на рубриката „Треньор на шампиони” ви представяме Албена Цветкова. Под нейно ръководство Велизара Филева (ТК „Албена” Пловдив) спечели титлата на държавното лично първенство до 14 г., а след това игра финал и в състезанието до 16 г.

Как започна да се занимаваш с тенис?

Беше много интересно, защото не ме взимаха на художествена гимнастика. Казаха ми, че не ставам за този спорт. Моята леля имаше приятел съдия по тенис и ме заведе на кортовете, когато бях на седем години. Състезавах се до 19-годишна възраст. Не успях да спечеля държавни първенства, но играех добре. На 14 г. бях между първите четири-пет. На 16 и на 18 г. ходих с националните отбори на лични и на отборни първенства.

Как се роди идеята за ТК „Албена”, който тази година празнува своята 20-годишнина?

Този клуб се създаде благодарение на моята майка, Бог да я прости. Видя, че имам желание да се занимавам с тенис. Тя направи клуба, регистрира го, направи организацията. Една година по-късно общината ми даде площадката, на която днес се намира клубът. Тогава имаше едни високи треви, беше много порутено и изоставено Благодарение на моето семейство – майка ми, баща ми и сестра ми, оправихме кортовете и полека-лека започнахме. Дължа много и на моя мъж, който изготви проекта за залата. Негова заслуга е и балонът. Първият ми спомен е, че съм седнала на едно дунапренче отпред, тъй като нямаше дори един стол. Това се случи през 1996 г. Постепенно се раздвижиха нещата и се появиха дечица. Клубът има хубави резултати във времето назад. Имали сме и други шампиони, излезли оттук.

През миналата година Велизара Филева зае първите места и на сингъл, и на двойки както на закрито, така и на открито на държавното първенство до 12 г. През 2016 г. взе титлата прои 14-годишните, а игра финал и при 16-годишните...

Да, и тази година се очертава да бъде успешна. На зимното държавно тя отпадна в първи кръг на квалификациите. В последствие много проблеми трябваше да се решат. Винаги след хубав резултат идва успокоение. А трябва да е точно обратното – тогава да се работи още повече. Да са още по-концентрирани и усърдни в тренировките. Имаш ли хубав резултат, това не трябва да те успокоява. Това е индикация, че трябва още повече да работиш. Когато Матей Пампулов беше на посещение в нашия клуб каза на състезателите: „След като паднете, трябва да отидете да тренирате, а ако биете, трябва да тренирате още повече.” Да се изкачваш нагоре не е чак толкова сложно, но да се задържиш там е голямото предизвикателство. Ако се трудиш всеки ден и всяка минута, няма как резултатите да не закъснеят. Няма време за губене, трябват непрестанни тренировки.

albenaivelizara

Каква бе конкуренцията на първенството?

Аз лично смятам, че 14-годишната възраст е най-трудната и най-силната. Сериозна беше конкуренцията. Очаквах Велизара да играе добре на този турнир, но честно казано тя надмина предварителните ми планове. От мач на мач играта й се получаваше все по-добре. Още първата й среща обаче беше много трудна срещу Стела Пеева. Стела играе добре, но според мен Велизара беше по-стабилна като физика и като психика и затова го спеячели. Оттук насетне заигра все по-добре. Не беше хубаво, че не игра полуфинал. Затова на финала трудно влезе в мача. Винаги й казвам, че независимо от резултата, трябва да се бори за всяка точка. Във финала нямаше какво да губи. Вече беше падала от Даниела Димитрова, която е с една година по-голяма от нея, с доста опит, 46-а в Тенис Европа. Велизара нямаше какво да губи и беше по-освободена. Изигра много смело мача, като сътвори много хубави неща. От гледна точка на напрежение на държавното първенство до 16 г. й беше още по-лесно. Хубавото е, че ще има един ден почивка, след което идва на лагера, на който ще поизчистим движенията. И на европейското да се хвърли да играе. Там ще срещне много сериозни деца и ще придобие много опит. Отборните първенства са много хубави турнири.

Откога Велизара тренира в ТК „Албена” (Пловдив)?

Велизара е при мен от шестгодишна, започнахме от нулата. За нейното израстване принос имат всички треньори в клуба, също майка й и баща й които са много толерантни към мнението на треньорите. Екипно треньор, състезател и родители сме в добър тандем. Ако едно от тези неща го няма, не се случват нещата.

Кои са най-силните страни на Велизара?

Велизара е много смела и е много амбициозна. Самата тя си има изисквания към себе си. Има много развита силна вътрешна мотивация. Изключително нейно качество е, че тя е много концентрирана в тренировките. От лагера в Сливен и Свиленград също много неща научиха децата. Александър Пенев се беше подготвил много добре от психологическа гледна точка.

Какво си пожелаваш в професионален план?

Пожелавам си да имам зала и закрит корт, защото без него всичко се губи. Цяло лято тренираш и зимата, като нямаш подходящи условия, не е добре. Имам проект към министерството, който е одобрен и чакам пари. За клуба това ми е най-голямата мечта. Вероятно титлите ще има, ако се работи с постоянство. В началото дори не ми беше минавало през главата, че някое от моите деца може да спечели държавно първенство, а ето, че станнаха едно, две, три, четири, пет, шест... Защо да не си пожелая и една европейска титла? Всеки треньор мечтае за дете –шампион.

Календар

Галерии

WTA жени (единично)
м. име т.

138.

Виктория Томова  426
199. Сесил Каратанчева  285
203. Цветана Пиронкова  280
209. Елица Костова  265
378. Александрина Найденова  105
ATP мъже (единично)
м. име т.
4. Григор Димитров 4635
338. Димитър Кузманов   134
494. Александър Лазов  69
756. Александър Лазаров 25
1007. Габриел Донев 10
 
Официални спонсори

Logo Aes

  Bankia Frigo CMYK1

monbat group

Fibank my bank blue red

logo fpi hotels resorts

Официални партньори

Head

Asics

Медийни партньори

tennis24 final

Социални партньори

Министерство на младежта и спорта

Български олимпийски комитет

ATPdavis-cupfed-cupITFTennisEuropeWTA
TENISUT CHESTNA IGRA LOGO1 

Българска федерация по тенис

София 1113
ул. "Незабравка" №3-5, Борисова градина

тел.: 0887 500 600
факс: 02 8703078
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook