Items filtered by date: Декември 2017 - Българска федерация по тенис

Пресиян Коев е отговорник развитие към БФТенис. Той има много добър поглед върху развитието на детско-юношеския тенис и бе част от организацията на Световната треньорска конференция.

Пресиян Коев даде специално интервю за сайта на БФТенис в което направи оценка си за постигнатото през годината от федерацията и говори за бъдещите планове за развитие на тенис спорта у нас.

- Г-н Коев, в края сме на една много интересна година за БФТ. Какви са вашите впечатления и кое беше най-основното във вашата работа?

- В продължение на последните години основното бе стремежът да искаме да направим нашите дейности на едно по-високо ниво. До колко успяхме, трябва да кажат хората, които са свързани с нашата работа. На първо място състезателите, треньорите, родителите и клубовете. Различното през тази година беше провеждането на Световната треньорска конференция в София и АТP турнира, както участието на федерацията в него.

- Какви са впечатленията на гостите от Световната треньорска конференция в София?

- Благодарение на приложението на международната федерация за обратна връзка огромна част от колегите от цял свят споделят, че организацията е била на много високо ниво и това, което са чули тук, си е струвало времето и средствата, които са отделили. Това, което аз разбрах от разговорите с колегите по време на конференцията и след това е, че те са много доволни. Не са очаквали, че София може да предложи такава услуга. С две думи са подценявали нашия град и нашата държава досега. От това, което са видяли повечето от тях, са променили мнението си за България. Много радващо е, че това мнение споделят всичките водещите лектори и ВИП гости на конференцията като Луи Кайе, Мери Пиърс, Елена Лиховцева. А също така и някои много сериозни специалисти като шефа на медицинската комисия към ITF- др. Браян Хайнлайн и вицепрезидентът на WTA по въпросите на спортната наука, медицината и преходните периоди Катлин Строя. Това са хора, които са професионалисти от най-висока класа и мнението им е от изключително значение.

 

Но не по-малко важно за нас е участието на близо 90 български треньори. Защото основната ни мотивация да сме домакини бе именно възможността колегите от България да успеят да се докоснат до елита в света на треньорството. Щастливи сме, че това се случи.

- Поредно признание за българския тенис е, че Адриан Андреев и Гергана Топалова са одобрени да бъдат част от отбора за млади таланти на Международната тенис федерация за турнирите в Австралия.

- На първо място Адриан и Гергана изпращат една успешна година. Гергана спечели титлите на държавните първенства на открито и в зала за жени, направи и много силно турне в Южна Америка в края на годината. Адриан направи голям скок в световната ранглиста. Той  спечели турнира "Eddie Herr" в САЩ и бронзов медал на европейското първенство. Двамата вървят по един добър път. Признанието да попаднат в ITF отбора е съвкупност от много неща. На първо място са техните резултати. Истината е, че Адриан беше първа резерва и благодарение на настоятелността на нашия екип и най вече на г-н Стефан Цветков от ITF решиха да направят изключение. Това стана, след като г-н Цветков успя да убеди екипа на международната федерация, че Адриан е състезател, за когото си струва да бъде направено такова изключение което се прави много рядко. Разбира се, Адриан също помогна с играта си защото това се случи в момент, когато той печелеше победа след победа на "Eddie Herr".

Силно се надявам да ги видим в най-скоро време като част от представителните ни отбори за мъже и жени.

p3

- Какво е впечатлението ви от представянето на другите ни млади състезатели през годината?

- Искам да започна от най-основното, което може би самите ние не му обръщаме достатъчно внимание. За първи път в историята на българския тенис 12 състезатели до 14-годишна възраст бяха в топ 100 на европейската ранглиста. Това показва една генерация и поколение, които са близо до най-добрите за своите възрасти в Европа и в света. Показва една дългосрочност и устойчиво развитие. В годините много често сме имали деца, които са били дори и европейски шампиони, но тук става въпрос за 12 различни състезатели в първите 100 и това е много сериозен резултат.

За да минем през международното представяне, ще започна от най-малките, 10-годишните. Там Росица Денчева и Робен Гавани постигнаха голям успех като спечелиха считания за най-силен турнир по тенис в света за момичета и момчета до 10 г. "Смриква Боул" в Хърватия. Роси Денчева спечели и международен турнир за 12-годишни в Добрич. При 12- годишните имаше добри игри от страна на Адрияно Дженев и Анастасия-Александра Николова като част от 3Т-отборите.  

През зимата момичетата до 12 години в състав Анастасия-Александра Николова, Джулия Златева и Ангела Ганева с треньори Валентин Димов и Александър Пенев се класираха на 7-мо място в Европа отборно.

При 14-годишните Пьотр Нестеров влезе в първите осем на европейското първенство и игра на финал на турнир от първа категория в Румъния.

Момичетата Дария Радулова, Денислава Глушкова и Мирела Шкумбова с треньор Даниел Ангелов се класираха 6-ти в Европа и 12-ти на световното първенство. Дария Радулова спечели турнир от първа категория в Португалия и бронзов медал на "Orange Bowl", световно индивидуално първенство за юноши и девойки.

Катерина Димитрова бе много близо до първите 20 в ранглистата на Европа. При юношите Иван Пенев беше в първите 20. Николай Неделчев е в първите 30.

През януари предстои най-силният турнир за възрастта – Малките асове в Тарб, Франция. Очаква се рекорден брой наши състезатели да бъдат част от основната схема.

За първи път от известно време насам България имаше двама представители на Мастърса в Реджо Калабрия (Италия). Дария Радулова се класира пета, а до 16 години Антъни Генов игра финал и спечели второ място. От 1 януари Генов ще бъде втори в европейската ранглиста до 16 години, което му дава много добри стартови позиции. Той ще играе вече предимно в турнирите на ITF, което е логична стъпка за него.

На европейското до 16 години Елена Тренчева и Розалина Юсева спечелиха пето място и бяха само на две точки от това да завоюват медал на двойки. Адриан Андреев спечели бронзов медал на европейското, което е също много голям, но и дългоочакван успех.

p4

До 18 години всички знаят за успехите на Гергана Топалова и Адриан Андреев. Искам да отлича добрите игри през годината и на Леонид Шейнгезихт който беше част от ITF отборите. Симон-Антъни Иванов също игра добре. Не искам да пропускам Даниела Димитрова, която е само на 15 години, но вече е много напред в ранглистата при 18-годишните.

Това са основните резултати при юношите и девойките. Разбира се има и много други деца, които постигат добри резултати. Нека не се чувстват обидени, защото винаги е възможно неволно да се пропусне някой. Както виждаме, една голяма група от тенисисти се представя много добре на международно ниво на най-силните турнири по света.

- До колко програмата 3Т помага за развитието на младите тенисисти?

- Аз съм малко пристрастен, защото съм част от тази програма. Моето виждане е, че тя помага изключително много. Когато ние я замислихме, идеята беше нашите деца да имат повече международен опит. Със сигурност това го постигнахме, за да имат самочувствие на международната сцена. Това е от първостепенна важност, защото често се е стигало до загуби от даден играч само, защото е представител на държава с традиции в тениса. Това виждаме, че коренно се промени само за две години и нашите състезатели са настроени по друг начин. Програмата е добра, но ние, разбира се, искаме да се развие още. Има неща, които може да се подбряват. Имаме идея програмата 3Т да се разраства и да започне да помага и на състезатели до 16 и до 18-годишна възраст. За мен основният плюс е, че се осигурява треньор за децата, които играят в турнири. Дори това, че се финансира участието им не е основното, а че се полагат треньорски грижи, което в днешно време е голямо предизвикателство.

- Какви са целите пред федерацията и лично пред вас за следващата година?

- През 2016-а имахме отбор на световно първенство. Тази година – също. През 2016-а това беше по-скоро мечта, а същото можем да кажем и за тази. От следващата година това нещо е вече цел отново да имаме поне един отбор, който да се класира на европейските финали и отбор който да играе на световно първенство.

Другата ни голяма цел е да имаме поне двама състезатели на младежките олимпийски игри в края на годината в Буенос Айрес. Те ще се провеждат за трети път и са през четири години. Никога досега не е имало български тенисист на такъв форум. Адриан Андреев, Гергана Топалова и Леонид Шейнгезихт са в много добри изходни позиции за участие в Аржентина.

Като цел на федерацията винаги е било добро представяне на отборите за Купа „Дейвис“ и "Фед Къп". Целта за Купа „Дейвис“ е да се изкачим в по-горната група. През април сме домакини в Пловдив и смятам,че това е една логична и изпълнима цел.

В отбора при жените за "Фед Къп" има една много добра инициатива отбора да се подмладява и да има дългосрочност. По този начин лидерите на отбора трябва да придобият повече увереност. Не просто да играят добре, а този турнир да бъде използван за укрепване на позициите на лидерите в дългосрочна перспектива от четири години.

В по масовата част програмата „Тенисът - спорт за всички“, която се осъществява заедно с Министерството на спорта, трябва да бъде успешно продължена, да я надграждаме всяка следваща година.

p5

Продължаваме работа с турнирите "Киндер + спорт ", където през лятото Ева Бусаад спечели титлата при момичетата до 12 години. Надяваме се на ново добро представяне, а турнирите в България ще бъдат увеличени на пет. Ще се опитаме да бъдем още по- полезни при подготовката на водещите ни състезатели. В началото на годината ще информираме и за нови проекти, от които децата съм сигурен ще останат приятно изненадани.

Не трябва да забравяме и курсовете на ITF, проведени с Франк ван Фраенховен, които бяха много ценни. Това са курсове от нов тип, в които едновременно се обучават и деца и треньори. Няма присъствал на тези курсове, които да не е намерил нещо полезно за себе си. Този тип обучение е високо в нашите приоритети не само за 2018-а, а и за следващите години.

Продължаваме с треньорските курсове и програмата за хора в неравностойно положение, която е много важна за нас. През тази година бяхме домакини на европейското първенство по плажен тенис. Виждате, колко богата бе програмата през тази година, но нашата идея е да се опитаме дори да я разширим.

Григор Димитров започва сезон 2018 на турнира в Бризбън, където миналата година стана шампион, и сега ще се опита да защити титлата си. Димитров стартира на Brisbane International директно от втори кръг, където ще срещне Джон Милман или квалификант. Двубоят ще бъде на 3 или 4 януари.

На четвъртфинал Григор ще играе с някой измежду №5 в схемата Жил Мюлер, Хьон Чун, Денис Шаповалов или Кайл Едмънд.

Ако стигне до полуфинал най-опасните съперници на Димитров изглеждат третият поставен Ник Кириос или №6 Диего Шварцман.

Втори в схемата е Анди Мъри, а в неговата половина е и №4 Милош Раонич.

Елица Костова отпадна в първия кръг на квалификациите на турнира по тенис на твърда настилка в Оклънд, Нова Зеландия с награден фонд 226 750 долара.

Българката отстъпи на водачката в схемата Яна Фет от Хърватия с 2:6, 1:6 за 56 минути. Костова допусна по два пробива във всяка част.

Президентът на Българска федерация по тенис и член на Борда на Директорите на Международната тенис федерация (ITF) Стефан Цветков, влиза в Борда на Директорите на "Hopman Cup Pty". Това е компанията, която представлява интересите на ITF за едноименното събитие.

"Хопман къп" е световният отборен тенис турнир на смесени двойки, провеждан в австралийския град Пърт в началото на януари на всяка календарна година. Осем държави, представени от един мъж и една жена, са разделени в две групи. Двубоите между страните се състоят от три срещи - мъжки и женски сингъл, както и мач на смесени двойки. В групите се играе всеки срещу всеки, а победителите от двата потока се срещат на финала на турнира.

През 2018-а зрителите в Пърт отново ще видят Роджър Федерер, който ще си партнира с Белинда Бенчич. Саша Зверев, Джак Сок, Давид Гофен, Анджелик Кербер и Южени Бушар са сред останалите звезди в предстоящото издание на надпреварата.

От скоро Светослав Андонов е кондиционен треньор на БФТенис. Основната част от работата му ще бъде насочена към тестове за всички национални състезатели. Отделно ще бъде изградена цялостна система за оценка и анализ на физическите качества при подрастващи тенисисти (10 -16 г.). Андонов даде специално интервю за сайта на БФТенис в което разказа за себе си и за бъдещите планове и амбиции в новата си работа. 

- Разкажете малко повече за себе си. От кога започнахте да работите като кондиционен треньор?

- Работя като професионален треньор по физическа подготовка вече над 5 години. В началото започнах със специализация към мъжкия баскетболен отбор на Левски. Няколко месеца по-късно от клуба ми предложиха работа в ДЮШ, където дългогодишният треньор Иван Гогов забеляза нещо в мен и поиска да работя с неговия отбор – момчета до 14 години. Така се случи, че след 12 месеца поех мъжкия и женския отбор на Левски.  През четирите години, които изкарах в този клуб, имах възможността да работя с един от най-добрите треньори в мъжкия баскетбол в България. В школата черпех знания за някой тънкости в играта от назначения сръбски специалист, отговарящ за развитието на подрастващите баскетболисти. През изминалия сезон работих в женския баскетболен Берое, тъй като предизвикателството не беше за изпускане - участие в Адриатическата лига. Да премериш сили с отбори, в чийто държави баскетболът е национален спорт, винаги носи особен емоционален заряд.

- Какви ще бъдат приоритетите ви в работата в БФТенис?

- Основният ми приоритет е програмата 3Т Тенис, където ще се стремим талантливите ни млади тенисисти да получат подкрепа в една от четирите основни насоки, необходими за достигането до професионалния тенис, а именно физическата подготовка. Отделно сме поставили за цел да изградим цялостна система за оценка и анализ на физическите качества при подрастващи тенисисти (10 -16 г. възраст), благодарение на която можем да следим моментното физическо състояние, а и може да направим сравнение къде се намираме с някой страни от Европа.

test

- Преди няколко дни беше извършено функционално изследване на някой от най-изявените подрастващи тенисисти. Разкажете малко повече за това изследване и какви са резултатите.

- Да, заедно с дирекция „Координация и контрол на спортната подготовка” към ММС и преподавател от катедрата по „Физиология и биохимия” успяхме да направим функционално изследване директно на тенис корта. В професионалния спорт съвременните тенденции са такива, че се търси изследване. Или казано по друг начин тестиране, което в най-голяма степен да се доближава до характеристиките на даден спорт.  Благодарение на новозакупената от Министерството на младежта и спорта мобилна апаратура (K5 Cosmed) вече можем да излезем от лабораторията и да дадем оценка на физическия капацитет в полеви условия. Все още очакваме резултатите от това изследване, тъй като колегите са доста натоварени с тестирания на спортистите ни, които ще вземат участие в зимните олимпийски Игри в Пьонгчан през февруари. 

- До момента сте работили предимно с баскетболни отбори. Има ли разлика в работата с тенисистите ?

- Една от разликите, която на мен ми допада, е, че тенисът е индивидуален спорт и като такъв – факторите нужни за успех намаляват. Тоест крайният успех в тениса е следствие таланта на един тенисист, усилията, които влага. Също видът и качеството на тренировъчния процес, приложен върху него от страна на треньорите. В баскетбола е необходимо да подготвиш 8-10 състезатели. Треньорите трябва да вникнат в психологията на всеки един играч и да ги убедят да играят един за друг. Ако в даден момент дори и един от тях не е на нужното ниво – физически или психологически, това може да ти струва победата, а понякога и титлата. А ако трябва да говорим за физически качества, може да се каже, че двата спорта изискват сходно развитие на двигателния потенциал – бързина, ловкост, координация, взривна сила и скоростна издържливост.   

-През следващата година основната част от работата ще бъде насочена към тестове за всички национални състезатели. Има ли нещо ново което ще опитате да въведете в тази насока? 

- Това, което ще се опитам да стане редовна практика, е на всеки един тенисист да му бъде направена комплексна оценка, за да може да увеличим ефективността на тренировъчния процес в краткосрочен план - когато става въпрос за реализация в отделни турнир, или в дългосрочен – когато се търси правилно развитие на подрастващите тенисисти. В тази насока не можем да открием „топлата вода”, тъй като нещата в професионалния спорт са структурирани по този начин от доста години. Единственото, към което можем да се стремим, е да сме в крак с нивото на науката в спорта. Нещо, в което за съжаление България е доста назад в момента. А днешно време елитен спорт без наука не може да съществува.  

Виктория Томова загуби на старта на квалификациите на турнира в Бризбън (Австралия) от категория Premier с награден фонд от 894,700 долара.

Първата ракета на България отстъпи на водачката в схемата Наталия Вихлянцева от Русия с 6:7(4), 3:6 за 86 минути.

Томова има за какво да съжалява. В първия сет Вики поведе с 4:1 с два пробива, но допусна изравняване за 4:4. В последвалия тайбрек българката губеше с 1:5 точки при смяната на полетата. После намали пасива си, но отстъпи 4:7 точки.

Вихлянцева, която е №62 в света, поведе с 5:1 гейма във втория сет. Вики върна единия пробив в осмия гейм, но веднага след това допусна нов брейк, с който срещата свърши.

Следващото участие на Томова ще бъде в квалификациите на Откритото първенство на Австралия.

Едва на 15 години Даниела Димитрова спечели първата си титла ITF Juniors. Младата тенисистка притежава огромен потенциал и не крие амбициите си да стигне до върха на световния тенис. Димитрова даде интервю за сайта на БФТенис, в което разказва за пътя си до момента и за бъдещите си мечти.

- Даниела, разкажи ни малко повече за теб. От кога се занимаваш с тенис, как започна, от кога тренираш сериозно и кои бяха първите ти треньори?

- Родена съм в щата Кентъки, САЩ. Баща ми е българин и се занимавал с футбол, преди да емигрира в Америка през 1989 г, като е завършил е спортно училище на Раковски. Майка ми е рускиня от Москва, вицесветовна шампионка по фигурно пързаляне. Бях на 6 години,когато приятел на баща ми ни покани да отидем и да видим дали ще ми хареса да играя тенис. В Кентъки няма много спортове за момичета. Там основно се играе баскетбол, американски футбол и бейзбол. В началото ми беше много хубаво и ходех с радост на тренировките, но после започна да не ми харесва. Аз бях упорито дете и ако нещо не ми допадаше, не исках да го правя. На около 8-годишна възраст двама от треньорите, с които тренирах, казаха на родителите ми, че имам потенциал - бързина, реакция и нюх към топката. Но Кентъки не е мястото да продължа, ако мисля сериозно да се занимавам с тенис. Така родителите започнаха да ме водят в Хюстън, Тексас, в академията на Иван Иванов. Всеки месец летях до там и прекарвах от една седмица до 12 дни. На около 9 години решихме да пробваме ITUSA, където собственик беше Рафаел Фонт Де Мора. Точно в този период започнах да тренирам много сериозно. Треньорът, с който започнах, е Уилиям. Той ми даде първите уроци в Кентъки. След това започнах да тренирам с колумбиеца Джуан. После се прехвърлихме при Карлос и Джоан Хименес, които бяха каталунци от Барселона и които на 10-годишна възраст ни предложиха да отидем в Барселона да се пробваме. Първо ни казаха да отидем при Рафа Фонт Де Мора, който беше в Скотсдейл, Аризона, и беше бивш треньор на Меган Шонеси, която е стигала до топ 10 в WTA. В Академията ITUSA той ми даде много като подготовка в рамките на 6 месеца. След като се върнахме с баща ми обратно в Кентъки, той и майка ми знаеха, че, за да развивам кариерата си, трябва да отида на място, където беше добро за тенис. Баща ми говори с Карлос и попита какво смята, че е най добре за моята кариера, и на брат ми Джеоржио, който е футболист. Баща ми не искаше да ни разделя.

Той ни свърза с Гало Бланко от „4Slam Academy“ в Барселона. Така през  юни 2012-а  аз, брат ми и баща ми заминахме за Барселона. С брат ми мислехме, че отиваме само за лятото, но баща ни е имал други планове и останахме да живеем в Испания. Тогава бях на 10 години и половина.

След два дни тренировки в „4Slam Academy“ баща ми разбра, че това място не е за мен, защото всичките деца бяха от 15 години и нагоре. Тръгнахме си с разбирателството, че един ден може да се върнем обратно. Тогава се свързахме с Хуан Карлос Багена в момент, когато се отваряше академията BTA (Барселона Тенис академия) с Рафаел Маурер. Прекарах там около 5 години и всичко беше прекрасно. Там получих много като любов към играта и техника.

От тук обаче ми трябваше професионална среда, която да ми помогне да стигна топ ново което аз мечтая да достигна. Така от юни 2016 година отново съм в „4Slam Academy“, където смятам, че атмосферата и начин на тренировки е на много високо ниво. Имам треньор в България - Мишо Андреев, който ми помага и с когото имам добра връзка.

Направихме много интензивна подготовка в рамките на месец в „4Slam Academy“. Наблегнахме на повече фитнес, и по малко тенис и се чувствам много добре в момента. Смятам, че съм добре подготвена за 2018 година.

- През тази година спечели титлата на турнир от четвърта категория на ITF в Мароко. Даде ли ти тази титла повече увереност?

-  Титлата в Мароко определено ми даде позитиви. Моята баба Жеоржета много ми помага с психическата подготовка. Винаги е казвала, че аз съм много добра дори в моменти, в които самата не си вярвах. Както всеки тинейджър в тази възраст през главата ти минават 1 милион неща. Титлата ми даде сили да повярвам във възможностите си, а също така и финалът в Тунис на турнир от четвърта категория един месец по-късно.

daniela cupa

Достигането на 1/16-финал на олимпиадата в Дьор, Унгария , също ми даде увереност. Така, когато събереш всичките малки неща, те в последствие стават големи. Както баба ми казва, наливаш в чашата малко, по малко и в един момент тя започва да прелива. Голяма увереност ми дава, че тренирам корт до корт с играчи като Андрей Рубльов, Карен Качанов и много други топ тенисисти, които идват да се готвят.

- Какви са плановете ти за 2018 година ?

- Плановете за 2018 година са да миксираме между 15-хилядни турнири на (ITF / WTA) и ITF Juniors от категории 1,2 и някой от 3.

- Чувстваш ли подкрепата на семейството ти?

- Определено семейството е 100% зад мен в трудни и хубави моменти. Да ви кажа честно - без техната подкрепа не мисля, че щях да съм тук. Брат ми е футболист и играе на високо ниво тук в Каталуния. Мисля, че това ми помага също, защото с него си помагаме и си говориме за позитивите и негативите.

- Как виждаш конкуренцията?

- Конкуренцията е много силна, защото смятам,  че набор 2002 е един от добрите до сега. В момента в топ 10 ITF Juniors има 4 тенисистки от този набор. Тенисът обаче е маратон, а не спринт. Не се концентрирам към бързите резултати. Важното е да работя усилено всеки ден и да давам 100% на тренировките. Резултатите ще дойдат. Не се и съмнявам. Най-важното е да бъдеш здрав и да се работи правилно. Виждам много деца на моята възраст даже и някой приятелки, който са много добри тенисистки, но постоянно трябва да ходят по доктори, защото имат контузии. За това казвам, че това е маратон и всеки има път, по който си върви. Не трябва да се сравняваш с никого. Вижте Григор Димитров, едва на 26 години стигна близко до своят потенциал, който целият свят знаеше, че има. И очаквам още по-добри резултати от него. Проблемът в днешния юношески тенис е 80% в родителите. Много от тях искат да се доказват и го правят чрез техните деца. Благодаря се, че баща ми и баба ми са ме оставили да се развивам без никакво напрежение.

daniela london

- Имаш ли любима настилка за игра?

- Моята любима настилка е клей. Една от причините е, че тренирам на нея целогодишно на открито. Освен това докато бях в САЩ, винаги съм тренирала без линии, винаги съм отигравала всички топки, просто така ме учеха. Когато отивах на турнири, повечето деца викаха аут на всяка топка , която беше близо до линията. Аз съм учена, че ако не видиш топката 100% в аут, не викаш. Като малка ми тежеше и съм губила много мачове заради това. Дори на "Eddie Herr" до 14 години имаше такива моменти. Аз обаче знам, че след време ще има съдии които ще отсъждат правилно.

- Твоят любим удар?

- Слайс

- До къде се простират мечтите ти в тениса?

- Аз вярвам, че мога да стигна до №1 в света за жени. Знам, че единственото нещо, което може да ми попречи, съм самата аз. Това е борба не срещу опонента, а срещу човека който седи на огледалото срешу мен. Отдала съм се на 100% към тениса и няма връщане назад. През миналата седмица подписах и първия си контракт с агенцията на Енрик Молина Мур.

- Коя е любимата ти тенисистка?

- Мария Шарапова ми е любимата, но аз съм по пристрасна към мъжкият тенис. Определено Маестрото ми е топ над всички други. Димитров ми е любимец също, ама как ще харесваш Федерер, а няма да харесваш Димитров. Скоро в Лондон преди Гришо да спечели титлата на Мастърса, успях да се снимам с него.

daniela i grigor

- Как успява едно момиче на твоята възраст да се концентрира на корта?

- Концентрацията на корта в този момент в моя живот е най-трудното нещо. Обаче треньорите и баба ми работят много с мен в тази насока, да се концентрирам за по-дълги периоди.

- Имаш ли различни хобита извън тениса?

- Хобита имам - например обожавам да чета книги. С децата от академията сме постоянно заедно на плаж през лятото, караме колела, обичам животните, особено котките. Едно от нещата, което искам да правя след като свърша кариерата си като тенисистка, е да стана ветеринар. Също така обожавам да си лакирам ноктите. Баща ми се шегува, че ако не ми провърви в тениса, ще отворим салон за маникюр.

- Освен тенис гледаш ли и други спортове?

- Гледам много футбол заради брат ми. Едно от нещата, което баща ни учи е, че трябва да си ходим по мачовете. Колкото и изморени да сме, ние трябва да се подкрепяме един друг. Когато аз не съм на турнир, непременно отивам да гледам мачовете на брат ми.

 - Как върви училището?

-  Уча като частен ученик по интернет. Училището е базирано в щата Калифорния в САЩ. Върви добре.

-  Суеверна ли си?

- Да, вярвам в Господ и нося кръстче. В Америка преди да се преместим в Испания, всяка неделя родителите ни водеха на неделна църква. Вярвам, че има нещо по велико от нас, ама какво точно не знам.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време? 

-  В събота тренираме половин ден и след това се срещаме с децата от академията. Ходиме или на плаж, или до мола. Някои съботи ходим на единственото кино в Барселона на английски, което е около 30 км от академията, където живеят повечето деца. Други уикенди си почиваме, особено ако седмицата е била много натоварена. Всяка сутрин се събираме около 6 деца от академията и отиваме  с колелата до нея и обратно.

- Имаш ли любима книга?

- Много са книгите които са ми любими.

- Обичаш ли да гледаш филми?

- Много обичам филмите и сериалите, най любимият ми сериал е „Walking Dead“

- Какво би си пожелала за 2018 година в личен и професионален план?

- Най важното е аз и хората, които ми дават подкрепа и са около мен, да са живи и здрави. Искам да започна да се представям добре на 15-хилядните турнири и да стигна до топ 500 в света при жените и топ 30 при девойките.

Искам да благодаря искрено на всички които са около мен, през целия този път, който е много труден, но не бих заменила за нищо друго на света.

Весели празници и хубава нова 2018 Година!

Двамата победители във финалните турнири на АТП за 2017 г. ще играят в „София Оупън 2018“ между 4 и 11 февруари. Към голямата българска звезда Григор Димитров, който триумфира в битката на най-добрите 8 в Лондон, се присъединява и победителят в първото издание на турнира „Следващата генерация“ – кореецът Хьон Чун. Той спечели финалния турнир в Милано сред най-добрите тенисисти до 21 г. А сега идва в България.

Станаха ясни имената на състезателите от световния елит, които официално заявиха участието си за турнира от сериите АТП 250 в София през февруари 2018 г. Освен безспорния фаворит за трофея и световен №3 Григор Димитров в българската столица ще играят още трима тенисисти от топ 30.

За трофея в София Оупън 2018 ще се бори и №25 в света Жил Мюлер (Люксембург), спечелил две титли през 2017 г. Именно Мюлер би Рафаел Надал на „Уимбълдън“ и спря серията му от 10 поредни победи без загубен сет в турнирите от Големия шлем.

Пристига и №28 в света Адриан Манарино (Франция), който игра финал на турнира от сериите АТП 500 в Токио и даде сериозен отпор на Роджър Федерер в ¼-финала в родния град на швейцарската легенда Базел. В София идва и бившият №16 в света Филип Колшрайбер (Германия). Заемащият 29-ото място в ранглистата в момента Колшрайбер има общо 8 титли в кариерата си.

„Много сме доволни от участието на Григор Димитров и други трима играчи от топ 30. Приветстваме с добре дошъл Хьон Чун след страхотната му година, чиято кулминация беше  спечелването на турнира „Следващата генерация“ в Милано. Бих искал да благодаря на София и гражданите на столицата за тяхната безрезервна подкрепа към „София Оупън“. Очаква ни истински празник на тениса и съществено събитие в годината, в която София е Европейска столица на спорта“, заяви турнирният директор на „София Оупън 2018“ Пол Макнами.

В „София Оупън 2018“ ще участва и сензацията на турнира „Мастърс 1000“ в Париж през ноември Филип Крайнович. Сърбинът достигна до финала във френската столица. Освен Григор Димитров в българската столица ще играе още един тенисист, бил в топ 10 в света – бившият №8 Михаил Южни (Русия). В надпреварата ще участва и бившият №12 в света на сингъл и шампион на двойки от София през 2017 г. Виктор Троицки (Сърбия). В България ще играе и полуфиналистът от „Мастърс 1000“ в Канада през 2017 г. Робин Хаасе, както и стигалият до №18 в ранглистата Андреас Сепи (Италия).

Участието си в „София Оупън 2018“ заявиха още Денис Истомин (Узбекистан), Жоао Соуса (Португалия), Йен-Хсун Лу (Тайван), Евгени Донской (Русия), Михаил Кукушкин (Казахстан), Матю Ебдън (Австралия), Раду Албот (Молдова), Ласло Джере (Сърбия), Максимилиан Мартерер (Германия), Лукаш Лацко (Словакия), Мариус Копил (Румъния).

11 от изброените 21 участници в турнира в София през 2018 г. са спечелили общо 42 титли от турнири на АТП до момента.

Третото издание на турнира „София Оупън“ ще се проведе от 4 до 11 февруари 2018 г. в „Арена Армеец“. Билетите са в продажба. Пропуски може да купите онлайн от eventim.bg  и в мрежата в цялата страна – на касата на „Арена Армеец“, в билетния център на НДК и на касата с удължено работно време в The Mall в София, в бензиностанции OMV, Orange, „Технополис“, Usit Colours и в Български пощи.

Виктория Томова завършва 2017 година като №139 в световната ранглиста и първа ракета на България при жените. През годината тя спечели титлите от два турнира - в Истанбул и София с награден фонд от по 25 хиляди долара. Точно на Коледа Томова заминава за Австралия, където ще участва на турнир в Бризбън, а след това на квалификациите на „Australian Open“. Ето какво заяви Виктория Томова специално за сайта на БФТенис.

- Вики, намираме се в края на 2017 година. В момента си №139 в световната ранглиста. Доволна ли си от постигнатото от през тази година?

- Мисля, че това беше доста добър сезон за мен. Можеше да бъде и по-добър, ако не беше съпътстван от контузиите, които получих. Пропуснах няколко турнира, на които можех да се представя доста добре. След травмата в адуктора ми се наложи да пропусна три турнира, а това стана точно, след като спечелих надпреварата в Истанбул с награден фонд от 25 хиляди долара, където победих Магдалена Рибарикова и Лора Робсън. Опитвам се да не поглеждам назад с лоши спомени. Искам да съм позитивна и се надявам следващата година да се представя още по-добре.

- Предполагам, че голямата ти цел вече е влизане в основната схема на турнирите от Големия Шлем.

- Малко не ми достигна вече на три пъти (два пъти на US OPEN и веднъж на Australian Open), но съм доста близко до това. Мисля, че направих много сериозна подготовка в последните четири-пет седмици. Здраво се потрудих във фитнеса и се надявам това да ми се отплати в следващите месеци. 

viki tomova us open

- Постигна добри резултати в Дубай, където стигна до четвъртфинал и изпусна да победиш Сара Ерани. Как се чувстваш физически?

- Много добре. Имам самочувствие, че мога да се представя още по-добре на следващите турнири. В последните мачове играх може би един от най-добрия си тенис и се надявам да продължавам на все по-позитивно ниво.

- В момента подготовката ти е насочена към Австралия. По принцип на какви турнири ще наблегнеш през следващата година?

- Започвам в Бризбън, където ще започна участие от квалификациите. Следва „Australian Open“ . След това съм планирала да играя 250- хиляден турнир в Санкт Петербург. Надавам се на силно представяне с отбора на България на "Фед къп" в началото на февруари. Всичко зависи от представянето ми и от моята ранглиста. След това вероятно ще играя 250- хиляден турнир в Будапеща или на още по-голям в Дубай.

- В момента си почти на ръба на първите 100. Голяма ли е разликата според теб?

- Не, разликата не е голяма. Съвсем малки детайли не ми достигат. Мисля, че подготовката, която направих в последните седмици ще ми помогне и ще допринесе, за да стигна до първите 100.

viki tomova fitnes

- През тази година получи International Player Grand Slam стипендия, финансирана от Фондацията за развитие на Големия шлем в рамките на 50 хиляди долара. До колко тази стипендия ти помогна ?

- Стипендията беше едно от най-хубавите неща, които ми се случиха през годината. Накара ме да се чувствам много по спокойна и да не мисля за финансовата част, която е сериозна. Доста средства се изискват да бъдеш тенисист на топ ниво. Помогна ми също да защитя точките си и да запазя позициите си в ранглистата. Изключително много се радвам, че ми се гласува такова доверие.

- Какво си пожелаваш за 2018 година?

-Пожелавам си най-вече да бъда здрава, да нямам контузиите, които имах през 2015 и през тази година. Още по-успешен сезон за мен и да влезна в първите 100.

Страница 1 от 8

Календар

Галерии

WTA жени (единично)
м. име т.

164.

Виктория Томова  367
188. Елица Костова  297
211. Цветана Пиронкова  259
236. Сесил Каратанчева  235
361. Изабелла Шиникова  113
ATP мъже (единично)
м. име т.
5. Григор Димитров 4635
304. Димитър Кузманов   161
467. Александър Лазов  77
731. Александър Лазаров 27
952. Габриел Донев 12
 
Официални спонсори

Logo Aes

  Bankia Frigo CMYK1

monbat group

logo fpi hotels resorts

Официални партньори

Head

Asics

 

logo original color transparent back

Медийни партньори

tennis24 final

Социални партньори

Министерство на младежта и спорта

Български олимпийски комитет

 

logo standard

ATPdavis-cupfed-cupITFTennisEuropeWTA
TENISUT CHESTNA IGRA LOGO1 

Българска федерация по тенис

София 1113
ул. "Незабравка" №3-5, Борисова градина

тел.: 0887 500 600
факс: 02 8703078
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook


Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/bgtennis/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226