Вижте условията за кандидатстване по програмата Страхотен Григор спечели титлата в Синсинати! България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система
01 / 05

Вижте условията за кандидатстване по програмата

ПОВЕЧЕ
02 / 05

Страхотен Григор спечели титлата в Синсинати!

ПОВЕЧЕ
03 / 05

България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис

ПОВЕЧЕ
04 / 05

Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината

ПОВЕЧЕ
05 / 05

За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система

ПОВЕЧЕ

Треньори на шампиони: Тодор Енев и Пресиян Коев

Четвъртък, 22 Януари 2015 17:13

Българската федерация по тенис продължава да ви представя материали и интервюта от новата поредица „Треньор на шампиони“. Този път се обърнахме към специалистите от Националния тенис център Тодор Енев и Пресиян Коев. Поводът е отличното представяне на Владислав Каражов и Никола Тупаров на завършилото преди няколко дни държавно първенство до 14 години. Двамата заслужено достигнаха до финала, където след оспорвана битка надделя Каражов.

Националните треньори Енев и Коев се грижат за подготовката и на двамата и затова ви предлагаме интервю с тях.

Enev s finalisti na Dirjavnoto do 14

Защо в момента вие водите тренировките и подготовката на Каражов и Тупаров и кой има право да полза услугите на Националния тенис център и да се подготвя под ваше ръководство?

Пресиян: Има списък със състезатели, който се утвърждава от треньорския съвет към БФ Тенис. В него ясно са посочени при какви условия и критерии даден тенисист може да се подготвя на националната тенис база. Двамата покриват изискванията и за нас е удоволствие да работим с тях.

Какви условия предлагате на децата, които се подготвят в Националния тенис център?

Тодор: Целогодишна подготовка, която включва двучасови тренировки по два пъти на ден през седмицата; една тренировка по общофизическа подготовка и една тренировка през уикенда.

Karajov i Tuparov

От колко време се грижите за подготовката на Каражов и Тупаров?

Пресиян: С Владислав работим от пролетта на 2014-а година, докато Никола е с нас от половин година.

Тодор: Владислав ми направи силно впечатление още на първата тренировка. Най-вече неговото желание и готовност да изпълни всичко, което му се каже. Заедно с Никола са много дисциплинирани и отговорни.

И двамата се състезават за клуб „15-40“? Как са регламентирани отношенията между вас двамата и колегите ви от клуба?

Пресиян: Работим в изключителен синхрон. Програмата на двамата състезатели е съобразена с тази на клуба. В крайна сметка усилията на всички са насочени към по-доброто бъдеще на децата, а когато заедно гледаме в една посока няма как нещата да не се получат.

Koev s nac otbor vuv France

С какво се отличава подготовката в Националния тенис център от тази, която се води в клубовете?

Пресиян: Конкретно за Владислав и Никола – те не ползват услугите на личен треньор, а се подготвят в конкурентна среда в група с други талантливи и амбициозни деца, които също са в челото на националните ранглисти.

Тодор: Тази постоянна конкуренция им помага да дават най-доброто от себе си във всяка една тренировка, за да покажат, че заслужават своето място в тази среда. Това важи за всички, които се подготвят в Националния тенис център, а знаете, че в конкуренцията се ражда качеството.

С какво се отличават Каражов и Тупаров от останалите си връстници и благодарение на какво именно те достигнаха до финала на държавното първенство?

Тодор: В тази възрастова група (б.р. до 14 години) е трудно за тенисистите да сдържат емоциите си, които бушуват в тях. Често повечето състезатели бързо преминават от едната крайност в другата и бързо губят концентрация. Владислав и Никола обаче показаха по-зряло поведение и солидна дисциплина.

Пресиян: Това ни дава увереност, че имаме добра основа, върху която можем да продължим да градим. С Тодор смятаме, че двамата имат потенциал да постигнат повече, отколкото първите места в националните шампионати и ранглисти.
Тодор: Смятаме да ги насочим да търсят изява вече на международната сцена. Важно е да се върви във възходяща линия, но без да се натоварват момчетата с прекалени очаквания. Всяко нещо с времето си.

Koev Turkey 2014


Календар

Галерии

WTA жени (единично)
м. име т.

138.

Виктория Томова  426
199. Сесил Каратанчева  285
203. Цветана Пиронкова  280
209. Елица Костова  265
378. Александрина Найденова  105
ATP мъже (единично)
м. име т.
4. Григор Димитров 4635
338. Димитър Кузманов   134
494. Александър Лазов  69
756. Александър Лазаров 25
1007. Габриел Донев 10
 
Официални спонсори

Logo Aes

  Bankia Frigo CMYK1

monbat group

Fibank my bank blue red

logo fpi hotels resorts

Официални партньори

Head

Asics

Медийни партньори

tennis24 final

Социални партньори

Министерство на младежта и спорта

Български олимпийски комитет

ATPdavis-cupfed-cupITFTennisEuropeWTA
TENISUT CHESTNA IGRA LOGO1 

Българска федерация по тенис

София 1113
ул. "Незабравка" №3-5, Борисова градина

тел.: 0887 500 600
факс: 02 8703078
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook