Items filtered by date: Март 2016 - Българска федерация по тенис

След успешно проведените курсове за главни съдии в Пловдив и Варна предстои да се проведе такова обучение и в София.

Въвеждането на онлайн системата за регистрация и заявяване на състезателите, картотекирани към тенис клубове, членове на БФТ, доведе до разработването и на пакет, обезпечаващ работата на съдийския апарат. С цел максималното запознаване на всички организатори на турнири от Държавния календар на БФТ и главни съдии, които работят за нормалното протичане на всички състезания, Ви уведомяваме, че ще бъде проведен курс за обучение на Главни съдии, както следва:

На 09 април в град София, БНТЦ, с начален час 10:00.

За обученията по съдийския пакет ще бъдат осигурени работни материали и инструкции за работа със системата. Присъстващите трябва да носят лаптоп, който ще е необходим при провеждане на практическите занятия.

Таксата за участие е 10 (десет) лв и се заплаща при регистриране в курса.

Задължително е присъствието на всички Главни съдии, които ще работят като такива на турнирите от Държавния календар за 2016 година.

За допълнителни въпроси се обръщайте към Мария Раденкова, Технически сътрудник към БФТ -  моб. номер: 0887500582, ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Марк Тенънт е дългогодишен треньор по тенис с повече от 25 години професионален опит. Той беше в София заради провеждането на ITF курса Level 1 на Българския национален тенис център. Г-н Тенънт беше супервайзър на курса, а националният треньор Пресиян Коев - лектор. Използвахме възможността, за да вземем интервю от живеещия в Ковънтри, Англия, представител на ITF.

10850301 495390267269534 9131852383950549846 n

- Здравейте, г-н Тенънт. Представете се с няколко думи на нашите читатели и разкажете повече за Вашия професионален опит.

- Здравейте. Казвам се Марк Тенънт и съм родом от Англия. Имам компания, която се казва ''inspire2coach''. Ние разполагаме с 13 спортни съоръжения в Англия и провеждаме курсове като обучаваме треньори по тенис. Това е най-голямата компания в Англия в тази професионална област. За ITF работя вече над 15 години като първоначално започнах в офиса им в Лондон, но сега предимно пътувам, участвам в конференции, провеждам ITF курсове. Във връзка с работата ми съм обиколил няколко континента.

- Каква е треньорската система във Великобритания, известна като LTA?

- Аз съм ниво 5 в LTA, което е най-високото и преди да се присъединя към ITF дълго време работих в администрацията на LTA. Английската и българската треньорски системи се различават.

- Какви са впечатленията Ви от първото Ви идване в България през 2014 година?

- Да. Това наистина беше първото ми идване в България, но аз бях запознат с Източна Европа, защото преди това съм идвал на Балканите. Треньорите Ви имат голямо желание да работят и са добри тенисисти, но мисля, че с тях трябва да се работи повече върху новата методология на преподаване.

- А каква е новата методология на работа?

- Ако погледнете световните статистики към някои спортове има по-голям интерес да бъдат практикувани в сравнение с други. Това, разбира се, зависи от културата на съответните държави, но в много страни практикуването на тенис намалява. Конкуренцията на другите спортове е убийствена. Ние от ITF се стремим да показваме тениса в по-привлекателна и забавна светлина. Преди се е наблягало много на техниката, а сега хората искат още от самото начало да разиграват, да играят на точки. Ние се опитваме в самото начало да предадем техническите знания и чрез различни упражнения да започне самата игра, без да се губи много време. Новата методология на преподаване на тениса се изразява в това треньорите да въведат в тенис по най-простия начин желаещите да играят. Хората просто искат колкото се може по-бързо да започнат да правят разигравания, да излизат на мрежата, да изпълняват сервиси. Това са настоящите тенденции и ние трябва да се приспособим към тях.

25982 520496494657332 415853861 n

- Кои са най-важните качества, които един треньор трябва да притежава?

- Както казах и по-рано, трябва да имаш страст към тениса. Да проявяваш разбиране за това как трениращите се отнасят към тениса. Винаги е в плюс, когато ти самият си бил добър състезател, но невинаги това е най-важното.

- Разкажете ми повече за процеса на признаване на националните треньорски системи от ITF.

- В момента в София се провежда курс на ITF Level 1, но сертифицирането не се извършва от ITF, а от Българската Федерация по Тенис. Политиката на ITF e в бъдеще националните треньорски системи да бъдат признати като ще има бронзов, сребърен и златен статут. За да бъде призната вътрешната система, федерацията трябва да има сертифицирани лектори, които да могат да водят курсове. За сега в България само Пресиян Коев е преминал през това обучение, а трябва да има още лектори от България, за да бъде призната българската треньорска система на ITF ниво.

- Очертава ли се скоро българската система да получи бронзов статут на ITF равнище?

- Не се знае дали ще е бронзов. Може да е направо сребърен, но това зависи от самата федерация и от нейните ресурси, и от това колко треньори ще преминат обучението за лектори.

523209 374777185895931 823591977 n

- Имате опит с деца. Можете ли да кажете коя е най-подходящата възраст за започване на тенис?

- Няма точно определена възраст. Смята се, че най-подходяща е, когато детето е на 5, 6 или 7 години. Но никога не е късно да започнеш. Някои започват дори в ранните си тийнейджърски години. Аз лично бях на 9 години и половина.

- Като супервайзър на провеждащия се в момента курс какви са Вашите впечатления от преподаването и от условията в БНТЦ?

- Пресиян се справя добре. Говорих с голяма част от участниците в курса и те също са доволни. Трябва, разбира се, да научат много нови неща. Някои от тях изпитват проблеми с конкретни упражнения. Като цяло провеждането на курса и организацията са на ниво.

- Какви са Вашите планове за бъдещето? Трудно ли се съчетава работата за ITF с ръководенето на собствена компания?

- Не. Не е трудно да се съвместява. Напоследък пътувам много и се получава така, че работя повече за ITF, отколкото за моя собствен бизнес. Но двете вървят ръка за ръка. В моята компания в момента работим по много проекти за разширяване на дейностите. Винаги за мене е удоволствие, когато съм от помощ на ITF.

1229952 631625983544382 287983841 n

- Очертава ли се скоро да бъдете лектор някъде?

- Решил съм да си взема малко почивка от пътуванията. Днес (25.03.2016) се прибирам в Англия, но след месец ще проведе семинар и курс в Катар съвместно с Катарската Федерация по Тенис.

- И последен въпрос. Ще ни разкажете ли малко повече за програмите на ITF Play&Stay и Tennis Xpress, защото все пак Вие сте техния основател?

- Аз наистина бях един от хората, взели участие в изграждането на концепциите за програмата. Идеята се появи през 2007 година. Тенисът има голяма конкуренция в лицето на другите спортове за привличане на трениращи. Поради това създадохме тази програма. Чрез иновативни методи на преподаване ние се стараем да покажем тениса на хората и след това да ги задържим да продължат да играят. Оттук идва и името Play&Stay. Tennis Xpress  е част от програмата Play&Stay като тя е насочена към по-възрастните хора, които правят първите си стъпки в тениса.

- Благодаря Ви за отделеното време и за това интервю, г-н Тенънт.

- И аз Ви благодаря. За мене беше удоволствие.

Интервю на Явор Цветанов, Координатор медии на БФТ

 

На 21-и март, 2016 година, на НТЦ новоизбраният ТС проведе своето първо редовно заседание. Бяха взети важни организационни решения, касаещи националните треньори, националните състезатели и техните родители:

  • Всеки избран национален треньор приема „Етически кодекс на треньорите по тенис” на Международната тенис федерация;
  • На всички треньори, водили отбори на Зимните купи, им се дава последен 7-дневен срок, считано от 23.03.2016 (четвъртък) да изпълнят своите задължения към ТС и БФТ (финансов отчет, съдържателен отчет и т.н.)
  • Всички треньори, водили национални състезатели, се задължават в 7-дневен срок след края на проявата да представят съдържателен и финансов отчет пред съответните организации, както и всички други изисквани от тях документи. При неосъществяване на това действие същите губят правото да бъдат национални треньори в следващите 12 месеца
  • Треньорът се задължава да бъде непрекъснато със съзтезателите по време на лагер и състезание – на корта, в хотела, ресторанта, на разходка и пр.;
  • По време на лагери и състезания с национални състезатели, те следва да спазват стриктно разпоредбите на съответния национален треньор относно часовете за тренировки, хранене, време за почивка и сън, както и използване на личните телефони и др.;
  • Състезател, отказал покана да участва в лагер или състезание (ЕЛП, ЕОП) се лишава за една година от получаване на субсидии от БФТ и няма право да кандидатства за WC за каквито и да е състезания, както и губи правото да бъде канен в националните отбори на България
  • Родителите нямат право да присъстват на Европейските отборни първенства;
  • Родители могат да присъстват на Европейските лични първенства, но не могат да пътуват с отбора, както и да се настаняват в същия хотел, където са треньорът и състезателите

ТС преразгледа и коригира досегашните критерии за участие в ЕЛП и ЕОП, както и критериите за даване на WC от БФТ, които скоро ще бъдат публикувани на сайта на БФТ.

Във връзка с изготвяне спортния календар за 2017г. ТС реши до края на месец юни да се предложи на клубовете проект на календар с фиксирани дати на състезанията във всички възрасти. Клубовете ще кандидатсват за избран от тях турнир, предложен в календара.

Всички решения следва да бъдат утвърдени от Управителния съвет на БФТ.

Програмата ни за "Треньорско обучение"  цели постигане на по-висока квалификация на спортно-педагогическите кадри в сферата на тениса у нас, което несъмнено ще допринесе за по-добрата и успешна подготовка на състезателите ни. През 2014 година за първи път в България се проведе ОФП семинар с изтъкнат лектор, препоръчан от Международната тенис федерация - Хайме Фернандес. Този семинар предложи доста теоретични и практически знания на треньорите по тенис в областта на физическата подготовка на тенисистите.

По-късно през годината се проведе и първата част на треньорския курс Level 1 с  лектор един от основателите на програмата "Play & Stay" - Марк Тенънт.  През 2015 година се проведоха и другите две части на Level 1, които да целят повишаване и усъвършенстване на уменията на треньорите у нас.

През 2015 БФТ осигури на треньорите, заплатили треньорския си лиценз, безплатен достъп до най-голямата виртуална база данни за треньори – iCoach. Тази положителна практика смятаме да продължи и през 2016 година. За първи път български треньори (Тодор Енев и Пресиян Коев) получиха възможност да придобият знания вследствие на курс за напреднали състезатели (бивше ниво 2 на ITF) в треньорския център на  ITF във Валенсия от Мигел Креспо – директор на офиса за развитие на ITF.

Тази седмица се провежда курс за Треньор на начинаещи и средно напреднали играчи (бивше ниво 1 на ITF), а през 2017 година е предиден курс за Треньор на напреднали играчи (бивше ниво 2 на ITF).

Тенисистката Дария Радулова получи наградата си за най-добър млад спортист на България за януари. В първия месец от годината, 13-годишната състезателка спечели турнир на единично в Белград, а освен това игра и финал на двойки.

Напълно заслужено, Радулова триумфира в традиционната анкета на сайта Viasport.bg. Талантливата състезателка получи награда от българския производител на спортни стоки „Тингер”, а след награждаването разкри подробности за себе си.

„Тренирам плуване, лека атлетика, йога и тенис. Разбира се, тенисът е основният спорт, с който се занимавам. Искам да продължавам да се развивам, да ставам все по-добра”, коментира Радулова пред Tennis24.bg. Талантливата състезателка разкри и на коя тенисистка подражава.

„Според мен Серина Уилямс притежава най-добрата игра и заслужено е №1 в света. Аз обаче искам да бъда като Ана Иванович”, признава Радия, която се подготвя в Стара Загора. Треньор и е Иван Петров.

„Клубът, в който се подготвям - „Августа Траяна”, ми помага много. Специални благодарности изказвам и към Българска федерация по тенис и в частност треньора Пресиян Коев”, каза още тя.

Дария Радулова сподели, че в следващите месеци и предстои участие на 4 международни турнира, които ще се проведат в България. Освен това тя планира да се включи и в няколко състезания в чужбина.

Тенисът обаче определено не е единствената страст на Радулова: „Извън спорта много обичам да рисувам. Картините ми отиват на изложби, някои от тях са и купени. Освен това свиря на пиано, но не ходя по концерти, просто се уча. Ходя на състезания по английски език, там се справям добре. Признавам, че не е много лесно да съчетавам всичко това, но за момента ми се получава”.

„Дария от тази година е състезател на „Head жуниър тийм”, това е световният отбор на Head за младежи. Мисля, че тя е единственото българско дете, което е състезател в този отбор. Това е страхотна инициатива”, каза от своя страна бащата на Дария - Румен.

„Специални благодарности за г-жа Галя Тинева от „Тингер”, в чието лице виждам един загрижен за бъдещето на българските деца родител. Благодаря и на сайтовете Viasport.bg и Tennis24.bg, които обръщат внимание на децата на България и отразяват професионално техните успехи. Дария Радулова и аз като неин родител сме им много благодарни”, каза още гордият родител.

Източник: viasport.bg

Завърши квалификационният турнир Дубровник DUD BOWL до 11 години, който се проведе на кортовете на тенис клуб "Локо 98", град Пловдив.

При юношите първият поставен Адрияно Дженев (Димгр) в много оспорван финал се наложи с 5-3,2-4,11-9 над Димитър Пенчев от тенис клуб "Кристи Дряново".

Поставена под №12 в схемата при девойките Анастасия-Александра Николова (КрДрян) победи във финалния двубой Ева Бусаад (АвгТр) с резултат 4-1,4-1 и по този начин си гарантира първото място.

Класиралите се на първите две места при момчетата и момичета ще получат правото да представляват България на международния турнир в Дубровник "DUD BOWL" до 11 години като всичките им разходи ще бъдат изцяло покрити от БФТ. Тенисистите ни ще бъдат придружавани и от треньор, чиито разходи също ще бъдат поети.

DUD BOWL е един от най-престижните тенис турнири за подрастващи като в изданието пред 2015 година са взели участие над 120 деца. Състезанието се провежда под патронажа на известния хърватски тенисист Горан Иванишевич, бивш шампион от Уимбълдън, и се играе в групи. По този начин на всеки участник са гарантирани минимум три мача, което е и основната цел на проявата, а именно децата да получат шанс за повече игра. Шампионите от DUD BOWL печелят едногодишен договор за екипировка от спортния гигант Wilson, както и безплатно участие в двуседмичния тенис лагер, провеждан от самия Горан Иванишевич.

Състезанието Дубровник DUD BOWL 2016 ще се проведе от 27-и юни до 2-и юли.

Стела Пеева триумфира на международния турнир OTI JUNIOR CUP до 12 години, провеждащ се в турския курорт Анталия, след като на финала надигра румънката Мария Сара Попа с резултат 7-5,6-1. Първият сет беше оспорван, но след като го спечели Стела доминираше изцяло във втората част. Така Пеева спечели турнира без да загуби нито един сет.

11940416 10209065024846903 580423916 n

На утешителния турнир при юношите Драгомир Драганов също се поздрави с титлата за първото място след повече от категоричен успех с 6-0,6-2 над представителя на домакините Мехмет Топлюсой.

11998786 10209065036407192 1608706013 n

Равносметката от изминалия турнир е чудесна. Виктор Марков стигна до трети кръг на сингъл и игра четвърфинал на двойки заедно с Драгомир Драганов. Мария Танева повтори успеха на Марков на сингъл, а на двойки заедно със Стела Пеева стигнаха до полуфиналите.

Поздравления за целия отбор В на 3Т и за капитана Крум Крумов!

Отбор В на Tennis Team Talents с капитан Крум Крумов продължава да ниже победа след победа в Анталия. Драго Драганов надигра с 6-1,6-2 Бора Демиртола (Турция) като не му остави никакви шансове и се класира за финала на утешителния турнир, където за трофея ще спори с Мехмет Топлюсой (Турция).

Стела Пеева беше безкомпромисна при победата си с 6-0,6-1 над Йоан Звонару (Румъния) и така взе реванш за вчерашната загуба на двойки от тази съперничка. На финала, който ще се изиграе утре, Стела очаква победителката от двубоя Киара Ониа Секе (Белгия) - Мария Сара Попа (Румъния), тъй като заради дъжд вторият полуфинал ще се изиграе в неделя.

Успех и на двамата!

Вчера по време на годишния конгрес на Европейската Тенис Асоциация в Кишинев (Молдова) бе обявен тенисистът на годината на Тенис Европа U16 за 2015 – Леонид Шейнгезихт. Годишният конгрес на ЕТА се проведе от 17-и до 19-и март като делегатите, които представяха Българската Федерация по Тенис са генералният сектерат на БФТ Катерина Генова, вицепрезидентът на БФТ д-р Георги Крумов и президентът на федерацията Стефан Цветков, който е и вицепрезидент на Тенис Европа. На 20-и и 21-и март ще се проведе заседание на Борда на директорите на ITF, на което ще участва и Стефан Цветков, член на Борда.

Леонид е на 15. Роден е на 4-и ноември, 2000 година, в Санкт Петербург, Русия. И двамата му родители са руснаци, но прапрадядо му по бащина линия е бесарабски българин. Оттук идва й връзката на Леонид с България. Тенисистът се подготвя и тренира в елитна академия в Барселона като през по-голямата част от годината пътува и участва в международния състезания.

Шейнгезихт има много спечелени, международни турнири до 12, 14 и 16 години като в момента е №3 в ранглистата на ЕТА U16. Когато играе на държавни турнири в България представлява тенис клуб „Левски". Леонид е редовен участник и представлява България в Зимните и Летните европейски купи всяка година.

Отбор B на Tennis Team Talents с капитан Крум Крумов записа победи и през днешния ден на турнира OTI JUNIOR CUP, Анталия. Драго Драганов се класира за полуфиналите на утешителния турнир без игра след като съперникът му Тарду Дагделен (Турция) се отказа още преди мача.

Стела Пеева записа нова впечатляваща победа с 6-2,6-0 над туркинята Сила Ак и вече е на полуфиналите по единично. За съжаление, след много дълъг и оспорван двубой Пеева и Мария Танева отстъпиха на тандема Мутавджич (Англия)/Звонару (Румъния) с 6-3,3-6,6-10 и отпаднаха на полуфиналите на двойки.

Желаем успех на Стела и на Драго през утрешния ден!

Страница 1 от 3

Календар

Галерии

WTA жени (единично)
м. име т.

164.

Виктория Томова  367
188. Елица Костова  297
211. Цветана Пиронкова  259
236. Сесил Каратанчева  235
361. Изабелла Шиникова  113
ATP мъже (единично)
м. име т.
5. Григор Димитров 4635
304. Димитър Кузманов   161
467. Александър Лазов  77
731. Александър Лазаров 27
952. Габриел Донев 12
 
Официални спонсори

Logo Aes

  Bankia Frigo CMYK1

monbat group

logo fpi hotels resorts

Официални партньори

Head

Asics

 

logo original color transparent back

Медийни партньори

tennis24 final

Социални партньори

Министерство на младежта и спорта

Български олимпийски комитет

 

logo standard

ATPdavis-cupfed-cupITFTennisEuropeWTA
TENISUT CHESTNA IGRA LOGO1 

Българска федерация по тенис

София 1113
ул. "Незабравка" №3-5, Борисова градина

тел.: 0887 500 600
факс: 02 8703078
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook