Вижте условията за кандидатстване по програмата Страхотен Григор спечели титлата в Синсинати! България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система
01 / 05

Вижте условията за кандидатстване по програмата

ПОВЕЧЕ
02 / 05

Страхотен Григор спечели титлата в Синсинати!

ПОВЕЧЕ
03 / 05

България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис

ПОВЕЧЕ
04 / 05

Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината

ПОВЕЧЕ
05 / 05

За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система

ПОВЕЧЕ

Треньор на шампиони: Албена Цветкова

Петък, 16 Януари 2015 11:43

Днешният материал от поредицата „Треньор на шампиони“ е посветен на Албена Цветкова, старши треньор в пловдивския тенис клуб, който носи нейното име – ТК „Албена“.

albena cvetkova

 

Цветкова се занимава с тенис повече от 30 години. След като приключва с активната си състезателна кариера тя завършва школата по тенис към НСА, като в същото време е и член на US PTR (асоциацията на треньорите в САЩ). В последните две десетилетия тя предава своя опит на децата, учейки ги освен на тенис и на скромност, дисциплина и колективен дух, каквито самата тя притежава.

Това обяснява и категоричното й нежелание да бъде отличена само тя за успеха, който състезателката на ТК „Албена“ Велизара Филева постигна на държавното първенство за момичета до 12 години, ставайки шампионка без да загуби нито сет.

„Няма да е честно спрямо моите колеги Крум Крумов и Димитър Константинов, ако кажа, че заслугата за успеха на Велизара е само моя. Ние сме екип и работим заедно за прогреса на всички състезатели в клуба. Разбира се най-големият принос за този отличен резултат си е на самата Велизара, която успя да се пребори с напрежението, обхванало всички участници в държавното и в крайна сметка да ликува с купата“, споделя Албена.

Albena Cvetkova i ekip

 

Според нея завършилото преди няколко дни държавно първенство до 12 години е преминало в много нервна и напрегната атмосфера, заради големия залог и недостатъчния опит на участниците.

„Държавните първенства винаги са приемани с много по-голяма отговорност спрямо останалите турнири, защото спрямо класирането в тях се определят и кои деца ще станат част от националните отбори за Европейските първенства. Треньорите и състезателите си дават ясна сметка за този факт, което обаче създава страхотно напрежение и притеснение в децата, превръщайки всеки мач в битка за победата на всяка цена. Тенисът, като качество, остава на заден план. Именно срещу това обаче ние с моите колеги се опитваме да се борим. За нас добрата игра е много по-важна, отколкото резултата“, споделя Цветкова, която разкрива и своя подход при работата с подрастващите.

Velizara Fileva

„Всяко дете, което започва да се състезава, си има свои характер и нрав и треньорът трябва да се съобразява с него. Затова е важно да имаш индивидуален подход към всяко едно дете и да общуваш с него по различен начин. Велизара, например, се поддава лесно на емоции и губи концентрация. Въпреки това ние я подкрепяме да играе по своя си начин въпреки че ние ясно, че в определени мачове това не е най-доброто решение и, че ще се стигне до грешки. След две-три години обаче тя ще преодолее тези слабости и ще си изгради собствен стил и начин да се справя с напрежението“, обяснява Цветкова.

Нестандартният и позитивен подход на Албена към децата с изявен потенциал се допълва и от мнението за начина, по който те трябва да израстват.

„Според мен образованието е изключително важна част от живота на децата. Никое от тях не бива да загърбва училището. Дори напротив – трябва да има отлични оценки. Тенисът обаче е доста взискателен и е необходимо страшно много време на корта, за да бъдат развити качествата на състезателите. Затова имаме сериозни трудности с изготвянето на тренировъчната програма, защото трябва да на 100% да се съобразяваме с графика на учебните часове на различните ни тенисисти. Но това е единственият начин и ние в клуба никога не бихме накарали някой да остави образованието си на втори план за сметка на тениса.“

Най-голямото предизвикателство пред Цветкова в момента обаче е свързано с осигуряването на подходящи условия за тренировки на повече от 40-те деца, които са част от ТК „Албена“.

„За съжаление през зимата имаме сериозни проблеми, защото нямаме зала, където да тренираме. Използваме балон, с който покриваме червените кортове, но той не е подходящ и при лоши атмосферни условия сме принудени да отменяме тренировки. Всички в клуба работим активно за осигуряването на по-добра база, за да може и децата да се чувстват спокойни и щастливи.“

Velizara Fileva1

През тази годна ТК „Албена“ ще чества своята 20-а годишнина и Цветкова е уверена, че проблемите ще отстъпят място на щастливите моменти и юбилеят ще бъде отбелязан с още шампионски представяния като това на Велизара Филева.

Календар

Галерии

WTA жени (единично)
м. име т.

138.

Виктория Томова  426
199. Сесил Каратанчева  285
203. Цветана Пиронкова  280
209. Елица Костова  265
378. Александрина Найденова  105
ATP мъже (единично)
м. име т.
4. Григор Димитров 4635
338. Димитър Кузманов   134
494. Александър Лазов  69
756. Александър Лазаров 25
1007. Габриел Донев 10
 
Официални спонсори

Logo Aes

  Bankia Frigo CMYK1

monbat group

Fibank my bank blue red

logo fpi hotels resorts

Официални партньори

Head

Asics

Медийни партньори

tennis24 final

Социални партньори

Министерство на младежта и спорта

Български олимпийски комитет

ATPdavis-cupfed-cupITFTennisEuropeWTA
TENISUT CHESTNA IGRA LOGO1 

Българска федерация по тенис

София 1113
ул. "Незабравка" №3-5, Борисова градина

тел.: 0887 500 600
факс: 02 8703078
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook