Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината Четири отбора ще включва програмата „3Т – Тенис Тийм Талант” през 2017 г. С празник бе закрито второто издание на програмата Тенисът - спорт за всички България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система
01 / 05

Европейските ни шампионки до 12 г. станаха Отбор на годината

ПОВЕЧЕ
02 / 05

Четири отбора ще включва програмата „3Т – Тенис Тийм Талант” през 2017 г.

ПОВЕЧЕ
03 / 05

С празник бе закрито второто издание на програмата Тенисът - спорт за всички

ПОВЕЧЕ
04 / 05

България приема срещите от Група III на зона Европа на Купа Дейвис

ПОВЕЧЕ
05 / 05

За първи път в България ще се проведе курс ITF Level 2 по новата модулна система

ПОВЕЧЕ

Стоян Пеев: Стела има още много работа преди да пробие в тениса

Вторник, 31 Май 2016 12:50

Стела Пеева продължава да жъне успехи в турнирите от календара на Тенис Европа този сезон, като в Битоля (Македония) през изминалата седмица прибави нови две титли. Младата бургазлийка вече има 4 купи на сингъл от подобни изяви – в Анталия, Добрич, Прокупле и Битоля, както и от Откритото на Белград навръх Нова година, и държавния турнир до 12 г. във Варна. Тази седмица тя участва на държавното първенство до 12 г. "Devin cup" в София.

Въпреки безспорните й успехи обаче нейният баща и личен треньор Стоян Пеев гледа да я държи далеч от звездоманията. "Всъщност, Села не е направила нещо кой знае какво. Тя все още играе в детски турнири. В тази възраст децата се развиват различно. Като стане на 14-15 г., вече ще си проличи дали наистина може да направи нещо в този спорт или просто ще си играе за хоби", казва той.

Stela Sebianew

Като бивш лекоатлет (бил е състезател на овчарски скок) бащата, естествено, първо насочил дъщеря си към Царицата на спортовете. Това било преди 4-5 години, когато ходили заедно на стадиона. Бургаските специалисти в този спорт веднага преценили, че Стела има качества за атлетика. И няма как да е иначе, защото тя е стройна, има добра физика, бързи крака и въобще добра физическа култура.

Атлетиката обаче не била единственият спорт, който младата Пеева изпробвала. Минала през балет, танци, гимнастика, плуване и баскетбол. "Когато хвана ракетата обаче си пролича нещо друго у нея. Някак си се видя, че й харесва и че това ще бъде нейният спорт"споделя баща й.

Признава, че на него му е било мъчно и тежко, че Стела е тръгнала да се развива в спорт, който не му е добре познат. "Трябваше и аз покрай нея да се уча, за да мога да й помагам. Тенисът е тежък и скъп спорт и, ако могат родителите да помагат, е по-добрият вариант", споделя г-н Пеев. Той знае и желае наистина да дойде моментът, в който Стела ще се нуждае от по-добър специалист, но засега заедно с колегата си Стефан Пантов в ТК "Авеню" (Бургас) добре се справят с подготовката й.

Стоян Пеев е на мнение, че дъщеря му има данни да се развива в спорта. "Има ги заложбите, има и характера, но трябват още много други неща, за да успее", споделя той и изрежда някои от факторите като съхранение от контузии, спортен шанс, психологическа настройка на ниво. "Тенисът, мога да кажа, че е и спорт на психиката, тъй като в определен момент всички стигат едно ниво на развитие и е въпрос на психика кой ще успее", смята бившият лекоатлет.

И сега Стела съчетава тренировките по тенис, с плуване и лека атлетика, които са част от физическата й подготовка. Справя се все още и с училището и дългите отсъствия заради лагерите и турнирите.

Стоян Пеев е откровен, че в началото на проекта "3Т" на БФТ, част от който е и Стела, не са били достатъчно добре подготвени за това как ще се развият нещата. "Сега обаче вече се напаснахме и смятам, че това е посоката", казва той. Треньорът в "Авеню" е категоричен, че не може да се чака в националния отбор децата да бъдат учени да играят. "Ако чакаме тепърва да се учат как да удрят топката, работата ни е спукана. Националните треньори имат задача да ги настроят за мачовете, да ги подкрепят и да им помагат, което се и случва и нещата вървят добре", признава Пеев.

Календар

Галерии

WTA жени (единично)
м. име т.
66 Цветана Пиронкова 919
132 Елица Костова 456
134 Изабелла Шиникова 436
150 Виктория Томова 390
209 Сесил Каратанчева 261
ATP мъже (единично)
м. име т.
13 Григор Димитров 2765
365 Александър Лазов  124
450 Димитър Кузманов 88
599 Александър Лазаров 51
912 Васко Младенов 15
 
Официални спонсори
 Logo Aes
 Logo Monbat 

Sodexo

logo fpi hotels resorts

Официални партньори

Head

Asics

Медийни партньори

tennis24 final

Социални партньори

Министерство на младежта и спорта

Български олимпийски комитет

ATPdavis-cupfed-cupITFTennisEuropeWTA
TENISUT CHESTNA IGRA LOGO1 

Българска федерация по тенис

София 1113
ул. "Незабравка" №3-5, Борисова градина

тел.: 0887 500 600
факс: 02 8703078
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook